Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στην Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος στον Κισσό του Δήμου Αγίου Βασιλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 156 χρόνων από τη δεύτερη μεγάλη κάθοδο στρατιωτικού σώματος 1.000 Μανιατών αγωνιστών στην Κρήτη, υπό τον οπλαρχηγό Δημήτριο Πετροπουλάκη, προς ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα κατά του οθωμανικού ζυγού. Η μάχη που έγινε πέριξ της Μονής του Αγίου Πνεύματος στη θέση «Τράχηλας» το 1868 άφησε πίσω 200 νεκρούς αγωνιστές και μαρτυρείται ως η πλέον πολύνεκρη αναμέτρηση Ελλήνων και Τούρκων, μετά από την Εθελοθυσία του Αρκαδίου.
Ο ηγούμενος της Μονής Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Ξερουδάκης και ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης υποδέχτηκαν τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ.Πέτρο Ανδρεάκο και την πολυμελή αντιπροσωπεία Μανιατών προκειμένου να τιμήσουν του ήρωες σε μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση.
Μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Πνεύματος, ακολούθησε τρισάγιο και σεμνή τελετή στη μνήμη των 200 αγωνιστών στο εντυπωσιακό μνημείο που στήθηκε προς τιμήν τους πάνω από τη Μονή την οποία συντόνισε η Υπεύθυνη Πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Ευγγελία Γλαμπεδακη.
Ομιλητής για το ιστορικό της επετείου ήταν ο Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δημοσιογράφος – Θεολόγος και Πρόεδρος της ΙΛΕΡ κ. Μανούσος Κλάδος.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Γιάννη Ταταράκη ανέφερε μεταξύ άλλων:
Το ιστορικό συναπάντημα μας μεταξύ Αγιοβασιλιωτών και Μανιατών έχει γίνει πλέον θεσμός γιατί η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος μεταξύ Κρήτης και Μάνης, έχουν βαθιές ρίζες και κοινό τόπο τα πεδία των μαχών για την πατρίδα και την Ελευθερία.
Τέτοιου είδους συναντήσεις όπως η σημερινή, όχι μόνο ενισχύουν τις σχέσεις αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης αλλά συμβάλουν στην ανάδειξη και τη διατήρηση της ιστορίας του τόπου μας και είναι κάτι το οποίο εμείς σαν Δημοτική Αρχή θεωρούμε ιστορικό μας χρέος.
Ημέρες σαν την σημερινή είναι ημέρες ευγνωμοσύνης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά αυτού του τόπου αλλά είναι και μέρα συμπαράστασης σε κάθε λαό που αγωνίζεται για εθνική ανεξαρτησία και εθνική αξιοπρέπεια.
Είναι μέρα κατάνυξης και μνήμης, αλλά κυρίως τιμής των Μανιατών και άλλων συναγωνιστών μας που πρωταγωνίστησαν στη μεγάλη μάχη που δόθηκε το 1868 υπό τον οπλαρχηγό Δημήτριο Πετροπουλάκη στην περιοχή αυτή η οποία μάλιστα καταγράφηκε ως η πλέον πολύνεκρη στην αναμέτρηση Ελλήνων και Τούρκων, μετά από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.
Η εθελοθυσία των Μανιατών σε ετούτο τον τόπο είναι ένα ιστορικό γεγονός που εξακολουθεί να μας δείχνει τον δρόμο της πίστης στο ιδανικό της Ελευθερίας, την ανάγκη να υπερασπιστούμε τις αξίες της δημοκρατίας, της ομοψυχίας και βεβαία της αλληλεγγύης.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ.Πέτρος Ανδρεάκος ανέφερε τους κοινούς αγώνες Κρητικών και Μανιατών,τους ιστορικούς δεσμούς αλλά και τονσημαντικό ιστορικό ρόλο της Μονής του Αγίου Πνεύματος Κισσού και τις άοκνες προσπάθειες του Ηγουμένου π. Βαρθολομαίου και των κατοίκων του Κισσού για την ανάδειξη του μοναστηριού.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονη, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Κλάδος, Ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ. Γεώργιος Γυπαράκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχάλης Βαμβουκας, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Μιχάλης Σαρρής , ο Περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής τη Λαϊκής Συσπείρωσης Ρεθύμνου κ. Νικόλαος Μανουσάκης, η Υπεύθυνη Πολιτισμού του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Ευαγγελία Γλαμπεδακη,ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ.Νικολαος Κακογιαννάκης, η πρώην Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Γαραντωνακη, ο Λιμενάρχης Αγίας Γαλήνης Υποπλοίαρχος κ. Χαράλαμπος Κιαγιας, ο πρόεδρος των Λιβαδιων κ. Γεώργιος Βαμβουκας , ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Σελλιων κ. Ιωάννης Ξερουδακης , ο εκπρόσωπος της τοπικής Κοινότητας Κισσού κ. Σταύρος Μαθιουδάκης ,το μέλος του Σώματος Απόδοσης Τιμών και Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Νικόλαος Λαμπρινατος, ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθυμνου, κ.Μιχαλης Τρουλης, το μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Κισσού κ. Ζαχαρίας Στρατιδακης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σακτουριων κ.Ιωαννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης,το μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Ασής Γωνιάς κ. Βασιλική Κουτρελακου, Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους τα τιμητικά αγήματα: ο Λαογραφικός Όμιλος Τζανιδακη ,ο παραδοσιακός Σύλλογος Ακρίτες, ο Χορευτικός Σύλλογος Λάζαρου Χναρη, και ο Σύλλογος Αναβιωτων Ρεθύμνου – Φρουρά Μονής Αρκαδίου και το μουσικό συγκρότημα των Μανούσου Μανουσέλη , Κωστή Χαροκόπου και Νικόλαου Μηναδακη.