Η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ουκρανίας σχετικά με το ουδέτερο καθεστώς της και τη δέσμευσή της να μην φιλοξενήσει όπλα στο έδαφός της, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε το όραμά του σχετικά με το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα «κόκκινης γραμμής». Είναι το ουδέτερο καθεστώς και η άρνησή της να φιλοξενήσει όπλα”, είπε ο Πεσκόφ.
“Και το ερώτημα εδώ είναι εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη για αυτό”, είπε.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία είναι έτοιμη τώρα να συζητήσει αυτό το θέμα με την Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε: “Εάν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη, να μιλήσει γι’ αυτό”.
Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, η Κρατική Ρυθμιστική Επιθεώρηση Πυρηνικών της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και των αποθετηρίων.
ΗΠΑ: Στόχος της Ρωσίας είναι να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στην Ουκρανία
Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ως στόχο την «καρατόμηση» της κυβέρνησης του Κιέβου και την αντικατάστασή της με ένα φιλορωσικό καθεστώς, υποστήριξε σήμερα ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.
Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση, με περίπου 100 βαλλιστικούς πυραύλους, στοχοθετώντας, όπως είπε η πηγή αυτή, κατά κύριο λόγο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Έχουν σκοπό να καρατομήσουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια δική τους διοίκηση», είπε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Η αρχική φάση επικεντρώνεται, όπως είπε, σε πόλεις-κλειδιά και το Πεντάγωνο αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.
«Δεν έχουμε ξαναδεί μια επιχείρηση τέτοιου είδους, από ένα κράτος-έθνος εναντίον ενός άλλου κράτους-έθνους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σίγουρα όχι κάτι τέτοιου εύρους και κλίμακας», υποστήριξε.
Μαζικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη κατά της ρωσικής εισβολής
«Σταματήστε αυτήν την τρέλα!»: από το Βερολίνο στο Παρίσι, τη Βαρσοβία και τη Χάγη, διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Σταματήστε αυτήν την τρέλα, σώστε τη ζωή, όχι άλλα ψέματα»: μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, ένας διαδηλωτής κρατούσε ένα πλακάτ με το παραπάνω σύνθημα. Άλλοι κρατούσαν ή είχαν σκεπαστεί με την ουκρανική σημαία. Μεταξύ των διαδηλωτών, Ρώσοι επικρίνουν τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα.
Ουκρανοί πολίτες πήραν μέρος σε μια άλλη συγκέντρωση, έξω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.
Στο Παρίσι, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, μεταξύ αυτών υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όπως εκείνος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό ή η πρώην υπουργός Κριστιάν Τομπιρά.
Στη Βαρσοβία, ένας διαδηλωτής έβαλε φωτιά και έκαψε μια σημαία της Ρωσίας, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία.
Το ρωσικό σχέδιο επίθεσης, σύμφωνα με Δυτικούς ειδικούς
Τα στρατιωτικά πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για την εμπλοκή των χερσαίων δυνάμεων, ώστε να περικυκλωθεί ο ουκρανικός στρατός που έχει συγκεντρωθεί στα ανατολικά της χώρας, δηλώνουν εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πρόκειται για μια επίθεση που στοχεύει όλο το ουκρανικό έδαφος», σχολίασε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Αφού συγκέντρωσε 150.000-200.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης, κατά κύριο λόγο με αεροπορικά πλήγματα. Η Μόσχα, που διαθέτει συντριπτική δύναμη πυρός σε σύγκριση με την Ουκρανία, υποστηρίζει ότι έχει ήδη καταστρέψει 74 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και 11 αεροδρόμια, καθώς και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.
Αεροπορικές επιθέσεις έγιναν στο Κίεβο, την πόλη Κραματόρσκ όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, το Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, την κοντινότερη πόλη στη γραμμή οριοθέτησης με τις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς.