ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 15% η νέα αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιανουάριο!

Το “τρενάκι του τρόμου” στα ενεργειακά χρηματιστήρια, κάνει τους προμηθευτές κάθε μέρα να σβήνουν τα σενάρια που έγραψαν την προηγουμένη.

Από τον Ιανουάριο έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που οι ίδιοι οι προμηθευτές υπολογίζουν ότι θα είναι πάνω από 15% σε σχέση με τα ήδη αστρονομικά ποσά που καλούνται οι καταναλωτές να πληρώσουν το Δεκέμβριο.

Ενας τυπικός οικιακός καταναλωτής που πλήρωσε 24,5 λεπτά τη κιλοβατώρα στον εκκαθαριστικό του Δεκεμβρίου, όταν θα πάρει λογαριασμό τον Ιανουάριο, αυτή θα φτάσει στα 28,4 λεπτά. Αυξηση 16%.

Μπορεί σήμερα να παρατηρείται μια μικρή κάμψη, αλλά το τρενάκι του τρόμου στα ενεργειακά χρηματιστήρια, κάνει τους προμηθευτές κάθε μέρα να σβήνουν τα σενάρια που έγραψαν την προηγουμένη, ενώ χαρακτηρισμοί όπως “ηλεκτροσόκ” και “λογαριασμοί-φωτιά” έχουν πλέον χάσει τη σημασία τους. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι πιθανό τις αμέσως επόμενες ημέρες, η τιμή χονδρικής στο ρεύμα να διαμορφωθεί ακόμη και πάνω από 450 ευρώ.

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαικό με την τιμή χονδρικής στη Γαλλία να κινείται σήμερα στα 453 ευρώ, στη Γερμανία στα 416,7 ευρώ, στη Ρουμανία σε 428 ευρώ και στην Αυστρία σε 427. Κι όμως η ΕΕ επιμένει να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με αποκορύφωμα την παντελή απουσία και της πιο μικρής αναφοράς για την ενεργειακή κρίση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης.

Στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και χθες, η μέση τιμή χονδρικής για το μήνα Δεκέμβριο ήταν 240 ευρώ, όταν για όλο το Νοέμβριο ήταν 228 ευρώ. Το τελευταίο τριήμερο η τιμή ανέβηκε κατά δέκα τουλάχιστον ευρώ. Και έχουμε ακόμη εννέα ημέρες για να κλείσει ο μήνας. Ειδικοί θεωρούν ότι η χονδρική θα μπορούσε και να κλείσει στα 280 ευρώ. Αυτό σημαίνει λιανική στα 320 ευρώ από τον Ιανουάριο.

Στην πράξη με την προφανή αδυναμία συντονισμένης δράσης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η ΕΕ, αφενός υπονομεύει το μεγαλύτερο εγχείρημα στη σύγχρονη ιστορία της, δηλαδή τη πράσινη μετάβαση, αφετέρου “κονταίνει” ολοένα και περισσότερο το ύψος της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Όσο οι Ευρωπαίοι θα παγώνουν από τις τιμές της ενέργειας, διαπιστώνοντας ότι παρά τις διακηρύξεις παραμένουν όμηροι του Πούτιν, τόσο θα πληθαίνουν και οι φωνές που θα αμφιβάλλουν για τις δυνατότητες της παρούσας ευρωπαϊκής ηγεσίας να σχεδιάσει το αύριο.

Το πόσο εκτός ελέγχου μοιάζει η κατάσταση φαίνεται από τα ίδια τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με κάποια από αυτά, εφόσον η μέση τιμή του φυσικού αερίου για το 2022 διαμορφωθεί στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα – έναντι 20 ευρω πέρυσι, χρονιά των lockdowns – οι απώλειες για το ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ.