Με έργα που δημιουργήθηκαν για να παρουσιαστούν αποκλειστικά στην Κερά Μια Σκηνή των φετινών επετειακών Γιορτών Ρόκκας, ήρθαν σε επαφή το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Αυγούστου κάτοικοι και επισκέπτες της Κεράς Κισσάμου, ανακαλύπτοντας για άλλη μια φορά το μικρό χωριό της χανιώτικης ενδοχώρας μέσα από την τέχνη.
Με τον χάρτη τους στα χέρια, μικροί και μεγάλοι θεατές περιηγήθηκαν στο χωριό, σαν σε κυνήγι θησαυρού, προσπαθώντας να ανακαλύψουν σε ποιες από τις γωνιές του – αλλες φανερές, άλλες κρυφές και κάποιες καινούργιες – λάμβαναν χώρα τα δρώμενα του προγράμματος, τα οποία επαναλαμβάνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε ο κόσμος να τα προλάβει όλα. ΄Ή και να τα δει ξανά!
Παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, χορός, μουσική και θέατρο – όλες οι παραστατικές τέχνες – είχαν παρουσία για δυο ημέρες στην Κερά, με τα πολλά και διαφορετικά δρώμενα να παρουσιάζονται σε αυλές, βεράντες, δρόμους και πλατείες· κάτω από το φως του ήλιου στην αρχή, με τα χρώματα της δύσης να ντύνουν τον ουρανό στη συνέχεια, μέχρι να βασιλέψει ο ήλιος εντελώς και τα παραμύθια να αρχίσουν να ακούγονται κάτω από τα αστέρια που στόλιζαν τον σκοτεινό – εκείνες τις ημέρες – ουρανό.
Πέρασε πολύς κόσμος από την Κερά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η Κερά Μια Σκηνή, άλλωστε, έχει πια το κοινό της, πιστό και επαναλαμβανόμενο κάθε φορά που περιλαμβάνεται το δρώμενο στις Γιορτές Ρόκκας, με τη φετινή να είναι η τέταρτη από το 2018 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά. Εκεί και οι κάτοικοι-διοργανωτές της Κεράς και της Ρόκκας, φιλοξενοι οικοδεσπότες όπως πάντα, στην είσοδο και στους πάγκους να φιλεύουν κεράσματα στους επισκέπτες τους, αλλά και να φροντίζουν για τα φαγητά και τα ποτά – απαραίτητα κι αυτά στην πολύωρη περιήγηση.
Δεν ήταν όμως μόνο τα χοροθεατρικά δρώμενα που έλαβαν χώρα στην Κερά τις προηγούμενες μέρες. Ήταν και το πολύ πετυχημένο σεμινάριο κρουστών, με την καθοδήγηση του Γιώργου Φασόλη, που πραγματοποιήθηκε τα πρωινά∙ ήταν και τα παιδικά εργαστήρια – το εικαστικό εργαστήριο ανακύκλωσης από τον Θοδωρή Παρασκάκη (ενταγμένο μάλιστα στο διαπεριφερειακό πρόγραμμα «Νήσων Περίπλους»), και το εργαστήριο χορού με τίτλο «Breakdance στους δρόμους της Κεράς» από τον Μάνο Κατσιαδάκη – που μαγνήτισαν τους μικρότερους επισκέπτες, εντάσσοντάς τους στο παιχνίδι της καλλιτεχνικής δημιουργίας (και τραβώντας τους για λίγο μακριά από τις φτερούγες γονιών, γιαγιάδων και παππούδων).
Παραμένοντας στην Κερά, στον ίδιο τόπο και χρόνο, ο εικονογράφος και street artist Κώστας Κυριακάκης, συμμετέχοντας στη δράση «Οι τοίχοι που μιλάνε» (στο πλαίσιο της Διαπεριφερειακής Συνεργασίας «Νήσων Περίπλους», που υλοποιεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.), ανέλαβε να δημιουργήσει μια μεγάλη τοιχογραφία, αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και το κυριότερο, να παραμείνει ως εικαστική κληρονομιά στο χωριό της Κεράς για τα επόμενα χρόνια.