ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Ρέθυμνο η έκθεση «Μνήμες του Δρόμου»

Το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, σας προσκαλούν στην έκθεση «Μνήμες του Δρόμου», που θα πραγματοποιηθεί από 24 Μαΐου έως 14 Ιουνίου 2023, στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Με τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών συνεργασίας με το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, παρουσιάζει στο Ρέθυμνο την έκθεση με θέμα «Μνήμες του δρόμου».

Ο Serge Collet (1950–2016) ήταν Γάλλος εθνολόγος ο οποίος το 1978 ίδρυσε την ομάδα Μνήμη (Mnémé), μια ανεξάρτητη ερευνητική πρωτοβουλία στην οποία συμμετείχαν οι José Cordon, Yvette Izabel – στην οποία οφείλουμε τις φωτογραφίες της έκθεσης -, και Marcel Scheer. Η ομάδα Μνήμη αφιερώθηκε στη συστηματική καταγραφή, ταξινόμηση και μελέτη των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές αυτής του 1980, παράγοντας ένα εκτενές και ανεκμετάλλευτο ακόμη αρχείο.

Η έκθεση εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ εικόνας και σώματος, φωτογραφίας και γνώσης, αρχείου και συλλογικής μνήμης, μέσα από μία επιλογή αρχειακών φωτογραφιών, που αφορούν μία συγκεκριμένη διαδήλωση. Αυτή της 23ης Μαρτίου 1979, γνωστή και ως Πορεία στο Παρίσι των εργατών της χαλυβουργικής βιομηχανίας. H διαδήλωση αυτή ήταν το αποκορύφωμα της κινητοποίησης των εργατών και των κατοίκων των περιοχών της Βόρειας Γαλλίας που πλήττονταν άμεσα από το σχέδιο Νταβινιόν για την «αναδιάρθρωση» της χαλυβουργικής βιομηχανίας, το οποίο προέβλεπε 22.000 απολύσεις.

Οπτικότητα και σωματικότητα καθορίζουν τους δύο κύριους άξονες της έκθεσης: η διαδήλωση ως θέαμα και ως ενσώματη γλώσσα. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από λεζάντες, ενδεικτικές του βλέμματος του Γάλλου εθνολόγου, δηλαδή σχόλια και σημειώσεις, που άλλοτε επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο ή σχέση εντός της εικόνας, άλλοτε την επεκτείνουν εκτός των ορίων της. Εκτός από τις φωτογραφίες, η έκθεση περιλαμβάνει έντυπα τεκμήρια που βρίσκουμε στο αρχείο, όπως έγχρωμες αναπαραγωγές με μία κονκάρδα, αποκόμματα εφημερίδων, και τον χάρτη της διαδήλωσης, δύο πρωτότυπα φυλλάδια της CGT, ένα πρωτότυπο απόκομμα της έκδοσης La Vie Ouvrière, καθώς και μαγνητοφωνημένη ηχητική καταγραφή της διαδήλωσης της 23ης Μαρτίου 1979, η οποία ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε για τις ανάγκες της έκθεσης.

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 23 Μαΐου και ώρα 20:00, στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 – 14:00 και 18:00- 21:00. Κυριακή κλειστά.

Ρέθυμνο 74100, Ελλάς