ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7ο Φεστιβάλ Τέχνης Ν.Σ: Τρία βιωματικά εργαστήρια στο πλαίσιο της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «ΣυΝκατοίκηση»

To 7ο Φεστιβάλ Τέχνης, Ν.Σ. / 7ο N.S. Art festival σας ενημερώνει ότι το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, θα είναι κοντά μας από την Κύπρο και τα Χανιά, η ιστορικός τέχνης και εικαστικός, Στέλλα Καραγιώργη και η performer, χορογράφος Σοφία Φαλιέρου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διεπιστημονικό συμπόσιο του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί τις ίδιες μέρες, στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Επί τη ευκαιρία παραμονής τους στο Ρέθυμνο, θα δημιουργήσουν τρία βιωματικά εργαστήρια, στο «Σπίτι του Πολιτισμού», με αφορμή την έκθεση σύγχρονης τέχνης «ΣυΝκατοίκηση», που θα φιλοξενείται στον ίδιο χώρο και το συμπόσιο με θέμα «Το κατώφλι»:

  1. Ένα εργαστήρι για ενήλικες, την Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ώρα 11.00, με την Στέλλα Καραγιώργη, με θέμα: «Δημιουργικό ταξίδι στην τέχνη της συμβίωσης».
    Διάρκεια: 2 ώρες
    Περιγραφή Εργαστηρίου: Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τα εκθέματα της έκθεσης «ΣυΝκατοίκηση» και, μέσα από δημιουργική διαδικασία και προσωπική έκφραση, θα αποτυπώσουν τις δικές τους σκέψεις και ερμηνείες δημιουργώντας ένα δικό τους έργο.
  2. Ένα εργαστήρι για παιδιά, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, ώρα 11.00 με την Στέλλα Καραγιώργη, με θέμα: «Συγκατοίκηση και δημιουργικές εξερευνήσεις». Διάρκεια: 1,5 ώρα
    Περιγραφή Εργαστηρίου: Τα παιδιά θα πειραματιστούν με υλικά, θα παίξουν με τις ιδέες τους και θα απαντήσουν δημιουργικά στα έργα της έκθεσης «ΣυΝκατοίκηση», φτιάχνοντας τις δικές τους φανταστικές δημιουργίες. 
  3. Ένα εργαστήρι για ενήλικες, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ώρα 11.00, με την Σοφία Φαλιέρου, με θέμα: «Η τέχνη του να μπορείς να αλλάζεις…». Διάρκεια: 2 ώρες

    Περιγραφή Εργαστηρίου: Πώς ένα σώμα ταξιδεύει στον χρόνο; πώς καταλαμβάνει θέση στον χώρο; πώς αντιλαμβάνεται την παρουσία του σε σχέση με τους άλλους; Πώς εξελίσσεται μέσω της ενσυναίσθησης; Πώς χαρτογραφεί τα τραύματα και τις εξόδους του; Πώς διευρύνει την περιφερειακή του όραση για να επικοινωνήσει και να σταθεί με «καθαρότητα» στην σκηνή και τη ζωή; Ποιο είναι το νόημα της κίνησης και ποια η αλήθεια που κρύβει πίσω από θωρακίσεις, ηθικές καταγραφές και κανόνες αιώνων… Πώς το «μέσα» και «έξω» μας, δημιουργούν μία οντότητα μετατρέποντας το αόρατο σε ορατό.

    Μια εξερεύνηση σε μια γλώσσα τόσο άγνωστη αλλά και τόσο οικεία… αυτή του σώματος.

    Σημείωση: Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί χωρίς παπούτσια, οπότε όποιοι/ες συμμετέχουν παρακαλούνται να κρατούν μαζί τους βαμβακερές κάλτσες και να φορούν άνετα ρούχα.

Βιογραφικά σημειώματα

Η Σοφία Φαλιέρου είναι performer, χορογράφος και καλλιτεχνική υπεύθυνη της ομάδας σύγχρονου χορού «Συν-Κίνηση» και του ομώνυμου συλλόγου. Παράλληλα με την εκπαίδευσή της στον χορό, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός και  συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια στον χώρο της ψυχικής υγείας. Το 2011 δημιουργεί το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Dance Days Chania”, του οποίου αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Συντονίζει και διδάσκει ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων εστιάζοντας στο Δημιουργικό Χορό και τη Σωματική Έκφραση. Υλοποιεί βιωματικά εργαστήρια στην εκπαίδευση και την κοινότητα καθώς και ομάδες για τη διαχείριση άγχους και την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης σε παιδιά και εφήβους. Έχει χορέψει σε ομάδες αλλά και σόλο έργα από το 1991 μέχρι και σήμερα.

Έχει επιμεληθεί την κίνηση για έργα του ΔΗΠΕΘΕΚ, θεατρικές ομάδες, μεμονωμένους σκηνοθέτες σε θεατρικές παραγωγές και έχει χορογραφήσει περισσότερες από 30 παιδικές και εφηβικές παραστάσεις καθώς και όλα τα έργα της ομάδας σύγχρονου χορού «Συν-Κίνηση».

Η Στέλλα Καραγιώργη είναι εικαστικός, ιστορικός τέχνης, ερευνήτρια και εκπαιδευτικός από την Κύπρο. Είναι Επίκουρη Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, συντάκτρια στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια τέχνης ARTLEX και ιδρύτρια του κέντρου τέχνων Third Space στην Πάφο. Κατέχει διδακτορικό στις Καλές Τέχνες και έχει ολοκληρώσει σπουδές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Κύπρο και διεθνώς. Το εικαστικό έργο και η έρευνα της εστιάζουν στη μελέτη της προϊστορικής τέχνης, με στόχο τη σύνδεση της αρχαιολογίας με τη σύγχρονη δημιουργία, αναδεικνύοντας νέες προοπτικές που να ανταποκρίνονται σε σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.


Οι ενδιαφερόμενοι/ες, που θέλουν να συμμετάσχουν στα εργαστήρια, θα πρέπει να κλείσουν θέση δύο μέρες πριν από κάθε εργαστήρι, στο τηλέφωνο 6976955084.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν και οι θέσεις περιορισμένες


 Πληροφορίες: 7ο Φεστιβάλ Τέχνης Ν.Σ., Χρυσούλα Σκεπετζή, τηλ. 6976955084 https://nsartfestival7.wordpress.com