Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 6ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στον Πειραιά. Η φετινή συνδιάσκεψη, συγκεκριμένα, οργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με συνδιοργανωτές όπως κάθε χρόνο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Όταν ξεκίνησε αυτή η «ιδέα», κανείς δε φαντάζονταν ότι η 6η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια θα έφτανε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε αυτό το επίπεδο, όχι μόνο συμμετοχών απ` όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως των απόψεων και των προτάσεων που κάθε φορά ακούγονται σε αυτή την εθνική συνάντηση, πολλές από τις οποίες, στη συνέχεια, παίρνουν ακόμα πιο θεσμικό χαρακτήρα και τελικά γίνονται αποδεκτές από τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια. Μια τέτοια συζήτηση έγινε, λοιπόν, το Σάββατο το απόγευμα για κάθε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή που αφορά τη δυναμική σχέση μεταξύ της Οικονομίας της Υγείας και της Ιδιωτικής Ασφάλιση στον Πειραιά
Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας ξεκίνησαν τη συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία ασφαλιστικών προγραμμάτων με τα οποία οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να καλύπτονται και στα δημόσια νοσοκομεία, αποκάλυψε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανάμεσα στους κ.κ Α. Γεωργιάδη, Βασίλη Αποστολόπουλο, Γιάννη Καντώρο, Αθ. Βοζίκη και Γ. Χατζηθεοδοσίου και την εκπρόσωπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κας Γαβαλά τονίστηκε ότι ουσιαστικά το παρόν μοντέλο συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών και ιδιωτικών κλινικών είναι ξεπερασμένο και με ημερομηνία λήξης. Οι δημογραφικές εξελίξεις, η εκτίναξη του κόστους νοσηλείας και η έλλειψη κρεβατιών στις ιδιωτικές κλινικές έχουν δημιουργήσει τις τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα που διώχνουν τους ασφαλισμένους απ’ τον κλάδο.
Οι συμμετέχοντες εστίασα, επίσης, στην ανάγκη δημιουργίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης με έμφαση στην πρόληψη και επεσήμαναν ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας αλλά και ιδιωτικής ασφάλισης με δημόσιο τομέα υγείας.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος ΕΕΑ) τόνισε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί τιμοκατάλογος στις ιατρικές υπηρεσίες προκειμένου να ελέγχεται το κόστος παροχής ιατρικών υπηρεσιών και να δοθούν φορολογικά και εισοδηματικά κίνητρα για τις ασφαλίσεις υγείας
Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης εκπροσώπησε η Αναστασία Μανώλα, μέλος του ΔΣ κι αντιπρόεδρος του τμήματος Υπηρεσιών. Η κυρία Μανώλα τόνισε ότι: «υπάρχει τεράστια ανάγκη να δημιουργηθεί το πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας . Ήδη παρουσιάζεται μια αυξητική τάση στη δυσκολία πρόσβασης λόγω κόστους των νοσηλείων αλλά και περιορισμένης δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των περιστατικών. Πάνω από 5 δις βγαίνουν από την τσέπη των ιδιωτών για δαπάνες υγείας ετησίως. Όλοι μαζί πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειες μας και να συνεχίσουμε να πιέζουμε για ακόμη μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα, ώστε η ασφάλιση να προτεραιοποιηθεί ως επιλογή προστασίας ατόμων και επιχειρήσεων από πιθανούς κινδύνους. Το ποσοστό ασφάλισης σε μια κοινωνία είναι δείκτης ωρίμανσης και οικονομικής ανάπτυξης κι η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τα κίνητρα »
Ο ρόλος της διαμεσολάβησης στις αποφάσεις που λαμβάνονται από την πολιτεία είναι πλέον ενεργός και πολύ κρίσιμος. Η επόμενη μέρα στην υγεία απαιτεί νέο μοντέλο λειτουργίας και άμεση εποπτεία στα ολιγοπώλια που δημιουργούνται .
Σε κάθε συνδιάσκεψη αναδεικνύονται βασικά θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες, μεταφέρονται από όλη τη χώρα μηνύματα και δημιουργείται υπόβαθρο για την συνέχεια.