ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Νέα γραμμή με Πυλώνες υψηλής τάσης»: Ενημέρωση – σκοπιμότητα, επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία

Συγκρατήστε αυτήν την ημερομηνία : Τετάρτη 24 Ιουλίου 7.30 μμ στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Θα μιλήσουμε για ένα θέμα που έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στον γειτονικό μας δήμο, Αποκορώνου, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου έχει κρατηθεί χαμηλά από άποψη δημοσιότητας, στο πλαίσιο ίσως της αντίληψης να μη θίγονται τα κακώς κείμενα, όταν μάλιστα προβάλλονται ως “χρήσιμα και απαραίτητα” για τον τόπο.

Όμως, ποια σκοπιμότητα, ποια αναγκαιότητα μπορεί να δικαιολογήσει ένα έργο που κυριολεκτικά διχοτομεί κατά μήκος τον νομό Ρεθύμνου, διαταράσσει τη φυσική ισορροπία, παρεμβαίνει στις ανθρώπινες δραστηριότητες και ακυρώνει τις μόνες εικόνες που απέμειναν στην ενδοχώρα να θυμίζουν το Κρητικό τοπίο;

Την Τετάρτη λοιπόν, 24 Ιουλίου στις 7.30μμ στον κήπο του Ρεθύμνου, θα μιλήσουμε για τη νέα γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης, συνολικού μήκους 101,3 km (96,8 km εναέριο) από τον Υποσταθμό Χανίων στον υπό κατασκευή Υποσταθμό στη Δαμάστα, που περιλαμβάνει 269 πυλώνες, βαρέως τύπου με μέσο ύψος 33 μ, από τους οποίους οι 150 στον νομό Ρεθύμνου σε αποστάσεις μεταξύ τους περίπου 350 μ!

Το τμήμα της Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης που θα διατρέχει τον νομό Ρεθύμνου χωροθετείται εντός των ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων Λαππαίων, Ν.Φωκά, Ρεθύμνης, Αρκαδίου, Συβρίτου, Γεροποτάμου, Κουλούκωνα, Μυλοποτάμου και διέρχεται από τις Τοπικές Κοινότητες Επισκοπής, Αρχοντικής, Αργυρουπόλεως, Ζουριδίου, Αγ. Κωνσταντίνου, Ρουστίκων, Κάτω Βαλσαμόνερου, Καλονύκτη, Αγ, Ανδρέα, Γωνιάς, Άνω Βαλσαμόνερου, Καστέλλου, Αρμένων, Καρέ, Όρους, Σελλίου, Ρουσσοσπιτίου, Χρωμοναστηρίου, Πρασιών, Χαρκίων, Αμνάτου, Ελεύθερνας, Αρχαίας Ελεύθερνας, Μαργαριτών, Βιράν Επισκοπής, Γαράζου, Αβδελλά, Αγ. Μάμα, Καλύβου, Χώνου, Αλοιδών, Αϊμονα, Θεοδώρας, Κρυονερίου, Δοξαρού, Απλαδιανών, Αγ. Ιωάννου, Βενίου, Χουμερίου, Ορθέ, Μελισσουργακίου, Καλανδαρέ, Βωλεώνων, Αποστόλων.

Και δεν είναι μόνο οι οικισμοί.

Εκτεθειμένο σε όλους τους γνωστούς κινδύνους από τα δίκτυα υψηλής τάσης θα βρεθεί το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη με 100 πυλώνες της γραμμής μεταφοράς που θα το διατρέχει σε μήκος 35 km.

Περιοχές NATURA και δασικές εκτάσεις θα κατακερματιστούν με διανοίξεις δρόμων πρόσβασης στους πυλώνες, συνολικού μήκους πολλών δεκάδων χιλιομέτρων. Τείχος μεταλλικό από πυλώνες ανά 350μ θα επιβάλλεται οπτικά σε χώρους αρχαιολογικούς όπως η Λάππα, ο Βρύσινας, το Καστρί (Πρασσές), η Αρχαία Ελεύθερνα, σε τόπους ιστορικούς όπως το Αρκάδι και σε τοπία αδιατάρακτα όπως το Μονοπάρι.

Κι όμως, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, τίποτα δε θα διαταραχθεί, ούτε το φυσικό περιβάλλον ούτε η πανίδα και η χλωρίδα ούτε οι τοπικές κοινωνίες.

Το έργο παρουσιάζεται ως μονόδρομος που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει προκειμένου να εξασφαλισθεί η ενεργειακή ασφάλεια του νησιού που απειλείται όχι επειδή δεν επαρκεί το παραγόμενο ρεύμα, ούτε επειδή η Κρήτη χρειάζεται περισσότερη ενέργεια αλλά όπως εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, επειδή “η προβλεπόμενη μεγάλη ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, επίσης απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση της εξαγωγικής ικανότητας μεταφοράς”. (ΜΠΕ Γραμμής Μεταφοράς 150kV Χανιά – Δαμάστα σελ 55)

Για ποιον λοιπόν γίνεται αυτό το έργο και γιατί;
Ποια η σκοπιμότητα; Ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία;

Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 7.30μμ, στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

  • Βάννα Σφακιανάκη, Αρχιτέκτων
  • Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, Πρόεδρος Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη
  • Δρ Άννα Δασκαλάκη, γεωπόνος, πρόεδρος ΔΕ ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κρήτης
  • Κώστας Ηλιάκης, πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΗ Χανίων
  • Κωστής Δαμιανάκης, Βιολόγος
  • Σοφία Μπολιώτη, Παθολογοανατόμος, μέλος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Διοργάνωση:

Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ
Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον