Για το δύσκολο κομμάτι της αναγνώρισης των σορών που μεταφέρθηκαν από το σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, μίλησε η Ρουμπίνη Λεοντάρη, Ιατροδικαστής – Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Λεοντάρη δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής και των 43 σορών που έφτασαν στο νοσοκομείο της Λάρισας.
Έπρεπε να τηρηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα με το ειδικό τμήμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήρθε από την Αθήνα και το οποίο χειρίζεται το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές με τη διενέργεια των εξετάσεων”, πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι “το πρωτόκολλο αυτό λέει το εξής: Ότι έρχεται το συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από κει και πέρα φωτογραφίζεται η κάθε σορός και το κάθε στοιχείο το οποίο μπορεί να έχει επάνω, ένα μενταγιόν, ένα ρολόι και μετά και μετά γίνεται η λήψη DNA από τη σορό και φυσικά από τους συγγενείς. Είναι πραγματικά χρονοβόρα διαδικασία”.
Και πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής και των 43 σορών, που ήρθαν. Δυστυχώς, η ταυτοποίηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου με τη μέθοδο DNA και θεωρώ κατά τα λεγόμενα της αστυνομίας ότι αύριο το μεσημέρι θα έχουν ταυτοποιηθεί αυτές οι 43 σοροί ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν.
Πρέπει βέβαια να πω, όπως πληροφορήθηκα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο και ανήκουμε, ότι θα γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία. Εδώ η Περιφέρεια έχει ενδιαφερθεί, έχει κλείσει ξενοδοχεία για τους οικείους και για όλον τον κόσμο που έχει έρθει. Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός, αλλά δεν παύει ο πόνος να είναι πολύ μεγάλος και να είναι σίγουρα από τους οικείους μη διαχειρίσιμος”.
“Έδωσα εντολή, αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε”
“Έδωσα εντολή, αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε” ισχυρίστηκε ο σταθμάρχης, σε βάρος του οποίο ασκήθηκαν διώξεις για αμέλεια. Ήδη οι νεκροί που έχουν επιβεβαιωθεί είναι 43. Υπερδιπλάσιοι οι τραυματίες στα νοσοκομεία της περιοχής με τη λίστα των ονομάτων να έχει δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου οι συγγενείς και οι οικείοι να μάθουν για τους δικούς τους.
Ολονύχτια θα είναι η προσπάθεια των πυροσβεστών στο σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη, ανάμεσα στα συντρίμμια των βαγονιών των δύο τρένων, για να βρουν τυχόν άλλους αγνοούμενους. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στα δύο πρώτα βαγόνια της πρώτης θέσης, την καφετέρια και ένα επιβατικό βαγόνι, σειρά έχει πάρει το τρίτο στη σειρά κατεστραμμένο βαγόνι και πρώτο της δεύτερης θέσης.
Η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί. έχει ήδη ξεκινήσει. Τέσσερις εξ αυτών, οι τρεις φοιτήτριες από την Καλαμπάκα, έχουν ήδη αναγνωριστεί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στο τρένο βρίσκονταν 350 επιβάτες, ενώ υπάρχει καταγγελία επιβάτη πως άκουσε στον ασύρματο να αναφέρεται “πάμε και όπου βγει”.
Συστάθηκε η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων και αναγνώρισης πτωμάτων
Μη αναγνωρίσιμες είναι πολλές δυστυχώς από τις σορούς που έχουν εντοπιστεί στα συντρίμμια του τραγικού δυστυχήματος μετά από την ολέθρια σύγκρουση επιβατικής με εμπορική αμαξοστοιχία, λίγο πριν τα Τέμπη της Λάρισας.
Στο Νοσοκομείο της Λάρισας μεταβαίνουν συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων για το αβάσταχτο ρόλο της αναγνώρισης, παρουσία ψυχολόγων για την υποστήριξή τους, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις θυμάτων που ο μόνος τρόπος να υπάρξει ταυτοποίηση θα είναι μέσω της λήψης DNA και ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο με την τραγωδία στο Μάτι.
Έχει συσταθεί εκ νέου η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων και αναγνώρισης πτωμάτων με την συνδρομή ιατροδικαστών και στελεχών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και του Ανθρωποκτονιών από όλη την χώρα, που έχουν σπεύσει στην Λάρισα για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της τέλεσης των νεκροτομών και της διαδικασίας λήψης γενετικών υλικών για ταυτοποίηση.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις πλήρως απανθρακωμένων σορών ή και μη άρτιων σορών, παρά μόνο ανθρωπίνων μελών… Η πλειονότητα των θυμάτων δυστυχώς ήταν νέοι άνθρωποι.
Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα που έχει συμβεί στη χώρα με τρένα. Η επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη στην οποία επέβαιναν 342 επιβάτες και συνολικά 10 άτομα προσωπικό συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία στην οποία επέβαιναν 2 άτομα προσωπικό.
Ιατροδικαστής: “Τα περισσότερα θύματα είναι νέα παιδιά, θυμίζει το δυστύχημα του 2003”
“Τα περισσότερο θύματα είναι νέα παιδιά” δήλωσε η προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεοντάρη, που βρίσκεται στο σημείο του σιδηροδρομικού ατυχήματος στα Τέμπη.
“Η εικόνα δεν απέχει πολύ από το δυστύχημα των Τεμπών, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 21 παιδιά το 2003“, πρόσθεσε η κ. Λεοντάρη.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η κ. Λεοντάρη είχε επισημάνει πως “οι σοροί βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν στο νεκροτομείο 35 σοροί αυτή τη στιγμή. Οι επτά είναι απανθρακωμένοι. Η διαδικασία της ταυτοποίησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και θα είναι χρονοβόρα. Κάποιες από τις σορούς θα χρειαστούν και εξέταση DNA για την ταυτοποίηση λόγω της απανθράκωσης. Επίσης συνεχίζεται η μεταφορά σορών στο Γενικό Νοσοκομείο”.