Τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην Κρήτη, συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ-Βρέντζου Σκορδαλάκη. Στην σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της μελισσοκομίας από όλες της Περιφερειακές Ενότητες, επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΑ, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Βασικό θέμα της σύσκεψης αποτέλεσε η προετοιμασία ημερίδας η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Π.Ε. Χανίων και θα αναφέρεται στα προβλήματα που εντοπίζονται στον κλάδο της μελισσοκομίας, και ιδιαίτερα στη Δυτική Κρήτη.
Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι: «Η Περιφέρεια Κρήτης, κάνει ένα ακόμα βήμα στην στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα. Το μέλι και τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης είναι υψηλής διατροφικής και εμπορικής αξίας και πρέπει να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξαγωγική μας δραστηριότητα στα μελισσοκομικά προϊόντα και να δράσουμε συντονισμένα και ενιαία ως μια Περιφέρεια στις αγορές τόσο του εξωτερικού, όσο και τις εγχώριες».
Στην τοποθέτηση της, αναφέρθηκε επίσης σε τρία βασικά ζητήματα που αποτελούν και ισάριθμες βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.
Το πρώτο ζήτημα είναι η μεγάλη σημασία που δίνει η Περιφέρεια στην στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και στην προώθηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες. Το μέλι ως ένα από τα βασικά προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα, καταλαμβάνει κυρίαρχη θέση και κατά συνέπεια πρέπει να προστατευτεί τόσο από τους ίδιους τους παραγωγούς, όσο και από την οργανωμένη πολιτεία.
Το δεύτερο ζήτημα είναι η μεγάλη σημασία που αποδίδεται στην ίδια την μέλισσα, καθώς ως εποικονιαστής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην αύξηση της παραγωγής του αγροτικού τομέα. Το στοιχείο αυτό γίνεται χρόνο με το χρόνο πιο κατανοητό, καθώς νέες επιστημονικές μελέτες έρχονται να υποστηρίξουν την συγκεκριμένη θέση.
Το τρίτο ζήτημα που συζητήθηκε σχετίζεται με την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των μελισσών, καθώς και της ευρύτερης μεταποιητικής και εμπορικής αλυσίδας που σχετίζεται με τα προϊόντα που παράγει.