Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, για τη διοργάνωση Εισαγωγικού Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο των σχετικών Τοπικών Θεματικών Δικτύων, με τίτλο: «Η Σχολική Διαμεσολάβηση ως μέσο επίλυσης συγκρούσεων εφήβων».
Το Σεμινάριο, διάρκειας 3 διδακτικών ωρών διεξήχθη διαδικτυακά στην πλατφόρμα Σύγχρονης Εκπαίδευσης Webex την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 και ήταν το πρώτο ενός κύκλου επιμορφώσεων για τη Σχολική Διαμεσολάβηση στο πλαίσιο του υπό ίδρυση Τοπικού Θεματικού Δικτύου Αγωγής Υγείας «Σχολική Διαμεσολάβηση» για το Σχολικό έτος 2023-24.
Σκοπός του Σεμιναρίου ήταν η υποστήριξη των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να προωθήσουν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης συγκρούσεων στα σχολεία τους, η γνωριμία με τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ενός τρόπου επίλυσης των διαφορών από τα ίδια τα παιδιά μέσω του διαλόγου και η προτροπή για δημιουργία πυρήνων πρόληψης συγκρούσεων. Επιπλέον, η συνεργασία δύο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από δύο διαφορετικές περιοχές της χώρας έδωσε την ευκαιρία συνάντησης και αλληλεπίδρασης εκπαιδευτικών με διαφορετικές εμπειρίες.
Στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο συμμετείχαν 85 εκπαιδευτικοί από τις δύο Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Δρ. Μανούσος Μαραγκάκης, και η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, κα Ειρήνη Περυσινάκη.
Εισηγήτριες στο Σεμινάριο ήταν η κυρία Χριστίνα Χρηστίδου, π. Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και η κυρία Σοφία Κυπριανίδου από το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη Βία ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Το συντονισμό είχαν οι Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων κυρία Κερασία Πετρογιάννη από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και η κυρία Ελένη Δημητριάδου από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
Περιστατικά βίας, επιθετικότητας και συγκρούσεων είναι συχνά στα σχολεία. Πολλές φορές όμως η διαχείριση των αναδυόμενων συγκρούσεων δεν βοηθά την επίλυσή τους. Η Σχολική Διαμεσολάβηση, δηλαδή η εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών στη διαχείριση των συγκρούσεων με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, είναι μια μέθοδος που έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε σχολεία του εξωτερικού, ενώ δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ελληνικών σχολείων που έχουν εφαρμόσει τη Σχολική Διαμεσολάβηση με επιτυχία.
Η Σχολική Διαμεσολάβηση είναι μία μέθοδος ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων από τα ίδια τα παιδιά. Βασίζεται στον διάλογο, την ενσυναίσθηση, την ενεργητική ακρόαση. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει επικουρικά ως μέθοδος πρόληψης της ενδοσχολικής βίας καθώς συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων και τη δημιουργία ενός υγιούς, θετικού, ασφαλούς και πιο δημοκρατικού σχολικού περιβάλλοντος.
Η Σχολική Διαμεσολάβηση από ομηλίκους αποτελεί μία εναλλακτική πρακτική στο παραδοσιακό σύστημα επίλυσης συγκρούσεων και απόδοσης ευθυνών και ποινών από ενηλίκους. Με τη μέθοδο αυτή, τα ίδια τα παιδιά προσφεύγουν με τη θέλησή τους στην Ομάδα Διαμεσολάβησης και ακολουθώντας με τη βοήθεια των ομηλίκων διαμεσολαβητών/ριών μία συγκεκριμένη διαδικασία, ερευνούν τα αίτια της σύγκρουσής τους, συμφωνούν στη λύση της και δεσμεύονται να τηρήσουν την αμοιβαία συμφωνία.
Η Σχολική Διαμεσολάβηση
- Ενδυναμώνει τους μαθητές και τις μαθήτριες με δεξιότητες και στρατηγικές για τη διαχείριση συγκρούσεων μέσα και έξω από το σχολείο.
- Βοηθά τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποκτήσουν αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, καθώς και κατανόηση για τα προβλήματα που απασχολούν τους/τις συμμαθητές/τριές τους.
- Οικοδομεί ισχυρές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης στη σχολική κοινότητα.
- Αναπτύσσει χρήσιμα επικοινωνιακά εργαλεία και συμβάλλει στη διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας μέσα σε ένα εποικοδομητικό και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον.
Δράσεις σχετικές με τη Σχολική Διαμεσολάβηση
υλοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια σε σχολεία της Διεύθυνσής μας
Ειδικότερα στο 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία Προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέμα τη Σχολική Διαμεσολάβηση κάθε χρόνο από το Σχ. Έτος 2018-19. Η κυρία Καλλιόπη Κουκλινού έχει δημιουργήσει «σχολή» και έχει καθοδηγήσει με το μεράκι και την πλούσια εμπειρία της μεγάλο αριθμό συναδέλφων.
Η Δ/ντρια του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Ρεθύμνου, κυρία Ξανθίππη Νικολαΐδου ως Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων (ΣΣΝ) είχε αναλάβει την εκπαίδευση της Ομάδας του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου. Επίσης, είχε ουσιαστική και καθοριστική συμβολή στην Επιμόρφωση και Υποστήριξη των Εκπαιδευτικών και του θεσμού της Σχολικής Διαμεσολάβησης ως Σχολική Ψυχολόγος και ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ψυχολόγων των ΠΔΕ Κρήτης και Δυτικής Αττικής
Αντίστοιχα Προγράμματα Αγωγής Υγείας έχουν υλοποιηθεί και σε άλλα Σχολεία, όπως στο Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, στο ΓΕΛ Σπηλίου, στο ΓΕΛ Πανόρμου και στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου.
Επίσης, έχουν διοργανωθεί ποικίλες δράσεις για τη Σχολική Διαμεσολάβηση από τη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου την τελευταία τριετία, πολλές από αυτές σε συνεργασία και με άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης:
- Σεμινάριο με τίτλο «Σχολική Διαμεσολάβηση και Θετική Ψυχολογία. Πώς να δημιουργούμε ευτυχισμένα παιδιά οπλίζοντάς τα με ψυχική ανθεκτικότητα».Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Ημαθίας διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
- Διαδικτυακή συνάντηση με τίτλο «Σχολική Διαμεσολάβηση». Στη συνάντηση συμμετείχαν 110 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων αρκετοί είχαν σχετική εμπειρία. Η συνάντηση διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ημαθίας, Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δ΄ Αθήνας και Δυτικής Αττικής διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τις ΔΔΕ Δωδεκανήσου, Αργολίδας, Ευβοίας, Ζακύνθου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων. Περιλάμβανε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρουσιάσεις καλών πρακτικών, αλλά και εργαστήρια κατά τη διάρκεια των οποίων εκπαιδευτικοί από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να καταθέσουν την εμπειρία και τους προβληματισμούς τους.
- Διαδικτυακή μαθητική συνάντηση με τίτλο «Σχολική Διαμεσολάβηση: οι Εμπειρίες, οι Απόψεις & οι Ιδέες μας» στην οποία συμμετείχαν 285 μαθητές/τριες που υλοποιούσαν Προγράμματα Αγωγής Υγείας με θέμα την Σχολική Διαμεσολάβηση, από 30 σχολεία 14 Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Η μαθητική συνάντηση διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ημαθίας,Δυτικής Θεσσαλονίκης Δ΄ Αθήνας και Δυτικής Αττικής διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
- Σεμινάριο με τίτλο «Η Σχολική Διαμεσολάβηση ως μέσο επίλυσης συγκρούσεων εφήβων». Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Ημαθίας διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων τηνΤετάρτη21 Δεκεμβρίου 2022.
- Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών διάρκειας 16 διδακτικών ωρών με τίτλο: «Εκπαίδευση στη Σχολική Διαμεσολάβηση» σε τέσσερις φάσεις: την ΤΡΙΤΗ 21/02/2023 (σύγχρονα), την ΤΡΙΤΗ 28/02/2023 (σύγχρονα), την ΤΡΙΤΗ 07/03/2023 (σύγχρονα), ενώ απαιτήθηκε και ατομικός χρόνος μελέτης υλικού & Εργασία Συντονιστή-Εκπαιδευτικού (ασύγχρονα). Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και Ημαθίας διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Ψυχολόγων των ΠΔΕ Κρήτης και Δυτικής Αττικής, κα Ξανθίππη Νικολαΐδου
- Σεμινάριο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών διάρκειας 10 διδακτικών ωρών με τίτλο: «Εκπαίδευση στη Σχολική Διαμεσολάβηση: Προετοιμάζοντας Διαμεσολαβητές/-ριες» σε τρεις φάσεις: την ΤΡΙΤΗ 04/04/2023 (σύγχρονα), την ΤΡΙΤΗ 25/04/2023 (σύγχρονα), ενώ απαιτήθηκε και ατομικός χρόνος μελέτης υλικού και εργασία (ασύγχρονα) στο ενδιάμεσο των σύγχρονων συναντήσεων. Το Σεμινάριο διοργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και Ημαθίας διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την κα Ξανθίππη Νικολαΐδου, Σχολική Ψυχολόγο – πρώην Σύμβουλο Ψυχολόγων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Κρήτης και Δυτικής Αττικής