ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Nordic Monitor: Σχέδιο για προβοκάτσια της Τουρκίας στην Ελλάδα

Σενάριο για κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, με μυστική επιχείρηση της ΜΙΤ ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει σε δημοσιεύμα του το παρατηρητήριο Nordic Monitor.

“Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει απειλήσει επανειλημμένα με εισβολή σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών MIT, για να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα, σύμμαχο και γείτονα του ΝΑΤΟ” γράφει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ που διαχειρίζεται τον ιστότοπο και είναι γνωστός αντικαθεστωτικός που έχει βρει καταφύγιο στη Σουηδία.

“Αυτή η μονάδα της MIT, η ύπαρξη της οποίας δεν έγινε ποτέ δημόσια αποδεκτή”, σημειώνεται στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα, “είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη συγκρότηση μιας μυστικής επιχείρησης στρατιωτικού τύπου, εναντίον μιας δυτικής χώρας”.

Σενάριο με πολλές εκδοχές

Το σενάριο έχει διάφορες εκδοχές: Κυμαίνονται από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ενδοχώρα, έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες βραχονησίδες ή μια προβοκάτσια που θα δικαιολογήσει την τουρκική απάντηση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του, Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της MIT, και δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει, σημειώνει το Nordic Monitor.

Ειδική ομάδα με υποστήριξη από αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Nordic Monitor από πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, θα εναπόκειται σε αυτήν την ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών, να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Το μυστικό σχέδιο, που κρατείται αυστηρά εμπιστευτικό στο πολύ στενό περιβάλλον του Ερντογάν και του Φιντάν, “θα τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή κοντά στις εκλογές του 2023, για να συσπειρώσει το έθνος πίσω από τον Ερντογάν και να φέρει μια απροσδόκητη ψήφο υπέρ του κυβερνώντος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Κόμμα (AKP) και τους εθνικιστές συμμάχους του”.

Επί δεκαετίες, η MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η αποστολή της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το νορβηγικό παρατηρητήριο, όταν η MIT χρειαζόταν επιχειρησιακή δύναμη, βασιζόταν σε επίλεκτες μονάδες του στρατού, όπως η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), μέρος της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı), η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών του τουρκικού ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT) και η Μονάδα Υποβρύχιας Άμυνας (Sualtı Savunma, ή SAS). Περιστασιακά, η Αστυνομική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας (Özel Harekat Polis) συνεργαζόταν επίσης με την υπηρεσία πληροφοριών για τη διεξαγωγή εσωτερικών επιχειρήσεων.
Πώς εξελίχθηκε η ΜΙΤ: Ο ρόλος του υπερπράκτορα Φιντάν – Στρατολογήσεις από ισλαμιστικές ομάδες

Η κατάσταση και η επιχειρησιακή δράση της ΜΙΤ άρχισε να αλλάζει όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα “όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής με σχέσεις με το καθεστώς του Ιράν ,που δεν είχε εμπειρία στις πληροφορίες, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν ξεκίνησε να μεταμορφώσει την υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του Ερντογάν, μετακινώντας νέα άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας μερικούς από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες”.

Ο Φιντάν, ο οποίος είναι θαυμαστής του καθεστώτος των μουλάδων του Ιράν και έχει εκπαδευτεί σε σιιτικά θρησκευτικά σχολεία όταν ήταν νεαρός υπαξιωματικός στην Άγκυρα, ήθελε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της Δύναμης Αλ Κουντς [επίλεκτη δύναμη του Ιράν] μέσα στην υπηρεσία.

Το Nordic Monitor, αναφέρει ότι ο Φιντάν “ξεκίνησε εκκαθάριση εκατοντάδων πρακτόρων της MIT με κατασκευασμένες κατηγορίες για να δημιουργήσει θέσεις για τους νεοσύλλεκτους, να εκφοβίσει τους επικριτές του εντός της υπηρεσίας και να καταστείλει τη διαφωνία στη βαθμίδα και το αρχείο.

Ένα από τα βασικά πρόσωπα που στρατολόγησε ο Φιντάν μόλις ανέλαβε τα ηνία της MIT ήταν ο 57χρονος πρώην στρατιωτικός Κεμάλ Εσκιντάν, ο οποίος είχε κάποια εμπειρία από τον χώρο των πληροφοριών. Ο Εσκίνταν υπηρέτησε ως αξιωματικός όταν ήταν ταγματάρχης μεταξύ Ιουλίου 2006 και Ιουνίου 2007 στη Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου για την Αντικατασκοπεία και την Ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια η υπηρεσία MIT- υπό τον Φιντάν- διεξήγαγε επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ άλλων δολοφονίες και απαγωγές στελεχών του PKK και χρησιμοποίησε τα στελέχη αυτής της ειδικής δύναμης που έχει δημιουργηθεί, για να φέρει σε πέρας “τη δουλειά”. Μάλιστα πολλές φορές διαρρέει στα ΜΜΕ λεπτομέρειες των επιχειρήσεων για να προωθήσει το brand name της ΜΙΤ και να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, σε σχέση με άλλες υπηρεσίες του κράτους.

Τώρα αυτή η νέα μονάδα, ετοιμάζεται “να χτυπήσει” την Ελλάδα, γράφει το Nordic Monitor, όχι για να προωθήσει κάποιο στρατηγικό σχέδιο ή να προστατεύσει την Τουρκία, αλλά για να ενισχύσει το προφίλ του φιλοπόλεμου Ερντογάν προεκλογικά και να του προσφέρει ψήφους. Αν και όταν αυτό συμβεί, η ελπίδα του Ερντογάν είναι, ότι ο δημόσιος διάλογος στην Τουρκία δεν θα είναι πλέον για τα καθημερινά προβλήματα και την οικονομία, αλλά για τις σχέσεις και τη σύγκρουση με την Ελλάδα και ότι έτσι θα διασωθεί στις εκλογές μέσα σε κλίμα εθνικιστικής εφορίας.