”Την αγορά του Ρεθύμνου τη ‘σώζει’ η μη λειτουργία πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών αλυσίδων, ενώ πολύ σημαντικό είναι πως ο κορμός του εμπορικού κόσμου, λειτουργεί στο κέντρο του τουριστικού τομέα, περιστοιχιζόμενος από την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου”.
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Ψαρουδάκης επισημαίνοντας όμως παράλληλα, πως: ”η αγωνία για το μέλλον των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μεγάλη, συνεπικουρούμενη κι από την κρίση η οποία δεν έχει δείξει ακόμα, όλα της τα δόντια”.
Παρά τον εφιάλτη που ζει ο έμπορος και ο επιχειρηματίας του Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργου Γιακουμάκη, ”εφιάλτης, ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών που έχει παγώσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα”, είναι γεγονός πως ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο στο συγκεκριμένο νομό της Κρήτης, είναι ο μικρότερος.
Στο Ρέθυμνο, η βοήθεια και η ενίσχυση από το τουριστικό συνάλλαγμα- κατά τους θερινούς κυρίως μήνες- είναι σημαντικό εργαλείο για την επιβίωση των επιχειρήσεων σε συνδυασμό, όπως μας δήλωσε ο κ. Ψαρουδάκης: ”με το ότι η βόλτα στο Ρέθυμνο για όλους, ντόπιους και τουρίστες, είναι ένα ολοκληρωμένο γεγονός, με εικόνες από τον πολιτισμό, την ιστορία και τις μνήμες του τόπου, σε
συνάρτηση με αγορές από τα καταστήματα και ερεθίσματα από τη σύγχρονη εκδοχή της επιχειρηματικότητας”.
Χρειάζεται όμως, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου όσο και του Εμπορικού Συλλόγου, να εισαχθεί περισσότερη κατανάλωση, μέσω του εγχώριου τουρισμού αλλά και να επεκταθεί επιτέλους- ουσιαστικά- ο 24μηνος τουρισμός. ”Την ίδια στιγμή όμως, είναι υποχρέωση όσων επιχειρούν, να βρουν προϊόντα με εξαγωγικό ενδιαφέρον και να προεκτείνουν, όσοι έχουν τη δυνατότητα, τις δραστηριότητές τους και προς αυτό τον κλάδο, των εξαγωγών”.
Στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τον κ. Ψαρουδάκη, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες αν και έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους, δεν είναι σε θέση να κλείσουν τα λογιστικά τους βιβλία και να σταματήσουν επίσημα τη δραστηριότητα τους. ”Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που κλείνουν να είναι εν μέρει πλασματικά και τελικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που παύουν να υφίστανται να είναι μεγαλύτερος”. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2010 έκλεισαν 428 επιχειρήσεις και για το 2011 ο αριθμός που διέκοψε τη λειτουργία του ανέρχεται σε 255 επιχειρήσεις.
Τέλος, σημαντικό ρόλο στον έως σήμερα επιτυχημένο αγώνα για τη σωτηρία τους, οι επιχειρήσεις του Ρεθύμνου έχουν ”σύντροφο” την αλληλεγγύη των καταναλωτών, οι οποίοι στηρίζουν τους ντόπιους επιχειρηματίες και τα προϊόντα της Κρήτης και του νομού.