ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεχίζεται η υποβάθμιση του Νομού Ρεθύμνου – του Νίκου Δερεδάκη

Ανοιχτή Επιστολή προς τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Ν. Ρεθύμνου, Δημάρχους Ν. Ρεθύμνου και Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου:

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γνωστή η κρίση η οποία μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας. Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη, ομολογουμένως, κατάσταση, το Ρέθυμνο καλείται, για μια ακόμη φορά, να πληρώσει τίμημα αντιστρόφως ανάλογο με τις δυνατότητές του.

Η ιστορική Σχολή Αστυνομίας της πόλης μας, μετά από δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας, με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, αναστέλλει τις δραστηριότητές της και είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα οδηγηθεί σε οριστικό κλείσιμο.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Ρεθύμνου, το γνωστό 547 Τ.Π., οδηγείται κι αυτό σε οριστικό, πλέον, κλείσιμο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου.

Πληθαίνουν, όλο και περισσότερο, οι φήμες ότι το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρεθύμνου οδεύει σε συγχώνευση με το όμορο Νοσοκομείο Χανίων και πιθανότατα θα υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου.

Το Τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. που εδρεύει στο Ρέθυμνο, κινδυνεύει κι αυτό είτε με κλείσιμο είτε με μεταφορά σε Χανιά ή Ηράκλειο.

Οι σχολές του Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπολειτουργούν, αφού υπάρχει εμφανής έλλειψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.
Τέλος, το λιμάνι του Ρεθύμνου βρίσκεται στη λίστα των λιμενικών εγκαταστάσεων που θα βγουν προς πώληση το επόμενο διάστημα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματικά ακρίβεια στην πλήρη υποβάθμιση και εξαθλίωση του τόπου μας, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο. Το Ρέθυμνο κινδυνεύει, μετά από δεκαετίες, να επανακτήσει τον τίτλο του «παντέρμου», προσωνύμιο που αποβλήθηκε μετά από αγώνες της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και των ανθρώπων της, που με όραμα, πίεση και μεράκι κατάφεραν να δημιουργήσουν στην πόλη μας όλες αυτές τις υποδομές.

Θεωρώ, ότι ως κοινωνία του Ρεθύμνου πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά σε αυτή την επιχειρούμενη τελμάτωση και υποβάθμιση του τόπου, που σε συνδυασμό με την υφιστάμενη κρίση, θα επιφέρει το «θάνατο» στην περιοχή και τους ανθρώπους της.

Καλώ την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα. Μαίρη Λιονή, ως την πλέον αρμόδια, να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη (ακόμα και την τρέχουσα εβδομάδα) όλων των θεσμικών φορέων στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας, με μοναδικό θέμα τους τρόπους δυναμικής αντίδρασης της ρεθεμνιώτικης κοινωνίας στην επιχειρούμενη υποβάθμιση και εξαθλίωση του Ρεθύμνου και των κατοίκων του.

Πρέπει, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του κι όλοι μαζί να αντισταθούμε σε αυτόν τον καταστροφικό τυφώνα που έρχεται να σαρώσει το Ρέθυμνο.

Νίκος Δερεδάκης
Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου.