Υποχρηματοδότηση των Σχολείων: άλλος ένας παραλογισμός του «κράτους – σκαντζόχοιρου»!
Συνεχίζοντας με «συνέπεια» την υλοποίηση του προγράμματός της για την καταστροφή του ελληνικού κράτους, την αποδόμηση της κοινωνίας και την εξουθένωση του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει θέσει για μια ακόμη φορά στο στόχαστρό της την Παιδεία:
από το 2023 κατάργησε τον θεσμό των Σχολικών Επιτροπών σε Δήμους με κάτω από 100 σχολικές μονάδες και υπήγαγε τη χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων στην ευθύνη των Δήμων, επιβαρύνοντας συγχρόνως τους διευθυντές των σχολείων με παράλογους περιορισμούς στην έγκριση δαπανών και πρωτοφανείς απαιτήσεις στην προσκόμιση των δικαιολογητικών.
Στα σχολεία παρέχεται κάθε μήνα το πενιχρό ποσό των 500 ευρώ, με την αυστηρή προειδοποίηση ότι κάθε «έκνομη» δαπάνη θα απορρίπτεται (όπως π.χ. για χαρτί φωτοτυπίας, υλικά για κάποιες παιδαγωγικές δραστηριότητες ή… βίδες για μαστορέματα) και ο «υπόλογος» διευθυντής θα υποχρεώνεται να την καλύψει από την τσέπη του! Ήδη οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να συμβάλλουν με έξοδά τους στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών!
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), σε έγγραφό της προς τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών με ημερομηνία 7/10/24, αφού περιγράφει την τραγελαφική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καταλήγει εύστοχα: «Διακυβεύεται η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων και αυτό δεν οφείλεται στην “ανικανότητα” της κυβέρνησης, αλλά στην πολιτική της επιλογή να αποτινάξει από πάνω της τα οικονομικά βάρη που αφορούν σε τομείς του κοινωνικού κράτους τους οποίους θεωρεί περιττό κόστος».
Τα αιτήματα που απευθύνει στην κυβέρνηση η ΔΟΕ είναι τα αυτονόητα:
- «Αναστολή της εφαρμογής του νόμου και την επανέναρξη λειτουργίας των σχολικών επιτροπών με παράλληλη διαβούλευση για δημιουργία ενός λειτουργικού και άμεσα εφαρμόσιμου μοντέλου πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (2025-2026).
- Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία. Δεν μπορεί το ποσό των ΚΑΠ να παραμένει ίδιο, όταν όλα τα κόστη που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία ακριβαίνουν.
- Να υπάρξει σαφές θεσμικό πλαίσιο και διαδικασίες, που θα εξασφαλίζουν ότι θα καλύπτεται έγκαιρα το σύνολο των αναγκών των σχολικών μονάδων.
- Να εξασφαλιστούν από το κράτος άμεσα, όλες οι βασικές λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων (π.χ. πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
- Να υπάρξει άμεσα πρόγραμμα επισκευών σχολικών κτιρίων και αγοράς νέου εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων» (1).
Παρόμοια αιτήματα υποβάλλει η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με έγγραφό της στις 24/11/24, ενώ έχουν τοποθετηθεί και άλλοι φορείς, όπως η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας ήδη από τις 16.10.23 (2), όμως η κυβέρνηση συμπεριφέρεται όπως συνήθως: κωφεύει και αδιαφορεί προκλητικά!
Η ΝΙΚΗ όχι μόνο συντάσσεται και προσυπογράφει τα ανωτέρω αιτήματα, αλλά και διαβεβαιώνει τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα σχολεία, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές ότι ο λόγος για τον οποίο κατέβηκε στην πολιτική ζωή είναι η ριζική αλλαγή πολιτικού σκηνικού, με την ανατροπή του «κράτους – σκαντζόχοιρου» και την επανίδρυση του κράτους, ώστε αυτό να υπηρετεί τον πολίτη. Αυτή είναι και η μόνη πιθανότητα ικανοποίησης των αναγκών της Παιδείας, της Υγείας και κάθε πτυχής της ζωής και της κοινωνίας, που τώρα δεινοπαθούν.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΝΙΚΗ»
(1) Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, «Η υποχρηματοδότηση και κατάργηση των σχολικών επιτροπών οδήγησανσε οικονομική ασφυξία των σχολείων. Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τηνκάλυψη του συνόλου των αναγκών».
(2) «Διευθυντές σχολείων Πρωτοβάθμιας σε Πιερρακάκη: «Οικονομική ασφυξία στα σχολεία».
«ΑΣΓΜΕ:Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών θα φτωχύνει κι άλλο τα σχολεία».