Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κατά τη συνεδρίασή του στις 26.11.2012 αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
«Η Περιφέρεια Κρήτης τόσο με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη, όσο και με τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου, τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων και στήριξε με όλες της τις δυνάμεις τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις τους, στις οποίες και συμμετείχε.
Θεωρούμε ότι η διαθεσιμότητα αποτελεί «πύλη» εισόδου στην κόλαση της ανεργίας, πρόκριμα για τις χιλιάδες απολύσεις που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια, ολομέτωπη επίθεση στην αυτοδιοίκηση, την αξιοπιστία της οποίας πλήττουν με διαρροές και κατευθυνόμενες «εκθέσεις» ποικιλώνυμων ελεγκτικών μηχανισμών.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, συνεισφέραμε τα μέγιστα στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην εξοικονόμηση πόρων, με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κατά 40%, ανταποκρινόμαστε στο ακέραιο στις υποχρεώσεις μας, παρά το ότι η Κυβέρνηση παρακρατεί το μεγαλύτερο μέρος των θεσμοθετημένων πόρων που προορίζονται για έργα υποδομής και λοιπές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε -αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί- τον εξορθολογισμό και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, καθώς και την προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες με την αξιοποίηση των στελεχών της Περιφέρειας, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της.
Δεν θα επιτρέψουμε, όμως και πολύ περισσότερο δεν θα συμπράξουμε και δεν θα συμβάλλουμε στην απόλυση εργαζομένων – συνεργατών μας, τους οποίους τους έχουμε απόλυτη ανάγκη.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η αυτοδιοίκηση, αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι για τους πολίτες και τους εργαζόμενους που πλήττονται και δοκιμάζονται από τα αδιέξοδα μέτρα που μας επιβάλλονται. Η οικονομική κρίση εξελίσσεται ραγδαία σε κοινωνική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, λαμβάνοντας υπόψη του τα παραπάνω, καλεί την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να διακόψει άμεσα τη διαδικασία των απολύσεων μέσω της «διαθεσιμότητας».
Το αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό Κράτος μπορεί και πρέπει να γίνει αποτελεσματικό αν περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο, με την παράλληλη οικονομική και θεσμική θωράκιση της αυτοδιοίκησης και ασφαλώς με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».