ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας: Ανακοίνωση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών

Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σύμφωνα με το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε το ΠΚΠΦ & ΠΕ Ηρακλείου, ανακοινώνονται τα εξής όσον αφορά εχθροί των Εσπεριδοειδών:

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

• Για τη Μύγα Μεσογείου

Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για σοβαρές προσβολές στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών.
Συστήνεται προστασία με άμεση έναρξη δολωματικών ψεκασμών μετά την παρέλευση των βροχοπτώσεων, στο «σπάσιμο» του χρώματος ή ψεκασμών κάλυψης.

• Για την Κορυφοξήρα

Ασθένεια του ξύλου που προσβάλει κυρίως τη λεμονιά, την κιτριά και τη νεραντζιά, η οποία χρησιμοποιείται ως υποκείμενο και προσβάλλεται από τη ρίζα.
Εκδηλώνεται αρχικά με απότομο κιτρίνισμα και ξήρανση των φύλλων σε μερικούς βλαστούς και στη συνέχεια με ξήρανση από την κορυφή προς τη βάση κλαδίσκων και βραχιόνων του δένδρου.
Τα δένδρα είναι ευπαθή φθινόπωρο και χειμώνα. Οι μολύνσεις εννοούνται από την ύπαρξη πληγών και υγρασίας.
– Αφαίρεση των ξηρών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα 15-20 εκατ. και κάψιμο κατά τη ξηρή περίοδο. Εκρίζωση και κάψιμο των ξηρών δέντρων.
Αντιμετώπιση
– Αποφυγή των κλαδεμάτων και των οργωμάτων από το φθινόπωρο έως αργά την άνοιξη. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι τραυματισμοί κλάδων, κορμού και ριζών και τυχόν πληγές να προστατεύονται με κατάλληλα σκευάσματα.
– Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανθεκτικών ποικιλιών, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας.
Συστήνονται κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου 2-3 προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα. Ο πρώτος ψεκασμός να γίνεται το φθινόπωρο, πριν την έναρξη των βροχών. Έκτακτοι ψεκασμοί αμέσως μετά
από χαλαζόπτωση ή παγετό.

• Για το Σκάσιμο καρπών

Σε μερικές ποικιλίες (π.χ. ομφαλοφόρα πορτοκάλια) παρατηρείται νωρίς το φθινόπωρο σκίσιμο και άνοιγμα του φλοιού και πολλές φορές σκάσιμο της σάρκας.
Η ανωμαλία αυτή οφείλεται σε απότομες κλιματολογικές μεταβολές όπως πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση της υγρασίας εδάφους – αέρα κατά την περίοδο που η ταχύτητα ανάπτυξης του καρπού ελαττώνεται. Σωστή διαχείριση των αρδεύσεων περιορίζει την εμφάνιση του φαινομένου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να γίνεται επιλογή των κατάλληλων φάρμακων από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, και να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι που αναγράφονται στις συσκευασίες, μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής.