Αντιφατικές και αλληλοαντικρουόμενες δηλώσεις, καθώς, ενώ εδώ και δύο ημέρες δεν υπήρξε καμία επίσημη αναφορά για απόπειρα πρόσδεσης, ακόμη και την ύπαρξη του σκοινιού, σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, ανέφερε ότι το Λιμενικό πέταξε σκοινί προς το αλιευτικό, την ώρα που, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Νίκος Αλεξίου είχε διαψεύσει ότι έγινε η οποιαδήποτε προσπάθεια πρόσδεσης ή ότι πετάχτηκε σκοινί από το Λιμενικό.
Η πρώτη επίσημη παραδοχή και οι αντιφάσεις
Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε «σκοινί χρησιμοποιείται για τη ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα πλοία. Σκοινί όχι ρυμούλκησης χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση πλώρη με πλώρη. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό, για λίγα λεπτά και στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».
Σε νέα ερώτηση των δημοσιογράφων ο κ. Σιακαντάρης σημείωσε «δεν υπήρχε σκοινί πρόσδεσης, υπήρχε σκοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν και να δουν εάν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους», ενώ λίγο αργότερα συμπλήρωσε για το σκοινί «το είχα για λίγα λεπτά, υπάρχουν αναφορές αλλά αυτά θα τα διαπιστώσει και η έρευνα των δικαστικών αρχών. Υπήρχε μια ένταση στο πλοίο» για να επαναλάβει ότι όλα αυτά σημειώθηκαν περίπου δύο ώρες πριν από το ναυάγιο.
Νωρίτερα, όμως, την ΕΡΤ είχε εμφανιστεί ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, ο οποίος είχε διαψεύσει ότι έγινε η οποιαδήποτε διαδικασία πρόσδεσης του σκάφους. Ο Νίκος Αλεξίου κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο επικαλείται στελέχη του Λιμενικού και αναφέρει ότι είχε πεταχτεί σκοινί προς τους μετανάστες, οι οποίοι το έλυσαν.
Ο κ. Αλεξίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έγινε ποτέ οποιαδήποτε διαδικασία πρόσδεσης ούτε από εμάς ούτε από κάποιο άλλο πλοίο. Το μόνο που θα μπορούσε να προσιδιάζει σε αυτό που λέει η εφημερίδα είναι ότι για την παροχή τροφοεφοδίων όταν πλησίασε το φορτηγό πλοίο κατέβασε, λόγω διαφοράς ύψους, σκοινιά για να μεταφερθούν τα τρόφιμα».
Σε κάθε περίπτωση παραμένει το ερώτημα εάν η πρόσδεση σκάφους σε κίνδυνο με σκοινί θεωρείται ενδεδειγμένη ενέργεια για τη διάσωση των προσφύγων ή αντιθέτως αποτελεί ενέργεια που δημιουργεί επιπλέον κίνδυνο για τη ζωή τους.
Πληθαίνουν οι μαρτυρίες
Οι αναφορές για το σκοινί του λιμενικού, πληθαίνουν με έναν 24χρονο διασωθέντα να επιμένει ότι το Λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει με σκοινιά το σκάφος.
Ανάλογες μαρτυρίες μεταφέρει σήμερα και τη ιταλική La Repubblica σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η βάρκα με ένα σκοινί δημιούργησαν μια μοιραία ανισορροπία.
Οι πρώτες αναφορές για το σκοινί και η χθεσινή διάψευση
Η πρώτη αναφορά έγινε, χθες, από τον υποψήφιο βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος μετέφερε τα λόγια διασωθέντων δηλώνοντας «οι άνθρωποι μας μίλησαν και μας είπαν ότι ενώ τους τραβούσε κάπως το λιμενικό, ξαφνικά χωρίς να καταλάβουν ούτε οι ίδιοι, ενώ η θάλασσα ήταν ήσυχη, αναποδογύρισε το πλοίο».
Δημοσιογράφος ρώτησε εάν το ναυάγιο έγινε την ώρα που τους τραβούσε το ελληνικό λιμενικό και όχι όταν μετακινήθηκαν προς τα αριστερά, με τον Κρίτωνα Αρσένη να επαναλαμβάνει: «Μας είπαν ότι την ώρα που τους τραβούσε το λιμενικό, τους είχε δέσει με ένα σχοινί, μετά από λίγο ξαφνικά αναποδογύρισε το πλοίο χωρίς να καταλάβουν τι και πώς. Δεν φαίνεται να έχει γίνει μετακίνηση, γιατί δεν χωρούσαν να μετακινηθούν».
Ανάλογες αναφορές έκαναν διασωθέντες και ενώπιον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι το λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο που τους μετέφερε. Είπαν ότι αρχικά τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν το πλοίο της ακτοφυλακής και στη συνέχεια τους έδωσαν σκοινί, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το γεμάτο πλοίο να αρχίσει να έχει ανισορροπία.
Η πρώτη απάντηση από τον εκπρόσωπο του Λιμενικού ήταν η διάψευση ότι έδεσε με σκοινί το πλοίο, αποδίδοντας την ενέργεια αυτή σε άλλο πλοίο, που προσέγγισε τη βάρκα προκειμένου να δώσει νερό και τρόφιμα.