Επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
“Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο”, έγραψε ο Μισέλ.
Πρόσθεσε ότι το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει κι άλλα μέτρα, όπως:
- Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank
- Την απαγόρευση άλλων τριών ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών
- Την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Φον ντερ Λάιεν: “Χαιρετίζω τη συμφωνία”
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας πως με την απόφαση αυτή θα μειωθεί κατά περίπου το 90% η ποσότητα των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αργού μέσα στη χρονιά.
“Χαιρετίζω τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Με αυτή θα μειωθεί ουσιαστικά περίπου το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους”, έγραψε σε δική της ανάρτηση η πρόεδρος της Κομισιόν.
Βάσει της συμφωνίας των ηγετών, περισσότερο από το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του έτους, όπως αναφέρει το Politico που επικαλείται Γάλλους αξιωματούχους.
Κόβονται τα 2/3 των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου
Οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσα στο 2022 αναμένεται να περικοπούν κατά 90%.
Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά διά θαλάσσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα προέλθει από το κλείσιμο του βόρειου τμήματος του αγωγού Ντρούζμπα και δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας.
Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι εγκρίθηκε επίσης το υπόλοιπο έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Πακέτο 9 δισ. στην Ουκρανία
Παράλληλα, τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας.
Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.