Σήμερα οι ηλεκτρικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ανακοινώσουν τις τιμές με τις οποίες θα χρεώνουν την κιλοβατώρα τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για επίπεδα κοντά στα 50 λεπτά, ενώ αναμένεται αμέσως μετά να ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις που θα δώσει η πολιτεία.
Το γεγονός πως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού αερίου Nord Stream 1 (η ροή έχει επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν διακόψουν οι Ρώσοι για συντήρηση) δεν αναιρεί το ότι η τιμή του φυσικού αερίου πραγματοποιεί «υψηλές πτήσεις», προφανώς λόγω της αβεβαιότητας για τη συνέχεια του «παιχνιδιού» της Μόσχας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένο ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τον Αύγουστο θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από ότι τον Ιούλιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τιμές που θα ανακοινωθούν σήμερα από τη ΔΕΗ και τις άλλες εταιρείες προμήθειας για τον Αύγουστο θα κινούνται σίγουρα πάνω από τα 47 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, πιθανότατα με αρκετές ανακοινώσεις να πλησιάζουν τα 50 λεπτά.
Πρόκειται για τιμές ρεκόρ που θα πρέπει να αντισταθμιστούν με γενναία επιδότηση από την πλευρά της κυβέρνησης, από την οποία υπάρχει η δέσμευση ότι με το νέο σύστημα, που κάνει τώρα πρεμιέρα, οι καταναλωτές θα πληρώνουν σε επίπεδα λίγο πάνω από εκείνα που ίσχυαν το περυσινό καλοκαίρι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επιδότηση το κόστος της κιλοβατώρας για τον οικιακό καταναλωτή θα κινηθεί με «ταβάνι» τα 20 λεπτά την κιλοβατώρα.
Πρακτικά, το ποσό που θα χρειαστεί να καταβληθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τον Αύγουστο, πιθανόν να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, μεγάλο άλμα στα 466 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνει σήμερα Δευτέρα η τιμή χονδρικής στην αγορά, από 426 ευρώ την Παρασκευή. Η μέγιστη τιμή ανέρχεται στα δυσθεώρητα ύψη των 686 ευρώ και η ελάχιστη στα 261, με τη ζήτηση κοντά στις 202 γιγαβατώρες.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Παρασκευή το ΥΠΕΝ, μικρότερο θα είναι τελικά το «χρονικό παράθυρο» μεταξύ της ανακοίνωσης των χρεώσεων από τους προμηθευτές ρεύματος για κάθε μήνα, από το Σεπτέμβριο και μετά, και της έναρξης εφαρμογής των τιμών, καθώς το ΥΠΕΝ αποφάσισε αυτό να περιορισθεί στις 10 ημέρες, από τις 30 και πλέον ημέρες που προβλεπόταν στην προηγούμενη νομοθετική διάταξη.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση την αλλαγή που θα κάνει το υπουργείο, οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα. Η υφιστέμενη ρύθμιση, αντίθετα, προβλέπει πως στο τέλος κάθε μήνα θα αναρτούν τις τιμές που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα.
Η τροποποίηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μέσα στο τρέχον ρευστό ενεργειακό «τοπίο» είναι μεγάλη η χρονική απόσταση των 30 ημερών, μεταξύ των ανακοινώσεων και της ημερομηνίας που αυτές θα τεθούν εν ισχύι. Αρκεί να ληφθεί υπόψη η «εργαλειοποίηση» του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, για να φανεί η επισφάλεια μέσα στην οποία οι προμηθευτές θα ήταν αναγκασμένοι να προβλέψουν το ύψος στο οποίο θα κινούνταν οι τιμές τον μεθεπόμενο μήνα, αν διατηρείτο το αρχικό καθεστώς.
Μάλιστα, η επισφάλεια έχει αρνητική επιβάρυνση και στον τελικό καταναλωτή, καθώς οι προμηθευτές είναι αναγκασμένοι να την ενσωματώσουν στις χρεώσεις που ανακοινώνουν. «Η τιμολόγηση των τελικών πελατών βάσει προβλεπόμενων τιμών, εκ των πραγμάτων αυξάνει τα τελικά τιμολόγια προμήθειας λόγω του πολύ υψηλού ασφάλιστρου κινδύνου», σημείωνε σε σχετική του επιστολή ο Σύνδεσμος των Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο ΕΣΠΕΝ επισήμαινε ότι, όσο πιο άμεσης εφαρμογής είναι οι προβλέψεις, τόσο πιο περιορισμένο σχετικά θα είναι και το ασφάλιστρο κινδύνου. Επομένως, ο Σύνδεσμος ζητούσε οι πάροχοι να ανακοινώνουν στις 25 κάθε μήνα τις χρεώσεις που θα ισχύουν τον επόμενο μήνα.