Μετά το πέρας και τον απόηχο του 5ου φεστιβάλ τέχνης, Νίκος Σκεπετζής, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο Ρέθυμνο, ήρθε η στιγμή να ευχαριστήσω με εκτίμηση, όλους όσους συνέβαλαν ώστε το φεστιβάλ να αναδείξει για άλλη μια φορά, με αξιοπρέπεια, τις δυνατότητές του και την ανάγκη να παραμείνει ένας καλλιτεχνικός θεσμός, που δημιουργήθηκε από το 2017 με όραμα την πραγμάτωση μιας γιορτής στον ευρύτερο χώρο της Τέχνης, ώστε να διατηρείται η ιστορική μνήμη μέσα από την κοινωνική και προσωπική μας ιστορία.
Ευχαριστούμε λοιπόν, τους παρακάτω ανθρώπους, τον καθένα ξεχωριστά, γιατί τους θεωρούμε κομμάτια του Φεστιβάλ και όχι απλώς συνεργάτες.
- Το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης και ιδικά τον αντιδήμαρχο Θωμά Κρεβετζάκη και την υπεύθυνη του «Σπιτιού του Πολιτισμού» Μαρία Βαφειάδου για την υποστήριξη.
- Τον σύλλογο Μικρασιατών Ρεθύμνης και ειδικά τον Μανώλη Χατζηκωσταντίνου και την Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιποπούλου, για την παρουσίαση της Μουσικοθεατρικής δράσης «Θύμησες ξεριζωμού». Ένα ταξίδι μνήμης στη Μικρασιατική Καταστροφή, από τη γιαγιά Μυρσίνη και τον παππού Μανώλη.
- Την εικαστική ομάδα «ΕΝ ΦΛΩ» του τρίτου εργαστηρίου (3ικαστικού 3ργαστηρίου) ΣΚΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά τον καθηγητή και σπουδαίο δάσκαλό του, Χάρη Κοντοσφύρη και την επιμελήτρια και εικαστικό Κατερίνα Καρούλια, για την παρουσίαση των εικαστικών εγκαταστάσεων: α) «Κατακείμενος όρθιος», όπου 80 καλλιτέχνες κατέγραψαν τη διάβαση του Αιγαίου στο τότε (100 χρόνια πριν), αλλά και στο τώρα, με εξακόσια πενήντα μικρά τάματα, πολύτιμο φορτίο ως θραύσματα μνήμης. Και β) την εγκατάσταση της Κατερίνας Καρούλια «Αγνώριστα λόγια», όπου ανάγλυφητοποθέτηση αποτυπωμάτων σε λευκές μαξιλαροθήκες απλωμένες σε παγωμένη μπουγάδα, θύμιζαν την προχειρότητα της φροντίδας των πρώτων προσφύγων του βίαιου ξεριζωμού.
- Τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και λογοτέχνη Κωστή Καπελώνη για την παρουσίαση της έκθεσης θεατρικών μακετών «Από το Πριν στο Μετά». Μακέτες σκηνικών από το Πριν, που περιέχεται στο θεατρικό έργο, στο Μετά που υλοποιείται, για να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει τη θεατρική παράσταση. Όπως και για την παραχώρηση και προβολή αρχειακού υλικού παλαιότερων παραστάσεων σκηνοθεσίας του ίδιου.
- Τη συγγραφέα, Μαρία Σαρρή για την παρουσίαση του βιβλίου της «Παθών Αλυσίδες» και ειδικά τους παρουσιαστές, Κο Κων/νο Λιόλιο, Ψυχίατρο, Ψυχοθεραπευτή και ομαδικό αναλυτή, όπως και τη φιλόλογο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Βιβή Χατζηκοτούλα. που ανέλυσαν το μυθιστόρημα, το οποίο θίγει ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, αυτό της αναζήτησης της ερωτικής ταυτότητας και την μετάβαση ενός υγιούς ατόμου σε πάσχον.
- Τη Λογοτέχνη, σεναριογράφο και ηθοποιό Μαρινέλλα Βλαχάκη για την παρουσίαση της παράστασης «Σταθούλα» σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, όπου μέσα από τις αναμνήσεις της ράφτρας Σταθούλας, ζωντάνεψαν πρόσωπα και γεγονότα από τη ματωμένη γη του Πόντου.
- Και τέλος, τους συντελεστές της έκθεσης «Εφραίνει καρδίαν»: Μανώλη Γιαννούλη , Διαμάντω Ζαχαριουδάκη, Άννα Θωμαδάκη, Χρυσούλα Κουτσουδάκη-Λεντζάκη, Αντώνη Ξηρουδάκη, Αθηνά Καλογεράκη και ιδικά τη γκαλερί Μορφές του Ηλία Ηλιάκη, όπου παρουσίασαν και ανάδειξαν με διάφορα εκφραστικά μέσα, πολλά αγαθά, όχι απαραίτητα υλικά, όπως η συντροφικότητα, η γνώση, η αγάπη, οι τέχνες κ.λ.π. τα οποία δημιουργούν βαθιά ευχαρίστηση και έχουν ευεργετική δράση τόσο στο σώμα όσο και την ψυχή.
Και ασφαλώς ευχαριστούμε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που το πρόβαλλαν, καθώς και όλους τους επισκέπτες, που ανταποκρίθηκαν και στήριξαν με την παρουσία τους τις παραπάνω εκδηλώσεις.
Εκ μέρους του 5ου φεστιβάλ τέχνης Ν.Σ. 2022
Η εικαστικός και επιμελήτρια Χρυσούλα Σκεπετζή