ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΙΚΗ: Διασώζοντας τις τράπεζες και χρεοκοπώντας το Δημόσιο;

Η κυβέρνηση κατέθεσε προς κύρωση στην Βουλή την Σύμβαση Συγχώνευσης μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holdings Ltd χωρίς προηγουμένως να έχει αναρτηθεί σε διαβούλευση και χωρίς να έχει έλθει στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών ως σχέδιο για να συζητηθεί και να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.

Η δικαιολογία της κυβέρνησης ό,τι αν δεν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση θα χάσουν οι πελάτες τις καταθέσεις τους αποτελεί το πάγιο ψευτοδίλημμα και ταυτόχρονα εκβιασμό της Κυβέρνησης ώστε να αποδέχονται φορείς και πολίτες να διασώζονται οι τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών.

Από το 2012 έως το 2015 οι συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 47 δις ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί η πρώτη ανακεφαλαιοποίησή τους το 2008 (ν.3723/2008) με 28 δις ευρώ. Στις τράπεζες δόθηκε «δώρο» ο αναβαλλόμενος φόρος, δηλαδή να μην  πληρώνουν φόρους για 30 χρόνια παρουσιάζοντας τα κεφάλαια αυτά ως δική τους ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια. Επίσης το ελληνικό Δημόσιο εγγυάται με 17,9 δις ευρώ του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, τυχόν απώλειες που θα έχουν τα funds από την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που μεταβίβασαν οι τράπεζες. Η εγγύηση του Δημοσίου λειτουργεί ουσιαστικά ως κίνητρο/εκβιασμό για το Δημόσιο να επισπευσθούν οι πλειστηριασμοί, διαφορετικά οι εγγυήσεις θα καταπέσουν και το κράτος θα τις καταβάλλει στα funds.

Πλέον τούτων οι τράπεζες κερδοσκοπούν καταγράφοντας έσοδα από προμήθειες εις βάρος των πολλών και με χαμηλά εισοδήματα πολιτών. Το 2022 τα συνολικά τους κέρδη ανήλθαν στα 4,4 δις ευρώ και το 2023 στα 3,6 δις ευρώ. Από αυτά, το 2023, τα έσοδα μόνο από προμήθειες ανήλθαν στα 1,8 δις ευρώ, ενώ το 2024 αναμένονται έσοδα 1,5 δις ευρώ μόνον από την επιβολή της προμήθειας 0,5 ευρώ μηνιαίως ανά λογαριασμό.  Επίσης, προσφέρουν ελάχιστα έως ανύπαρκτα καταθετικά επιτόκια, από τις 750 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόνον οι 50.000 είναι επιλέξιμες για δανεισμό αποστερώντας χορηγήσεις από τον εμπορικό και παραγωγικό ιστό της χώρας, ενώ προβαίνουν συνεχώς σε συρρίκνωση των δικτύων καταστημάτων τους και εθελούσιες αποχωρήσεις εργαζομένων.

Αλήθεια η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπέχει ευθύνες για τη μη επιστροφή των κεφαλαίων του Δημοσίου και το ληστρικό τρόπο λειτουργίας των τραπεζών;

Παράλληλα πλειστηριάζουν τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών με 14.000 ακίνητα να βγαίνουν σε πλειστηριασμό τους επόμενους 10 μήνες. Τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια θα βγουν σε πλειστηριασμό 250.000 ακίνητα ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν βγει σε πλειστηριασμό 148.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 18,3 δις €.

Ποια λοιπόν η λογική να διαθέτει το Δημόσιο περισσότερα από 942 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΤΧΣ των δανειστών για την ανακεφαλαιοποίηση και διάσωση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας και το μερίδιο του να είναι στο 35% ενώ των ιδιωτών της Thrivest Holdings Ltd στο 58,5% έχοντας προσφέρει μόνον 353 εκατομμύρια ευρώ;

Με αυτά τα κεφάλαια το Δημόσιο θα μπορούσε να εξαγοράσει τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων (συνολικά ανέρχονται σε 3 με 3,5 δις ευρώ) των δυο τραπεζών τα οποία αφορούν σε πρώτη κατοικία.

Η ΝΙΚΗ πιστεύει ότι αντί να ‘’μπαλώνουμε’’ μαύρες τραπεζικές τρύπες ιδιωτών και αγορών επιβαρύνοντας το Δημόσιο Χρέος, θα πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της εκκαθάρισης των χρεοκοπημένων τραπεζών και την απόδοση αστικών και ποινικών ευθυνών, παράλληλα με τη διασφάλιση των καταθέσεων και την μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε δημόσιο οργανισμό διαχείρισής τους.

Οι τράπεζες, αν θέλουν να αποκαλούνται ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, πρέπει πρωτίστως να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τον Έλληνα πολίτη και επιχειρηματία στις ανάγκες του.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ “ΝΙΚΗ”