Την προηγούμενη περίοδο ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κάναμε ότι μπορούσαμε για να αναδείξουμε το ζήτημα της πολιτικής προστασίας μέσα από τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει σε όλα τα επίπεδα της κρατική εξουσίας: στους κεντρικούς κρατικούς μηχανισμούς και στο επίπεδο της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης. Προσπαθήσαμε ακόμα να φέρουμε στην πρώτη γραμμή της λαϊκής παρέμβασης και πάλης τα ζητήματα αυτά κόντρα σε μια λογική που υπαγορεύει την μη υλοποίηση έργων απαραίτητων για τη ζωή και την περιουσία των εργαζομένων καθώς η Ε.Ε. δεν τα θεωρεί «επιλέξιμα προς χρηματοδότηση» αφού δεν προσφέρουν τα προσδοκόμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πρόκειται για μία λογική και μία πολιτική που ακολουθούνται ευλαβικά τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα όργανα της τοπικής διοίκησης. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος και από την παρακολούθηση της υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης με τα οποία δίνονται τεράστιες χρηματοδοτήσεις για σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε έργα στους τομείς της «ενεργειακής αναβάθμισης» και της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης» και όχι φυσικά σε έργα με κριτήριο τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είχαμε μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις κ.α. που ανέδειξαν εύγλωττα τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που δεν στοχεύει και δεν δαπανά για την πρόληψη αλλά έρχεται, κατόπιν εορτής, για να διαχειριστεί τις απώλειες ανθρώπινων ζωών αλλά και τις συνέπειες από την καταστροφή των κόπων και των περιουσιών του λαού αλλά και του περιβάλλοντος. Είναι η ίδια πολιτική που, στηριγμένη στη λογική «κόστους – οφέλους», δεν επιτρέπει να γίνονται έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, έργα αντιπυρικής προστασίας, για να μην πνίγεται, καίγεται ή καταστρέφεται ο κόσμος κάθε χειμώνα και καλοκαίρι.
Πρόκειται για ζητήματα που ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τα έχουμε αναδείξει ξανά και ξανά και εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Γιατί για εμάς η πολιτική που ακολουθείται φανερώνει επιπλέον την παντελή αδιαφορία του κράτους, σε όλα τα επίπεδα, στο να εκπονηθούν σοβαρές μελέτες και έργα, σε όλη τη χώρα αλλά και σε διάφορες περιοχές του νησιού μας ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι συνέπειες από φυσικά φαινόμενα που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν προκύψει, όπως όλοι επικαλούνται, από την κλιματική αλλαγή. Φαίνεται όμως ότι η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται τελικά ως το τέλειο άλλοθι για να μην λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, αφού όλη η ευθύνη για τις καταστροφές επαφίεται σε αυτή και έτσι ξεμπερδεύουμε.
Έτσι δεν έχουν γίνει ακόμα σοβαρές μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις από φαινόμενα κατολισθήσεων που είχαμε το τελευταίο διάστημα και στο νησί μας: πρώτα στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, ύστερα με τον βράχο που αποκολλήθηκε στο Λασίθι όπου είχαμε και νεκρό, τώρα με την πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε στο φαράγγι του Κοτσιφού. Τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως στον Ισθμό της Κορίνθου και αλλού.
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση και όσοι υλοποιούν την πολιτική της σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου δεν συγκινούνται με τίποτα. Πρόχειρες μελέτες, πρόχειρα έργα – τις περισσότερες φορές «βιτρίνας» – μέριμνα μόνο για να γίνουν ορισμένα «μπαλώματα», η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία των οποίων αμφισβητείται από πολλούς αρμόδιους επιστήμονες. Χαρακτηριστικά υπάρχει διαμαρτυρία προς την Περιφέρεια Κρήτης από τον Πανελλαδικό Σύλλογο Γεωλόγων, στις 28 Νοεμβρίου 2019, για προχειρότητα και επικινδυνότητα σε πολλά από τα αναστηλωτικά – υποστηρικτικά έργα που έχουν γίνει, μεταξύ των οποίων και στο φαράγγι του Κοτσιφού.
Εξίσου υποκριτική είναι και μία λογική που λέει ότι τα έργα αυτά, που καταρρέουν σήμερα, έγιναν πριν πολλές δεκαετίες με άλλα μέσα, άρα είναι κάπως φυσικό να μην αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου. Άρα πάλι οδηγούμαστε σε αποποίηση ευθυνών επικαλούμενοι το αυτονόητο του «γεράσματος» των υποδομών. Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρούμε ότι σήμερα, μάλλον χθες και προχθές, θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί μελέτες και έργα με βάση τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν, τα οποία θα εγγυούνταν την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων. Τέτοιες δυνατότητες, τεχνολογία και τεχνογνωσία υπάρχουν σήμερα. Γιατί όμως δεν «περπατά» τόσο γρήγορα στη ζωή η υλοποίηση τέτοιων έργων; Γιατί σκοντάφτει στη λογική της σχέσης κόστους/κέρδους.
Τι πρέπει να γίνει τώρα με το φαράγγι του Κοτσιφού, του Κουρταλιώτη αλλά και αλλού στην Κρήτη, καθώς είναι αρκετά τα μέρη που έχουν αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας για την ανθρώπινη ζωή, για κατοίκους αλλά και επισκέπτες του νησιού;
Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προφανώς αναδεικνύουμε το ρόλο των πολιτικών ευθυνών που υπαγορεύουν είτε την εγκατάλειψη πολλών υποδομών είτε την μη προώθηση νέων. Χρειάζεται σαφώς να αναζητηθούν οι αναγκαίες ευθύνες, αν υπάρχουν, επί των τεχνικών ζητημάτων.
Τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες είναι αυτοί που πρέπει να γνωμοδοτήσουν και ασφαλώς το κύριο ζήτημα είναι να δοθεί μόνιμη και ασφαλής λύση για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο άμεσο μέλλον. Η λογική του κόστους πρέπει να απορριφθεί και να μην θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας για να δοθεί μια λύση ασφαλή, συμβατή με το περιβάλλον και το τοπίο, και οπωσδήποτε μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα πριν έχουμε νέες καταστροφές, πριν τυχόν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
Εδώ και τώρα πρέπει να ανατεθούν μελέτες σε αξιόπιστους επιστήμονες και επιστημονικά – τεχνικά ιδρύματα. Οι μελέτες και τα έργα πρέπει να στοχεύουν στη γρήγορη και ασφαλή διάνοιξη του δρόμου στο φαράγγι του Κοτσιφού. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί μια σύγχρονη, ασφαλής και αποτελεσματική λύση που θα συμβάλλει στην οριστική επίλυση του προβλήματος μέσω της διάνοιξης τούνελ, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις προδιαγραφές της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Τα έργα αυτά επείγουν και πρέπει να γίνουν επειδή οι περιοχές αυτές, στις οποίες η πρόσβαση γίνεται κυρίως μέσα από αυτά τα δύο φαράγγια, έχουν πολλούς κατοίκους ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες δεκάδες είναι όσοι περιμένουν να συμπληρώσουν και να στηρίξουν το εισόδημά τους από την υποδοχή πολλαπλάσιου αριθμού επισκεπτών και τουριστών.
* Τοποθέτηση εκ μέρους της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατάσταση στο φαράγγι του Κοτσιφού