Το συνολικό ποσό των 2.015.000 ευρώ σε εξήντα επτά θιάσους ή ομάδες για την παραγωγή ογδόντα εννέα παραστάσεων ανακοίνωσε η Γνωμοδοτική Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδια για τις επιχορηγήσεις του Ελευθέρου Θεάτρου για την θεατρική περίοδο 2011-2012.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, όλα τα χρέη προηγούμενων ετών έχουν καλυφθεί, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να δοθούν τα ποσά των επιχορηγήσεων σε δύο δόσεις (η πρώτη έως το καλοκαίρι και η δεύτερη έως το τέλος του χρόνου), με την πρόθεση να εξοφληθεί το σύνολο του ποσού μέχρι το τέλος του 2012, έτσι ώστε να μην μεταφερθεί για την επόμενη χρονιά.
Με προτεραιότητα την ενίσχυση των νέων άστεγων ομάδων η επταμελής επιτροπή με το παρόν τελικό σχήμα της (Δημήτρης Τσατσούλης, Δήμητρα Κονδυλάκη, Κάτια Αρφαρά, Θοδωρής Γκόνης, Αντιγόνη Καράλη, Ειρήνη Μουντράκη και Λίνα Ρόζη), ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της, τον Σεπτέμβριο του 2011, σε εβδομαδιαία βάση και εξέτασε τις αιτήσεις που υπέβαλλαν 155 θίασοι για την παραγωγή 242 παραστάσεων.
Με 95.000 ευρώ επιχορηγείται το θέατρο του Νέου Κόσμου του Βαγγέλη Θεοδωροπούλου, το μεγαλύτερο ποσόν που παίρνει θίασος στην κατηγορία πολλαπλών παραγωγών, και ακολουθούν η Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου με 70.000 ευρώ, και οι: Δόλιχος του Δημήτρη Τάρλοου, Χώρος και Πειραματική Σκηνή της Τέχνης από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και η Μνήμη από τα Χανιά με 50.000 ευρώ το καθένα. Λευτέρης Βογιατζής, Θόδωρος Τερζόπουλος και Μιχαήλ Μαρμαρινός επιχορηγούνται και φέτος με τα ποσά των 60.000 ευρώ, οι δύο πρώτοι και 55.000 ο τρίτος.
«Δεν θέλαμε να περιοριστούμε σε έναν αριθμό 30 σχημάτων, αντίθετα επιχειρήσαμε περισσότεροι θίασοι και παραγωγές να ενισχυθούν έστω και λίγο. Πρώτη φορά νέες ομάδες δεν αντιμετωπίστηκαν ως «ζητιάνοι» αλλά ισότιμα με παλιά καθιερωμένα θεατρικά σχήματα, από τα οποία «κόψαμε» γιατί έπρεπε να ενισχυθούν και άλλοι που ένιωθαν αδικημένοι. Ενώ σε αντίθεση με άλλες χρονιές δόθηκε έμφαση στην εξωστρέφεια και στο άνοιγμα στην περιφέρεια. Φέτος, πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επιχορηγούνται σχήματα από την Αργολίδα, την Κρήτη, την Λάρισα, τις Κυκλάδες, την Αχαΐα, την Ζάκυνθο κ.α.», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πορισμάτων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, ο πρόεδρός της, Δημήτρης Τσατσούλης.
Η Επιτροπή έπρεπε να λάβει υπόψη της δύο βασικούς παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στις τελικές της αποφάσεις: το δεσμευτικό ποσόν των 2.000.000 ευρώ το οποίο είχε στη διάθεσή της, όπως της είχε ρητά διευκρινιστεί από το γραφείο του υπουργού, Παύλου Γερουλάνου καθώς και τη δηλωμένη απόφαση του υπουργού να ενισχυθούν οι νέες θεατρικές ομάδες και δυνάμεις του τόπου, απόφαση που την έβρισκε απόλυτα σύμφωνη.
Στην κατηγορία των ομάδων με ένα έως 5 χρόνια παρουσίας στο θεατρικό χώρο, οι περισσότερες ομάδες ενισχύονται για πρώτη φορά (Sforaris, Nova Melancholia, Σημείο Μηδέν, M Kutra, Pequod κ.α), και λαμβάνουν ποσά αντίστοιχα και κάποιες φορές μεγαλύτερα από παλαιότερα και καταξιωμένα σχήματα.
Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν και εδραιωμένοι θεατρικοί πυρήνες που παράγουν σημαντικό έργο και οι οποίοι μέσα στα χρόνια είχαν δημιουργήσει ένα ευδιάκριτο καλλιτεχνικό στίγμα με έντονο ενδιαφέρον για τα νέα ρεύματα και συνεχή έρευνα για το εκφραστικό τους μέσο, οι οποίοι όμως κρίθηκαν βάσει της πρότασης και όχι βάσει της διαπιστωμένης τους ταυτότητας και της παλαιότητάς τους.
Η Επιτροπή έκρινε τις μεμονωμένες αιτήσεις για «παιδικό θέατρο» αλλά και «εφηβικό θέατρο» προκρίνοντας, λόγω και του περιορισμένου κονδυλίου, μόνον τέσσερις από αυτές (Θέατρο Νέων, Φιγούρες και κούκλες, Θίασος Ωκύπους, Τεχνηέντως) επιλέγοντας να ενισχύσει δύο παλαιότερα και δύο νεότερα σχήματα αλλά και πιστεύοντας ότι το είδος αυτό θεάτρου θα πρέπει όχι μόνο να τύχει ειδικής προσοχής αλλά και να επιχορηγείται από ειδικό, ανεξάρτητο λογαριασμό.