Χωρίς παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κινδυνεύουν να μείνουν 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.
Για να μη «σκάσει» πριν από τις εκλογές το μείζον θέμα των οφειλών εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, το υπουργείο Εργασίας έδωσε παράταση της καταβολής οφειλών μέχρι 31 Ιουνίου, ενώ με διάταξη που κατατέθηκε προεκλογικά έδωσε τη δυνατότητα καταβολής ποσού που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022, μόνο του κλάδου Υγείας, της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι ασφαλισμένοι προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Με βάση αυτή την πρόβλεψη ο ασφαλισμένος (αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας) θα πρέπει να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά Υγείας -σωρευτικά για το έτος 2022-, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική του κάλυψη έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ακόμα και αν έχει άλλες (παλιότερες) ασφαλιστικές οφειλές.
Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβεί, ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αγρότης, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους που καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ, θα μείνουν χωρίς παροχές Υγείας, δηλαδή χωρίς δωρεάν πρόσβαση σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Επιπλέον, στις 31 Ιουλίου 2023 λήγει η προθεσμία επανένταξης στη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων καθώς και στη ρύθμιση των 72 δόσεων για χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022, δηλαδή εντός της πανδημίας.
Εφόσον κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις επιθυμεί να είναι ασφαλιστικά ενήμερος και να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη μετά τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης έως το τέλος Ιουλίου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
Αν δεν καταφέρει να ενταχθεί και στη ρύθμιση των 24 δόσεων, τότε θα έχει νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά θα χρεώνεται τις διαγνωστικές εξετάσεις και την αγορά φαρμάκων.
Έκτακτα μέτρα και κατασχέσεις
Να σημειωθεί ότι το δυσθεώρητο χρέος προς τον ΕΦΚΑ από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις ξεπερνάει τα 45 δισ. και ανάλογα με το ύψος των χρεών θα εφαρμόζονται αναγκαστικά μέτρα, όπως:
* Για οφειλές έως 30.000 ευρώ θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα κι αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
* Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ θα γίνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην Εισαγγελία.
* Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων, θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.
* Συγχρόνως, για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων, το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη κι αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.
Τα έκτακτα και αιφνιδιαστικά μέτρα και η δεδομένη αποτυχία των ρυθμίσεων που προώθησαν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας οδηγούν τώρα σε νέα έκτακτα και αιφνιδιαστικά μέτρα, ενώ, όπως διαπιστώνεται, το ΚΕΑΟ εστιάζει αδιακρίτως σε όλα τα ποσά, μικρά και μεγάλα, με στόχο την είσπραξη μέρους των οφειλών.
Τέλος, στην τελευταία έκθεσή του το ΚΕΑΟ επισημαίνει ότι, μετά την κατάργηση των κριτηρίων για τη διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία σε αυτό, πολλές από αυτές εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.