Στο πνεύμα της 15ης επετείου λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης και της εξαιρετικά επιτυχημένης διαδρομής του πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του μουσείου κάτω από το μουσείο.
Μέσα στα έγκατα της γης αλλά και στα σπλάχνα του ίδιου του Μουσείου της Ακρόπολης φανερώνονται διαρκώς νέα αρχαιολογικά ευρήματα παραπέμποντας στο εμβληματικό ποίημα – τραγούδι του Γιαννη Ρίτσου «στου βράχου τη σχισμάδα», αναδύοντας μνήμες όπως εν προκειμενω μιας γειτονιάς της πόλεως των Αθηνών.
Σπαράγματα, νομίσματα, τερακότες, χρηστικά αντικείμενα , αγάλματα μικρά μεγάλα, σε σύνολο 1.150 μιλούν εύγλωττα για τις δραστηριότητες των ανθρώπων.
Αυτά τα νέα ευρήματα , κόπος μιας πολύχρονης ανασκαφής, έρχονται να εκτεθούν στο κοινό με πρωτοβουλία υλοποίησης του διευθυντή του μουσείου της Ακρόπολης κου Νικολάου Σταμπολίδη , του ακάματου και ανύσταχτου σκαπανέα των αρχαιοτήτων της πατρίδας μας.
Καθηλωτικός όπως πάντα μεστός και μαγευτικός ο λόγος του Νικου Σταμπολίδη ανέφερε στο χαιρετισμό του μεταξύ αλλων : Μια γειτονιά αυτής της πόλης, της Αθήνας, είναι κι αυτή στην οποία βρισκόμαστε όλοι απόψε εδώ, να ψηλαφήσουμε, σαν τον “βασιλιά της Ασίνης”, την αφή των ανθρώπων πάνω στις πέτρες, σε ερείπια ζωής που μετρά σε βάθος τεσσερισήμισι χιλιάδες (4.500) χρόνια.
Το Μουσείο της ανασκαφής αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα γιατί τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν και να επανενωθούν με τα αδέλφια τους στο Μουσείο Ακρόπολης: Για να μπορεί ο επισκέπτης να έχει τον μοναδικό τρόπο να τα δει και να τα προσεγγίσει με βιωματικό τρόπο.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη 25/6/2024 από την εξοχότατη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπουλου, σε περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, παρουσία του Θεοφ. Επισκόπου Ταλαντίου κου Επιφανείου ως εκπροσώπου του Αρχ. Αθηνων κου Ιερωνύμου, της υπουργού πολιτισμού κας Λινας Μενδώνη, της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, του Γεν. Γραμ. του υπουργείου πολιτισμού κου Γ. Διδασκάλου, του γεν. γραμ. υπουρ. Παιδείας κου Οδυσσέα Ζώρα, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κου Στουρνάρα αποκλειστικού χορηγού αυτής της ανασκαφής, του κου Νικ. Σηφουνακη και της θυγατέρας του Οδύσσειας, της κας Γ. Σαμαρά, της κας Μαρίνας Μαρτίνου, του ζευγους Φιλίππου, Τακη Μαυρωτα , του ζεύγους Γεωργίου Βλατακη, κας Μιμη Ντενίση, κας Νουλη Μανώλη, αλλά και πολλών αρχαιολόγων, καθηγητών, πρέσβεων, κά.
Η Λίνα Μενδώνη υπουργός πολιτισμού αναφέρθηκε διεξοδικά στη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Με την ίδρυση, ανέγερση, και προπαντός τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης», είπε, «η χώρα μας κατέρριψε το μοναδικό -στο παρελθόν- αληθές και ισχυρό επιχείρημα των Βρετανών, ότι η Ελλάδα δεν διέθετε κατάλληλες και αντάξιες υποδομές φιλοξενίας. Είναι πλέον ευρύτατα ‒σχεδόν καθολικά, και διεθνώς αποδεκτό- ότι η Ελλάδα στηρίζει την επιχειρηματολογία τής διεκδίκησής της για την επανένωση των Γλυπτών, σε απτές αποδείξεις της ισχυρής της βούλησης και της έμπρακτης δυνατότητας και ικανότητάς της να τα προστατεύσει, να τα διατηρήσει, να τα αναδείξει και να τα διαχειριστεί με άρτιο επιστημονικά και τεχνικά τρόπο. Εδώ και δεκαετίες, υλοποιούμε ένα υποδειγματικό και πρότυπο έργο συντήρησης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του συνόλου των μνημείων της Ακρόπολης, του Παρθενώνα συμπεριλαμβανομένου. Εδώ και 15 χρόνια, είναι απολύτως σαφές ότι το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ετών, έχει πλέον απολύτως αντιστραφεί. Πέραν της αρτιότητας των υποδομών και της λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, η οργανική του διασύνδεση με το Βράχο και τα μνημεία της Ακρόπολης, η συμβιωτική του σχέση με το σύγχρονο και το αρχαίο, το υπερκείμενο και το υποκείμενο οικοδομικό περιβάλλον και το αστικό τοπίο με το ιστορικό παρόν και παρελθόν της Αθήνας, το καθιστούν ιδανικό για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει το σύνολο των Γλυπτών του Παρθενώνα ως ενιαία και αδιαίρετη ενότητα. Το Μουσείο αυτό συνθέτει το βέλτιστο φυσικό και εννοιολογικό πλαίσιο, για την ανάδειξη, την ερμηνεία και την κατανόηση των αριστουργημάτων του».
Κλείνοντας, η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τόσο τον γενικό διευθυντή Νίκο Σταμπολίδη όσο και το προσωπικό του Μουσείου, «επειδή το Μουσείο δεν είναι το κέλυφος και οι υποδομές του αλλά πρωτίστως οι άνθρωποί του, που το ίδρυσαν και το δημιούργησαν, με πρώτον τον αείμνηστο φίλο Δημήτρη Παντερμαλή. Η έκθεση που εγκαινιάζεται αποτελεί φόρο τιμής στη μνήμη του».
Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στο κήπο του μουσείου με ειδυλλιακή μουσική ατενίζοντας το φωτισμένο βράχο της Ακρόπολης.
Κι εγώ θέλω με τη σύζυγο μου να ευχαριστήσω εγκαρδίως τον αγαπημένο μου κο Νικο Σταμπολίδη τόσο για την τιμητική πρόσκληση όσο για την χαρά που μου προσφέρει τόσο απλόχερα κάθε φορά ώστε να διδάσκομαι και να μαθαίνω, να βιώνω τόσα ωφέλιμα, τόσα μοναδικά και αυθεντικά από τον ίδιο πράγματα , όπως ξέρει να μεταδίδει όσο κανείς άλλος.
*Γεώργιος Ν. Βλατακης Αρχων Νομοφυλαξ Οικουμενικού Πατριαρχείου
Προεδρος συλλογου Ρεθυμνιων Αττικης ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ