Με αυξημένο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή διεξήχθη τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 η ημερίδα για τον Οινοτουρισμό που διοργάνωσε το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης ΟιNοτικά 2022. Η εκδήλωση με τίτλο «Με το βλέμμα στο αύριο: Συν-σχεδιάζοντας την οινοτουριστική ανάπτυξη της Κρήτης» αποτέλεσε, επί της ουσίας, μια ανοικτή πρόσκληση των οινοπαραγωγών-μελών του Δικτύου «Wines of Crete» σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα αξίας του Οινοτουρισμού. Ο στόχος της ημερίδας ήταν διττός: αφενός, να αναδειχθούν η σημασία και τα πολύπλευρα οφέλη του Οινοτουρισμού για οινοποιεία και προορισμούς και, αφετέρου, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο διαλόγου, τόσο με τους ιδιωτικούς, όσο και με τους δημόσιους φορείς του νησιού, ο οποίος θα θέσει τις βάσεις για τον σχεδιασμό των μελλοντικών κοινών κατευθύνσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, και με συντονίστρια την Δρ. Έλλη Γκίκα, Διευθύντρια του Δικτύου Οινοποιών N. Ηρακλείου, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από επιστημονικούς φορείς, εκπροσώπους οινοποιείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Οινοτουρισμού.
Την έναρξη έκανε η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη και την υφιστάμενη κατάσταση του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα και διεθνώς, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση της Κρήτης.
Ακολούθησε η αποτίμηση της δεκαπεντάχρονης διαδρομής του Wines of Crete από τον Πρόεδρο του Δικτύου Οινοποιών N. Ηρακλείου Νίκο Μηλιαράκη, ο οποίος συνόψισε τα βήματα που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί για την επόμενη μέρα.
Η οπτική των wine tour operators για την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού δόθηκε από τους Rami Masount, ιδιοκτήτη της Genuine Experience και Άννα-Μαρία Καμπουράκη, συνιδιοκτήτρια της Chania Wine Tours. Εν συνεχεία, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους τεσσάρων οινοποιείων του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης: Οι κκ. Νίκος Καραβιτάκης(Οινοποιείο Καραβιτάκη), Στέλιος Ζαχαριουδάκης (Κτήμα Ζαχαριουδάκη), Ελευθερία Μαμιδάκη (Οινοποιείο Ανώσκελη) και Μάνθος Γιαλιτάκης (ΚτήμαΤοπλού) κατέθεσαν την εμπειρία από την εμπλοκή τους με τον Οινοτουρισμό, καθώς και προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
Ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημάνθηκε από στελέχη φορέων ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού. Ο κ. Νίκος Αλεξάκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, συνέδεσε την ανάπτυξη του Οινοτουρισμού με ένα νέο μοντέλο αειφορίας, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης παρουσίασε την πρωτοβουλία «Heraklion flavors» ως παράδειγμα συνέργειας μεταξύ γαστρονομίας και οινοτουριστικού κλάδου, ενώ, στη σημασία του Οινοτουρισμού για την ενδοχώρα έδωσε έμφαση στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Εμμανουήλ Κοκοσάλης.
Στο κλείσιμο των παρουσιάσεων, η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη έκανε μία σύνοψη των θεμάτων που αναπτύχθηκαν, επισημαίνοντας τους κρίσιμους παράγοντες για την επόμενη μέρα. Ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη συμμετοχή επαγγελματιών του αμπελοοινικού κλάδου και του τουρισμού, καθώς και μελών της επιστημονικής κοινότητας, από την οποία προέκυψε πως είναι αναγκαίο:
- Να ενισχυθούν περαιτέρω οι συνέργειες σε όλα τα επίπεδα και μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να συνδημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών για τον επισκέπτη, με γνώμονα την τοπική αμπελοοινική ταυτότητα και την αυθεντική φιλοξενία.
- Να δοθεί προτεραιότητα στη συντήρηση και την ανάδειξη των πολιτισμικών πόρων κάθε αμπελοοινικής περιοχής.
- Να ενισχυθεί η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η υιοθέτηση καινοτομιών και η συλλογή δεδομένων που θα διευκολύνουν τη διαχείριση επισκεπτών και τον στρατηγικό σχεδιασμό, ειδικά στη μετά-covid εποχή.
- Να ενταχθεί ο Οινοτουρισμός σε ένα ευρύτερο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης και να ενταθούν οι δράσεις για την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται στην υποδοχή και τη φιλοξενία επισκεπτών.