ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ: «Χωρίς να έχει αρμοδιότητα, ο Δήμος Ρεθύμνου ενέκρινε μελετες της ΤΕΡΝΑ για ασφαλτοστρωμένους δρόμους σε περιοχές Natura»

Στις 26/7/2024, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία (απόφαση 325/2024) τις μελέτες και άδειες εργασιών της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την εκτέλεση έργων οδοποιίας, ως συνοδά έργα του Υβριδικού στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Όπως καταγράφεται στο σχετικό video στην ιστοσελίδα του Δήμου (μεταξύ 80΄και 110′), η απόφαση ελήφθη μετά από μια σύντομη εισήγηση εκπροσώπου του ΟΑΚ που όμως παρέλειψε να ενημερώσει – και ούτε κανείς άλλος ανέφερε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης – ότι πρόκειται για δρόμους δασικούς μέσα σε περιοχές NATURA και ως εκ τούτου το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να αποφασίσει.

Πρόκειται για 2 δρόμους που ο ένας, μήκους 7.131 m, χωροθετείται στους Δήμους Αμαρίου και Ρεθύμνου και θα συνδέει τον Κάτω Ταμιευτήρα με την Άνω Δεξαμενή και ο άλλος, μήκους 3.325 m χωροθετείται εξ ολοκλήρου στο Δήμο Ρεθύμνου και θα συνδέει την Άνω Δεξαμενή με τον ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου.  Οι δρόμοι αυτοί θα είναι ασφαλτοστρωμένοι, θα έχουν πλάτος 6,5 m, – πλάτος ελιγμού 8,15 m – και θα εξυπηρετούν τη διέλευση βαρέων οχημάτων κατά τη φάση κατασκευής του έργου.  Σύμφωνα δε με την ΤΕΡΝΑ κατατάσσονται στην κατηγορία οδών που συνδέουν μικρούς οικισμούς με οδούς ανώτερης βαθμίδας.

Όμως, ούτε οικισμούς συνδέουν, ούτε συνδέονται με οδούς ανώτερης βαθμίδας. 

Αντίθετα, και οι δύο αυτοί δρόμοι, όπως και όλο το έργο άλλωστε, χαράσσονται εξ ολοκλήρου εντός του Πάρκου Οικοανάπτυξης Ψηλορείτη και εντός δύο περιοχών Natura 2000: της περιοχής Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Πρασσανό φαράγγι – Πατσός – Σφακόρυακο ρέμα – Παραλία Ρεθύμνου και εκβολή Γεροποτάμου, Ακρ. Λιανός Κάβος – Περιβόλια» (GR4330004), ενώ ο δρόμος Κάτω Ταμιευτήρα – Άνω Δεξαμενή εντάσσεται εν μέρει και στην περιοχή Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Πρασσανό Φαράγγι» (GR4330008).

Σύμφωνα δε με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Natura 2000 της Περιφέρειας Κρήτης, την οποία ρητά και εν γνώσει τους δεν έχουν λάβει υπόψη τους οι μελετητές της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Υβριδικού Έργου, οι επιτρεπόμενοι δρόμοι εντός του Πάρκου Οικοανάπτυξης Ψηλορείτη είναι αποκλειστικά «οδοί ήπιας κυκλοφορίας» μόνο για την εξυπηρέτηση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ο δρόμος από τον Κάτω Ταμιευτήρα έως την Άνω Δεξαμενή διέρχεται εντός Ζωνών Υψηλής Σημαντικότητας Προστασίας και των δύο περιοχών Natura 2000.  Ειδικότερα:

Διέρχεται από τη Ζώνη Υψηλής Σημαντικότητας Προστασίας της ΖΕΠ Πρασσανό Φαράγγι GR 4330008 και από τη Ζώνη Υψηλής Σημαντικότητας Προστασίας της ΕΖΔ «Πρασσανό φαράγγι κλπ» GR 4330004.

Και οι δύο δρόμοι σχεδιάζονται να διανοιχθούν σε περιοχή δημόσια χορτολιβαδική υπαγόμενη στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επομένως θα πρέπει καταρχάς να ακολουθούν τις προδιαγραφές διάνοιξης δασικών οδών και όχι δημοτικών / κοινοτικών οδών όπως εν προκειμένω συνέβη. 

Είναι προφανές ότι η 325/2024 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνου είναι παράνομη για το λόγο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα έγκρισης δασικών οδών.

Ενώ οι μελέτες οδοποιίας που υποβλήθηκαν για έγκριση δεν πληρούν ούτε τις προδιαγραφές των δασικών οδών, όπως ορίζει η νομοθεσία (καθώς και η ΑΕΠΟ του έργου και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών) αλλά οδών άλλου τύπου, ενώ δεν συμμορφώνονται ούτε με τις επιταγές της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Natura την οποία όφειλαν οι μελετητές να λάβουν υπόψη τους.

Θα ήταν απορίας άξιο πώς ο εκρόσωπος του ΟΑΚ, που τόνιζε επανειλημμένως ότι η “έγκριση” της οδοποιίας είναι προαπαιτούμενο για να δώσει το ΥΠΕΝ την άδεια εγκατάστασης, αποσιώπησε μια τόσο σημαντική λεπτομέρεια.  

Ωστόσο, γι αυτό το πανάκριβο “δωράκι” στην ΤΕΡΝΑ, το Υβριδικό Αμαρίου, χρόνια τώρα δίνονται πολλές υποσχέσεις στους ντόπιους κι έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα από τους διαφημιστές του. Το “Μεγάλο αναπτυξιακό έργο ” θα μπορούσε μελλοντικά να διδάσκεται σε σχολές προπαγάνδας για το πώς πείθονται οι πολίτες να παραδώσουν ευχαρίστως όσα σε άλλες εποχές και περιστάσεις καθένας θα υπερασπιζόταν με το αίμα του.

Σημειώνεται ότι στην συζήτηση παραβρέθηκαν και ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων στην περιοχή χάραξης του δρόμου προς ΒΙΟΠΑ στους οποίους δόθηκε η υπόσχεση-προτροπή να συναινέσουν στην διάνοιξη και στο μέλλον θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να χαρακτηριστεί ο δρόμος δημοτικός! 

Κανείς δεν τους είπε ότι ο δρόμος θα εξυπηρετεί και τρεις αποθεσιοθαλάμους, κοινώς χώρους εναπόθεσης μπάζων, συνολικής έκτασης 157 στρεμμάτων, ότι η  γραμμή Υψηλής Τάσης, με τους πυλώνες κάθε 350 μέτρα, θα περνάει πολύ κοντά στις ιδιοκτησίες τους και η ΤΕΡΝΑ, αφού έβαλε χέρι στα νερά του φράγματος, ανανέωσε τις άδειες παραγωγού για να εγκαταστήσει 25 ανεμογεννήτριες ύψους 230m στην περιοχή πάνω από το φράγμα (Αρκάδι, Καβούσι, Χάρκια μέχρι και τον Επάνω Ταμιευτήρα).  Κανείς δεν τους είπε ότι με όλα αυτά, η τοποθεσία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά βιομηχανικής ζώνης.

Κανείς από τον ΟΑΚ και τις Αρχές του τόπου – που έπεισαν τους κατοίκους της περιοχής ότι αν δεχτούν το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θα γλιτώσουν από τις ανεμογεννήτριες – δεν είπε ότι, γενικώς, μετά την ολοκλήρωση των έργων οι εγκαταστάσεις των αιολικών και των υδροηλεκτρικών περιφράσσονται και η περιοχή θα καταλήξει ένα τεράστιο “φρακτό” της ΤΕΡΝΑ …

Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ