Την πρόθεση της να καταργήσει το περιεχόμενο των γαλλικών εφημερίδων από τις μηχανές αναζήτησης της αποκάλυψε η Google, αντιδρώντας στο νέο νόμο που προσπαθεί να θεσπίσει η κυβέρνηση του Ζαν-Μαρκ Ερό.
Ο νόμος αυτός θα υποχρεώνει την Google να πληρώνει ένα ποσό σε αντάλλαγμα της προβολής των άρθρων του έντυπου γαλλικού Τύπου στο διαδίκτυο.
Ο νόμος ονομάζεται “νόμος Google” και τίθεται υπό σκέψη έπειτα από τις πιέσεις των γαλλικών εφημερίδων, οι οποίες ισχυρίζονται πως τίθενται υπό κίνδυνο τα έσοδα αλλά και τα πνευματικά τους δικαιώματα, όταν η Google χρησιμοποιεί το περιεχόμενο τους χωρίς αντάλλαγμα, αναπαράγοντάς το ελεύθερα, δίχως περιορισμούς και χωρίς χρέωση στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Τεχνολογιών της Γαλλίας, Φλέρ Πελερίν, στη γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”, η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά τη συγκεκριμένη πρόταση των εφημερίδων της χώρας, τονίζοντας μάλιστα πως “η Ευρώπη θα γίνει πιο ισχυρή εάν ενωμένη θεσμοθετήσει αυτή την ιδέα”. Η Γαλλίδα υπουργός βρέθηκε την περασμένη βδομάδα και στο Βερολίνο όπου συζήτησε με τον ομόλογο της Γερμανό υπουργό για τις προοπτικές αυτής της πρότασης, αφού φαίνεται να εξετάζεται η υιοθέτηση αντίστοιχου νόμου και από τη Γερμανία.
Εντούτοις η Google αντιδρά, επιχειρηματολογώντας ότι “ένας τέτοιος νόμος απειλεί την ίδια της την ύπαρξη”, όπως αναφέρεται σε επιστολή της εταιρείας που εστάλη σήμερα σε Γάλλους αξιωματούχους και η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο τη Δευτέρα. “Το διαδίκτυο προκάλεσε μία έκρηξη στην δημιουργία και προβολή ενημερωτικού περιεχομένου”, δηλώνει ο διευθυντής της Δημόσιας Πολιτικής της Google στη Γαλλία, Όλιβερ Έσπερ. “Δεν είναι μυστικό πως θεωρούμε ότι ένας νόμος σαν αυτόν που προτάθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιος για το διαδίκτυο”, πρόσθεσε.
Η Google δηλώνει πως “μια τέτοια κίνηση είναι επιβλαβής για τους Γάλλους πολίτες, μια καινοτομία για το διαδίκτυο και συνολικά για τους εκδότες.“ Ακόμη, τονίζει πως “έχουμε δεσμευτεί και παραμένουμε δεσμευμένοι πως θα συνεργαζόμαστε με τις γαλλικές ενώσεις εκδοτών όσο πειραματίζονται και αναπτύσσουν βιώσιμα οικονομικά μοντέλα λειτουργίας στο διαδίκτυο. ”
Η Google προσπαθεί να ανακόψει την σύνταξη ενός αντίστοιχου νόμου στη Γερμανία -παρότι δεν έχει αποστείλει αντίστοιχη επιστολή με τις θέσεις της στη γερμανική κυβέρνηση- σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας.
Αντίστοιχα προβλήματα για την Google υπήρξαν πρόσφατα και στη Βραζιλία, όπου το 90% των εφημερίδων της χώρας απαγόρευσαν στην εταιρία να προβάλλει το περιεχόμενό τους στο “Google News”, λόγω της άρνησής της να πληρώνει γι’ αυτό.
Τέτοιες εξελίξεις παγκοσμίως δείχνουν την ανησυχία του έντυπου Τύπου και την προσπάθεια του να εισέλθει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στη εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, που κυριαρχεί πλέον και στον τομέα της ενημέρωσης. Το περιεχόμενο των εφημερίδων σήμερα χρησιμοποιείται τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην τηλεόραση, πλήττοντας ακόμα περισσότερο την βιωσιμότητα του.
Δεν είναι αμελητέο το παράδειγμα των “Financial Times”, μίας εκ των μεγαλύτερων εφημερίδων σε κυκλοφορία παγκοσμίως, που είναι διαθέσιμη και στο διαδίκτυο με συνδρομή ₤5.95 την εβδομάδα. Η συγκεκριμένη μάλιστα έκδοση είναι δημοφιλέστερη από την έντυπη, αριθμώντας 300.000 ψηφιακές συνδρομές, περισσότερες από τα φύλλα που πουλάνε οι FT και συνολικά 4,8 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες του site, με αύξηση 29% σε σχέση με ένα χρόνο πριν!