Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου μετά το “μπρος πίσω” με το πόρισμα του οργανισμού για την τραγωδία στα Τέμπη.
Ειδικότερα ο κ. Παπαδημητρίου παραιτήθηκε με επιστολή που απέστειλε ο ίδιος στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι δεν ζητήθηκε η παραίτηση του, αλλά ήταν οικειοθελής.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι είχε σταλεί σαφές μήνυμα στον κ.Παπαδημητρίου με δηλώσεις υπουργών, που δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για τις αντικρουόμενες δηλώσεις του όσον αφορά ειδικότερα στην πυρόσφαιρα στα Τέμπη, καθώς το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν βαρύ.
Η επιστολή παραίτησης Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Στην επιστολή παραίτησης του από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ ο κ. Παπαδημητρίου επικαλείται προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, υπερασπίζεται το έργο του στον Οργανισμό και επιμένει ότι το μόνο σημείο που δεν είναι άρτιο στο πόρισμα για τα Τέμπη είναι το ζήτημα της πυρόσφαιρας, υπενθυμίζοντας ότι εξαρχής ανέφερε ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Ο κ. Παπαδημητρίου στην επιστολή του αναφέρει ειδικότερα:
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Aπό τις 18/9/2023 προσπάθησα να υπηρετήσω το κοινό συμφέρον με υπευθυνότητα και επιστημονικότητα, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ανέλαβα να δημιουργήσω έναν ανύπαρκτο σιδηροδρομικό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων και πιστεύω μέσα σε 18 μήνες κατόρθωσα να δημιουργήσω για πρώτη φορά στην Ελλάδα έναν ικανό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων, απαρνούμενος κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση και αφιερωμένος νυχθημερόν και 365 μέρες τον χρόνο στο τιτάνιο έργο της δημιουργίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Πιστεύω ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει εκπονήσει ένα άρτιο όρισμα, πολύτιμο για το μέλλον των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το ζήτημα της πυρόσφαιρας, το οποίο κατά τη γνώμη σύσσωμου του Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στο Πρακτικό της 26/2/2025 χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Αυτό δήλωνα άλλωστε και από την ημέρα παρουσίασης του πορίσματος.
Με ενσυνείδηση και ευθύνη σας υποβάλλω την παραίτησή μου για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου, Δ.Ν.
Dr. Christos T. Papadimitriou”
Τα μηνύματα Μαξίμου που προηγήθηκαν της παραίτησης
“Υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα κυρίως για τη συμπεριφορά του κ. Παπαδημητρίου και τις δηλώσεις του“,δήλωσε στο Open, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Υποστήριξε ωστόσο ότι “ακόμα κι από τις παλινωδίες της υπόθεσης φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν επενέβη σε κανένα σημείο.” Ενώ ανέφερε ότι: “Η μόνη ερώτηση είναι αν πρέπει να παραιτηθεί. Γιατί προβλέπεται μία πενταετής θητεία. Η αλήθεια είναι ότι οι χειρισμοί η συμπεριφορά, όλη αυτή η εξωστρέφεια εγείρει εύλογα ερωτήματα. Το τι θα γίνει στο τέλος θα αποφασιστεί αρμοδίως.” Χαρακτήρισε δε δεδομένη την ευθύνη του ΔΣ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την εικόνα με τα μπρος πίσω όσον αφορά στα αίτια της έκρηξης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε (στο ΣΚΑΙ) ότι ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει υποπέσει σε παλινωδίες και ότι στο θέμα της πυρόσφαιρας “τοποθετήθηκε με ένα τρόπο μη συνεκτικό και αυτό δημιουργεί πρόβλημα“.
Υποστήριξε πάντως ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ “με εξαίρεση το κομμάτι για την πυρόσφαιρα, είναι ένα σοβαρό πόρισμα”. Τόνισε επίσης ότι το μείζον θέμα στην υπόθεση των Τεμπών είναι οι ευθύνες του σταθμάρχη και η κατάσταση του ΟΣΕ. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτό και άφησε υπόνοιες για την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση “μπορεί να έχει κάνει επικοινωνιακής φύσεως λάθη, αλλά δεν έχει να κρύψει τίποτα.”
Ήδη από προχθές ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας είχε ζητήσει ευθέως την παραίτηση του κ.Παπαδημητρίου και όλου του ΔΣ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ενώ νωρίτερα σήμερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε (Παραπολιτικά FM) πως: “Εάν ήμουν στη θέση του κ.Παπαδημητρίου, θα είχα την ευθιξία να παραιτηθώ”.