Έγγραφο υπόμνημα προτάσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, και της αντίστοιχης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Ρέθυμνο, επέδωσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης (ΠΕΣΚ) και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Γιώργος Γιακουμάκης.
Στο σχετικό έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επιτρέψτε μου, κατ’ αρχήν, να απευθύνω σε εσάς προσωπικά και σε όλους τους συνεργάτες σας που σας συνοδεύουν στην πόλη μας, ένα ζεστό καλωσόρισμα εκ μέρους όλων των επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Η παρουσία σας εδώ, σήμερα, μας γεμίζει αισθήματα χαράς, ικανοποίησης αλλά και υπερηφάνειας, γιατί επιλέξατε την πόλη μας, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη με θέμα: Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για το Ρέθυμνο. Πάγια θέση του Επιμελητηρίου μας είναι ότι θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί πλήρως, σε θεσμικό επίπεδο η επιθυμητή μορφή της Περιφερειακής Οικονομίας σε μακροπρόθεσμη βάση, μέσω διαλόγου που θα συμπεριλαμβάνει τις τοπικές κοινωνίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας του Ρεθύμνου να θίξω μερικά, κρίσιμης σημασίας το επιχειρείν του Ρεθύμνου αλλά και για την ανάπτυξη του τόπου μας ζητήματα:
Ι. Θέματα που άπτονται στη λειτουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ) Ρεθύμνου:
Όλα τα βασικά έργα υποδομής του ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2009. Μετά από μία δεκαπενταετία από την κατασκευή των έργων υποδομής του ΒΙΟΠΑ υπάρχει ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης τόσο των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, της οδοποιίας, αλλά και του κτιριακού συγκροτήματος κοινοχρήστων εξυπηρετήσεων.
Ως την πλέον σημαντική των αναγκαίων παρεμβάσεων αναβάθμισης του ΒΙΟΠΑ, θεωρείται η επαρκή σύνδεση του με το εθνικό οδικό δίκτυο. Ένας κόμβος σύνδεσης με το Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης ΒΟΑΚ στην περιοχή Άδελε-Πηγής είναι ο πλέον ουσιώδης όρος για την ανάπτυξη του .
Ταυτόχρονα, αποτελεί για μας υψηλή προτεραιότητα, το να υπάρξουν προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων για τη μετεγκατάστασή τους στα ΒΙΟΠΑ.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα συμπληρωματικά να προσθέσω την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης των τοπικών χωρικών σχεδίων χρήσεων γης, της ενεργοποίησης των ΣΧΟΑΠ, τη δημιουργία του παρακαμπτήριου της πόλης οδικού άξονα και της οδοποιίας που να αξίζει στο Ρέθυμνο του 2024, αλλά και την επέκταση του σχεδίου πόλεως του Ρεθύμνου.
ΙΙ. Θέματα που άπτονται στη λειτουργία του λιμένος Ρεθύμνου:
Στο λιμάνι Ρεθύμνου, μοναδική πύλη που διαθέτει η Περιφερειακή μας ενότητα, κατά μέσον όρο, κάθε έτος προσεγγίζουν 150 εμπορικά πλοία με ζωοτροφές, λιπάσματα, οικοδομικά υλικά και καύσιμα, μεταφέροντας περί τους 400.000 τόνους εμπορευμάτων ενώ διακινούνται περί τα 12.500 βαρέα οχήματα. Αυτό καθιστά το λιμάνι μας ως το πρώτο μεταξύ των εμπορικών λιμανιών της Περιφέρειας Κρήτης. Είναι άξιο αναφοράς ότι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που διαμορφώνεται από τις ποσότητες φορτοεκφόρτωσης του Λιμένα Ρεθύμνου από τις ρεθυμνιώτικες επιχειρήσεις επεκτείνεται σε ολόκληρη την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στους τομείς των Ζωοτροφών και των Οικοδομικών Υλικών.
Θα πρέπει να αναφερθούμε εδώ στο γεγονός του σημαντικότατου έργου που φορά στην «Αποκατάσταση λειτουργικών βαθών και επισκευή – ενίσχυση της θωράκισης του λιμένα Ρεθύμνου» αρχικού Προϋπολογισμού 17.300.000€, όπου το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Ιστορικού Κέντρου αλλά και όλης της πόλης του Ρεθύμνου, περιλαμβάνει τρία υποέργα:
- το 1ο υποέργο αφορά τη βελτίωση και αποκατάσταση της θωράκισης του Λιμένα Ρεθύμνου,
- το 2ο υποέργο περιλαμβάνει την εκβάθυνση όλης της λιμενολεκάνης και
- το 3οτην αποκατάσταση της σπηλαίωσης του υπήνεμου μόλου.
Κρίνουμε σημαντικό εδώ το τα επιταχυνθούν οι επιμέρους διαδικασίες για την κατά το δυνατόν άμεση χρηματοδότηση του έργου.
Επίσης, ένα σημαντικό για την επιχειρηματικότητα του Ρεθύμνου ζήτημα, αποτελεί, κύριε Πρωθυπουργέ, η αναγκαιότητα δημιουργίας Νέου Εμπορικού Λιμένα για τον τόπο μας. Κλείνοντας αυτό το θέμα, θα πρέπει να αναφερθώ και στην ανάγκη επανεξέτασης της δυνατότητας λειτουργίας λιμανιού στο νότο της Κρήτης, σημαντικού για την αξιοποίηση της κομβικής θέσης του νησιού μας στη Μεσόγειο, προς όφελος της Κρήτης και της Εθνικής μας οικονομίας.
ΙΙΙ. Κομβικές για την ανάπτυξη του τόπου μας υποδομές: Ως προς τις υποδομές προσβασιμότητας, θεωρούμε ότι, για την Π.Ε. Ρεθύμνου είναι ιδιαίτερα σημαντική η όσο το δυνατόν ταχύτερη η διασύνδεσή του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο Ιωάννης Δασκαλογιάννης. Θα πρέπει να τονίσω εδώ κύριε Πρωθυπουργέ ότι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ μας ικανοποιεί ιδιαιτέρα, κάτι για το οποίο σας ευχαριστούμε. Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ εδώ:
- Στο διυλιστήριο και τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης από το φράγμα Ποταμών για την πόλη του Ρεθύμνου και το βόρειο μέτωπο που βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης.
- Η πρόσφατη υπογραφή της δανειακής σύμβασης για την κατασκευή του Φράγματος Πλατύ προϋπολογισμού 200.000.000€ που θα αρδεύει στην ΠΕ Ρεθύμνου 45.000 στρέμματα, στο Δήμο Αμαρίου – Αγίου Βασιλείου όπως και η έναρξη εντός της χρονιάς της κατασκευής του υβριδικού σταθμού στο φράγμα των Ποταμών. Πρόκειται για έργα τα οποία είναι κρίσιμο το να υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων.
ΙV. Δράσεις για την υποστήριξη της περιφερειακής επιχειρηματικότητας και την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας: έχοντας επαρκή γνώση της Περιφερειακής επιχειρηματικότητας, θεωρούμε ότι απαιτούνται ειδικές χρηματοδοτικές παρεμβάσεις που να στοχεύουν: Στη χρηματοδοτική και όχι μόνον, στήριξη του Αγροτικού τομέα για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, με απώτερο σκοπό την μείωση των εισαγωγών και βέβαια, την περεταίρω ενδυνάμωση της σχέσης Τουρισμού – Εστίασης – Αγροδιατροφικού τομέα μέσα από κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργιών με ανταγωνιστικούς όρους, προς όφελος της τοπικής παραγωγής αλλά και του τουριστικού μας προϊόντος. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη, μεγάλη διάκριση που αποτελεί η απονομή του Βραβείου “Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026”.
V. Επιτάχυνση των αποπληρωμών των δικαιούχων του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου προς τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των παραστατικών. Επ’ αυτού θεωρούμε σημαντική επίσης, την άμεση ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώρηση των παραστατικών του έτους 2023. Γενικότερα, θεωρούμε σημαντική μια γενικευμένη κυβερνητική χρηματοδοτική πρωτοβουλία άρσης των ανισοτήτων που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις των νησιών μας λόγω ακριβώς της νησιωτικότητας τους, ίσως στα πρότυπα της ομολογουμένως πολύ επιτυχημένης Δράσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
IV. Θέματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
Θεωρούμε μεγάλης σημασίας την διευκόλυνση όσο και διεύρυνση της πρόσβασης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αντίστοιχα σημαντική είναι και η άμεση ενεργοποίηση όλων των καθεστώτων και δράσεων ενίσχυσης επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, με πρόβλεψη μεγαλύτερου χρονικού εύρους κατά το οποίο αυτά θα είναι ενεργά προς υποβολή των επενδυτικών φακέλων. Τέλος, θεωρούμε πολύ σημαντική την εγνωσμένη σας βούληση για την βελτίωση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας στο τραπεζικό σύστημα, για την οποία επίσης θα μου επιτρέψετε να σας συγχαρώ. Πιστεύω τέλος ότι θα πρέπει να αναληφθεί από τα συναρμόδια κυβερνητικά υπουργεία πρόσθετη προσπάθεια μέσω σχετικών κινήτρων και προς τα δύο μέρη. Ταυτόχρονα κρίνουμε σημαντική την αναληφθείσα κυβερνητική πρωτοβουλία για την μείωση του ιδιαίτερα υψηλού σήμερα ποσοστού των τραπεζικών προμηθειών, που αφορούν στο σύνολο των επιχειρηματιών συναλλαγών.
Έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα επιληφθείτε των απαραίτητων ενεργειών για την προώθηση και υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.-
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Γεώργ. Γιακουμάκης