Με πολύ χαρά και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε χθες 18-12-2023 την παμψηφεί προαγωγή του Μέγα Πρωτοσυγκέλλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κου Θεοδώρου Μειμαρη του Κρητός, ενός πολλά υποσχόμενου νέου Αρχιερέα Κρητικής καταγωγής λαμβάνοντας τον ιστορικό τίτλο Σελευκείας.
Δικαίως η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίου Α΄ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Κρήτη αποτελεί την ναυαρχίδα του Οικουμενικού Θρόνου, αφού επαξίως υπηρετούν πολλοί Αρχιερείς της Κρήτης το τηλαυγές φάρο της Οικουμένης το Φανάρι .
Ο π. Θεόδωρος Μειμάρης είναι ένας επιστημονικά κατηρτισμένος κληρικός , αδελφός της ιστορικής Μονής Αγκαράθου (Απρίλιος 2003), που από το 2005 υπηρετεί στην Πατριαρχική Αυλή του Φαναρίου, είναι Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Εκκλησιαστική Ιστορία του Νεώτερου και Σύγχρονου Ελληνισμού» στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, ενώ συνέγραψε και άρθρα ιστορικού, θεολογικού και διαχριστιανικού περιεχομένου, τα οποία δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνιστί, αγγλιστί και ιταλιστί.
Είναι διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey με ειδίκευση στις διαχριστιανικές σχέσεις
Μεταξύ των ετών 2006 – 2017 διετέλεσε Ορθόδοξος Γραμματέας της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Παγκόσμιας Λουθηρανικής Ομοσπονδίας, ενώ από το 2010 μέχρι το 2017 εκτέλεσε χρέη Ορθόδοξου Γραμματέα στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Το τελευταίο του πολυσέλιδο σύγγραμμα, που κυκλοφόρησε εντελώς πρόσφατα από τις εκδόσεις Αντωνίου Σταμούλη στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η αναδιοργάνωσις του Αλεξανδρινού Θρόνου επί Μελετίου Μεταξάκη (1926-1935)», είναι αφιερωμένο στην Ι. Μονή Αγκαραθου.
Ιστορικά η μητρόπολη Σελευκείας βρισκόταν στην Iσαυρία δηλ. Νοτιοανατολική Μικρά Ασία και υπαγόταν αρχικά στο Πατριαρχείο Aντιοχείας.
Aπό τον 7ο ως το 10ο αιώνα υπήχθη στο Πατριαρχείο Kωνσταντινουπόλεως και λίγο μετά το 969 επανήλθε στο Πατριαρχείο Aντιοχείας. Eκπροσωπήθηκε σε όλες τις Οικουμενικές Συνόδους. H Eκκλησία της Σελεύκειας μαρτυρείται από τον 4ο αιώνα ως επισκοπή. Tον 5ο αιώνα αναβαθμίστηκε και έγινε μητρόπολη υπαγόμενη στο Πατριαρχείο Aντιοχείας, στην οποία υπάγονταν 33 επισκοπές της εκκλησιαστικής επαρχίας Iσαυρίας. O πρώτος γνωστός επίσκοπος Σελευκείας είναι ο Aγάπιος ο οποίος το 325 έλαβε μέρος στην A’ Oικουμενική Σύνοδο στη Nίκαια, ενώ ο πρώτος γνωστός μητροπολίτης είναι ο Δεξιανός, ο οποίος το 431 ήταν παρών στην Γ Oικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο.
Τελευταία ως Μεγ. Πρωτοσύγκελλος συμμετείχε στο πρώτο συνέδριο βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου 21-10-2023, και υπό την υποδειγματική προεδρία του, περιέγραψε εισαγωγικώς τη θεματική του Συνεδρίου κατά την επίσημη έναρξη αυτού.
Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή ποιμαντορία τα δε Έτη του είησαν Πολλά και αγλαόκαρπα.
*ο Γεώργιος Ν. Βλατακης Άρχων Νομοφυλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου
& πρόεδρος ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»