Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών μπαίνει το σκάνδαλο υποκλοπών στη χώρα μας, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό για το Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό, τουλάχιστον, καταγράφει η ιστοσελίδα Euractiv σε αποκλειστικό δημοσίευμά της, επικαλούμενη αρκετές πηγές που επιβεβαιώνουν την είδηση.
Κατόπιν αιτήματος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, PEGA, που ερευνά την χρήση παράνομων spyware στην Ε.Ε., η ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.
Το Euractiv επικοινώνησε με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, με τον εκπρόσωπό της να μην επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους. Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε», είπε ο εκπρόσωπος στο διεθνές μέσο.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της PEGA επικεντρώθηκε και στην παράνομη εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator από την Ελλάδα σε Ασία, Αφρική και αλλού, όπως και στις καταγγελίες ότι εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών, εμπλέκονταν και σε φοροδιαφυγή.
Οι άδειες εξαγωγής
Το Euractiv επικαλείται δύο διαφορετικές πηγές που αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας της Ε.Ε. πήρε τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν στο σκάνδαλο υποκλοπών.
«Τα πρόσωπα που κατέθεσαν στην εισαγγελία υπέβαλαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη μεταφορά του spyware Predator της Intellexa σε κράτη όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του υπουργείου Εξωτερικών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι σε νομικό επίπεδο, οι αρχές της Ε.Ε. εξετάζουν εάν έχει παραβιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση ο κανονισμός της Ε.Ε. 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.
Φοροδιαφυγή μαμούθ
Άλλη πηγή αναφέρει στην ιστοσελίδα ότι η ομάδα της επικεφαλής εισαγγελέα, Λάουρα Κόβεσι, αποκαλύπτουν μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων.
«Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπράξει οι ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, η ιρλανδική Thalestris και οι κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές» σημειώνει η πηγή που επικαλείται το Euractiv και προσθέτει «εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα για να τεκμηριωθεί η απάτη και πώς θίγονται τα συμφέροντα της ΕΕ».
Τα στοιχεία, αναφέρει η ιστοσελίδα επικαλούμενη έγγραφο, οδηγούν στην εταιρεία Chadera Enterprises Limited, εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους που ανήκει στον περιβόητο Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, που είναι και ο κάτοχος του 65% της ελληνικής Intellexa. Το υπόλοιπο 35%, όπως έχει αποκαλυφθεί στο παρελθόν, ανήκει στην κυπριακή Santinomo Limited.
Οι μέτοχοι της Intellexa και της Krikel δεν παρέστησαν στις ακροάσεις που διοργανώθηκαν από την επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντιστοίχως δεν εκλήθησαν στην εθνική εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής.
Οι ενδείξεις για τεράστια φορολογική απάτη είναι και αυτές που πυροδοτούν αυτόματα την εμπλοκή του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, ενώ πηγή αναφέρει στο Euractiv ότι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Intellexa και της Krikel δείχνουν «τεράστια απόκλιση μεταξύ των εσόδων που δηλώθηκαν στις φορολογικές αρχές και των χρημάτων που εισπράχθηκαν».
Δεν συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση!
Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τα σοβαρά καρφιά που εξαπέλυσε κατά του Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος είχε καταδικάσει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και είχε αποκαλύψει ότι η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις, που δεν έχει λάβει ακόμη από την ελληνική κυβέρνηση.
Άσχημα μαντάτα…
Το δημοσίευμα σχολίασε ήδη μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης:
Το χτύπημα από το Al Jazeera
Μόλις το περασμένο σαββατοκύριακό χθες η ελληνική κυβέρνηση έγινε για ακόμη μια φορά διεθνώς ρεζίλι, με την εκπομπή The Listening Post του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera να τοποθετείται για το σκάνδαλο των υποκλοπών.