Συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ρεθύμνου καθώς και επίσκεψη στο Γαράζοτου Δήμου Μυλοποτάμου και συζήτηση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και γονείς μαθητών, είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός. Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε η κατάργηση του Νηπιαγωγείου Γαράζου και τα λειτουργικά προβλήματα των δημοτικών σχολείων του Νομού.
Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δασκάλων και νηπιαγωγών αναδείχθηκαν τα γενικότερα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης όπως η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς υγειονομικά μέτρα, η μισθολογική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών, η ανάγκη περισσότερων μόνιμων διορισμών για να καλυφθούν όλα τα κενά, ειδικά στην Ειδική Αγωγή και στην Περιφέρεια της χώρας, η εφαρμογή από φέτος του « διευρυμένου ολοήμερου σχολείου» χωρίς συγκεκριμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα, η αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων και η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, η δωρεάν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και το νέο σύστημα αξιολόγησης που έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και γραφειοκρατικοποίησης στο δημόσιο σχολείο χωρίς κανένα παιδαγωγικό όφελος. Αναδείχθηκαν επίσης τα ειδικότερα προβλήματα στο Νομό Ρεθύμνου, με κυρίαρχο το έλλειμμα διαθέσιμων κατοικιών για ενοικίαση στους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς, η ανεπάρκεια αιθουσών για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η ανισότητα των σχολείων της επαρχίας στην διδασκαλία ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες, εικαστικά, θεατρολογία,κλπ,), η ανεπαρκής χρηματοδότηση των Δήμων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, καθώς και οι συγχωνεύσεις τάξεων και καταργήσεις σχολικών μονάδων(όπως το Νηπιαγωγείο Γαράζου).
Ο Α. Ξανθός αναγνώρισε τα δομικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα και την ανάγκη σοβαρής επένδυσης στο Κοινωνικό Κράτος(Δημόσια Παιδεία-Υγεία, ολοκληρωμένη κοινοτική φροντίδα, προνοιακές δομές,κλπ.), ενώ δήλωσε τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αίτημα της μισθολογικής αναβάθμισης των εκπαιδευτικών και γενικότερα της στήριξης του εισοδήματος των μισθωτών του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα για τη αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης μέσω μηχανισμού τύπου ΑΤΑ (αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής).
Στην επίσκεψη του στο Γαράζο και στη συνάντηση που ακολούθησε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο Α.Ξανθός συζήτησε το θέμα της κατάργησης του Νηπιαγωγείου με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ι.Χατζάκη, το δημοτικό σύμβουλο Δήμου Μυλοποτάμου κ.Κυριάκο Αντωνάκη και τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Μανούσο Κλάδο και γονείς μαθητών της περιοχής. Καθολική απαίτηση των κατοίκων είναι η επαναλειτουργία και του Νηπιαγωγείου (το Δημοτικό Σχολείο φαίνεται ότι τελικά θα συνεχίσει να λειτουργεί και φέτος), με δεδομένο ότι υπάρχουν 6 μαθητές και πληρούνται τα κριτήρια του νόμου. Οι άνθρωποι της περιοχής θεωρούν ότι η απόφαση της κατάργησης του Νηπιαγωγείου ήταν δρομολογημένη από πέρυσι και ζητούν να γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας η ομόφωνη εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου. Ο Α. Ξανθός δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στο αίτημα αυτό και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει άμεσα ερώτηση στη Βουλή για το θέμα.