ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

H τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απειλή; Το Πανεπιστήμιο του Cambridge θέλει να απαντήσει

Όσοι έχετε δει την ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» του Stanley Kubrick, σίγουρα η περίπτωση του υπολογιστή HAL 9000 θα σας έχει μείνει στη μνήμη. Ο υπολογιστής απέκτησε τη δική του βούληση και θέλησε να «σκοτώσει» τους χειριστές του. Στη μετεξέλιξη αυτής της σκέψης ήρθε η τριλογία Matrix, που παρουσίασε ένα κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι συνεισέφεραν απλά ως «μπαταρίες» και το Matrix είχε αποκτήσει τη δική του ζωή.

Υπάρχει πιθανότητα οι υπολογιστές να γίνουν ποιο έξυπνοι από τον άνθρωπο και να κατακτήσουν τον κόσμο; Ή όλος αυτός ο φόβος αποτελεί μόνο σενάριο για  τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας; Το αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο του Cambridge, αποφάσισε την δημιουργία του Κέντρου Έρευνας για τον Κίνδυνο της Ύπαρξης. Φιλόσοφοι, μαθηματικοί, κοσμολόγοι και άλλοι επιστήμονες του πανεπιστημίου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτει η τεχνολογική εξέλιξη.

Το κέντρο ιδρύεται από τρεις ανθρώπους. Τον καθηγητή φιλοσοφίας How Price, τον καθηγητή κοσμολογίας Martin Rees και τον συνιδρυτή του Skype, Jann Tallinn και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του την επόμενη χρονιά. Υπάρχει φόβος;

«Στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται λογική μία πρόβλεψη που λέει πως κάποια στιγμή σε αυτόν, ή τον επόμενο αιώνα, η ευφυΐα θα ξεφύγει από τα στενά όρια της βιολογίας,» λέει ο Huw Price. Όταν συμβεί αυτό, «δεν θα είμαστε τα πιο έξυπνα όντα εδώ γύρω» και κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο έλεος «μηχανών που δεν είναι κακόβουλες, αλλά απλά, τα ενδιαφέροντά τους δεν θα περιλαμβάνουν εμάς».

Σίγουρα, εκεί, στο Cambridge, θα ξεκινήσουν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις το 2013…

της Νίκης Λυμπέρη