Την ερχόμενη εβδομάδα, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο έχει οριστεί έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ψηφιστούν τα μέτρα χωρίς αλλαγές, φέρνοντας το νομοσχέδιο με ένα μόνο άρθρο και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Την ίδια ώρα η Δημοκρατική Αριστερά όπως διαφάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος επιμένει στη θέση της ότι δεν θα ψηφίσει τις εργασιακές αλλαγές.
Τέσσερις παρεμβάσεις στο πακέτο των μέτρων εξέθεσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, οι περικοπές στις συντάξεις να επιμερισθούν δίκαια, να βρεθεί η χρυσή τομή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και η διατήρηση του αφορολογήτου, και τέλος κάθε προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Θετικός φάνηκε ο υπουργός οικονομικών απέναντι στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ των στελεχών που συναντήθηκαν με τον κ. Στουρνάρα, ο Χρήστος Πρωτόπαππας ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 984 είπε πως η στάση της ΔΗΜΑΡ θα επιδράσει και στις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ όπως τους είπε ο κ. Στουρνάρας όλα τα μέτρα είναι απαραίτητα, καθώς είναι δέσμη της ίδιας συμφωνίας κι αν λείψει έστω κι ένα θα καταρρεύσει όλη.
Οι τροπολογίες του Γιάννη Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από ΔΕΚΟ και λιμάνια, δεν έπεισαν τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να άρουν τις ενστάσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ.
Η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη. Από την άλλη πλευρά, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε πως «οι εκκλήσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης να αυτομολήσουν από τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες και να καταψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα βρουν αποδέκτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».
Νωρίτερα, κατά την 4ωρη συνεδρίαση του ΚΤΕ επεκράτησαν ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι με τους περισσότερους εκ των συμμετεχόντων να εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι, την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις δεν γίνεται να εγκρίνονται αποκρατικοποιήσεις με όρους αδιαφάνειας. Και την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζελος αναχωρούσε για τις ΗΠΑ, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έστειλαν μήνυμα στο κόμμα ότι θα καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Τι ζήτησε η τρόικα και τι «κλείδωσε» η κυβέρνηση
1ο. ΟΙ ΠΟΛΥΕΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Με το e-mail που είχε στείλει η τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου ζητούσε να καταργηθεί το ούτως ή άλλως «παγωμένο» από το Μνημόνιο Νο2 επίδομα πολυετίας (δηλ. οι τριετίες) και στον νομοθετημένο από την 1η Απριλίου του 2013 βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ που θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (586 ευρώ). Αν «περνούσε» η συγκεκριμένη πρόταση ο εργαζόμενος με πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας θα υποχρεωνόταν να εργαστεί με το βασικό μισθό των 586,08 ευρώ (ο ενιαίος κατώτατος) αντί των 761,90 ευρώ που αντιστοιχούν με βάση το ισχύον καθεστώς των πολυετιών και θα έχανε 175,82 ευρώ τον μήνα. Δεν θα λαμβάνει, βέβαια, αύξηση με την «ωρίμαση», καθώς απαγορεύονται οι αυξήσεις, με βάση το Μνημόνιο, μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
2ο ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ
Η αρχική θέση της τρόικας ήταν να καταργηθεί και το επίδομα γάμου για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό (58,61 ευρώ) καθώς πρόκειται για επίδομα το οποίο καταργείται (δεν μετενεργεί) σε όλες τις συμβάσεις που λήγουν. Η τελική ρύθμιση προβλέπει ότι το επίδομα μπορεί να καταβάλλεται «μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που, όμως, θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους» (αφού έχει καταργηθεί με το Μνημόνιο τόσο η επέκταση όσο και η κήρυξη ως γενικής υποχρεωτικής κάθε συλλογικής σύμβασης στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων) (δηλ. σε όσους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση). Ο βασικός μισθός των 586 ευρώ, με συνυπολογισμό του επιδόματος γάμου, είναι στα 644,69 ευρώ στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο (αντί των 586,08 ευρώ) και φτάνει στα 820 ευρώ (αντί των 761,90 ευρώ χωρίς το επίδομα) στο καταληκτικό κλιμάκιο, για όποιον έχει πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας.
3ο Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ
Η τρόικα ζήτησε να μειωθεί στους 3 μήνες ο χρόνος προειδοποίησης (η οποία οδηγεί στην καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης) από τους 6 μήνες που προβλέπει, ανάλογα με το έτη προϋπηρεσίας, ο νόμος Λοβέρδου. Η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει ανώτατο χρόνο προειδοποίησης του 4 μήνες (θα κλιμακώνεται, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας από 1 έως 4 μήνες).
4ο ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Η τρόικα ζητώντας να μειωθεί το κόστος εισόδου των επιχειρήσεων για τις απροειδοποίητες απολύσεις αξίωσε στο αρχικό e-mail να καταβάλλεται κανονικά η αποζημίωση μέχρι τα 12 μηνιάτικα (δηλ. η αποζημίωση που αντιστοιχεί μαζί με την προσαύξηση του 1/6 έναντι των δώρων έως τα 16 χρόνια) και από εκεί και πάνω, για τους ήδη απασχολούμενους να καταβάλλεται ένα «έξτρα» ποσό το οποίο θα υπολογίζεται για 6 μήνες με πλαφόν τον κατώτατο μισθό, δηλ. δεν θα ξεπερνά τα 3.516 ευρώ (6Χ586 ευρώ). Η τελική συμφωνία με βάση την τελευταία πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει την καταβολή έξτρα αποζημίωσης για όλους τους επιπλέον μήνες που δικαιούται ο εργαζόμενος με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Δηλ. έως 24.000 ευρώ (12Χ2.000 ευρώ) για εργαζόμενο με 28 έτη υπηρεσίας ο οποίος δικαιούται 24 μηνιάτικα ως αποζημίωση σε περίπτωση απροειδοποίητης απόλυσης.
5ο ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΕ ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΒΑΣΗ
Η τρόικα ζήτησε να ενισχυθεί η ευελιξία της εργασίας και να εφαρμόζονται με ατομικές συμφωνίες ελαστικά ωράρια (δηλ. κυμαινόμενα ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης και χωρίς πρόσθετη αμοιβή) σε εξαήμερη βάση, με τήρηση του 40ώρου και ενδιάμεση ημερήσια ανάπαυση 11 ωρών όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία (αντί του 12ώρου που ισχύει στην Ελλάδα). Η διαπραγμάτευση κατέληξε ότι όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν, αλλά θα εφαρμόζονται με επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις και όχι με ατομική συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη (ατομικές συμφωνίες δεν αποκλείονται, ωστόσο, ελλείψει σύμβασης ή σωματείου).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
Εργαζόμενος με μισθό 2.800 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών
Με το σημερινό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση
16 μισθών + 1/6 έναντι των δώρων δηλ. 44.800 ευρώ + 7.466 ευρώ= 52.266 ευρώ.
Με το νέο καθεστώς θα λάβει 12 μισθούς + 1/6, δηλ 33.600 ευρώ και έξτρα ποσό 8.000
ευρώ (για τους υπόλοιπους 4 Χ 2.000 ευρώ) συνολικά 41.600 ευρώ (-10.666 ευρώ ή -20,4%).
Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση
(8 μηνιάτικα + 1/6= 26.133 ευρώ). Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.