Η προτεινόμενη συνθήκη που θα έδινε σε εθνικές κυβερνήσεις περισσότερο έλεγχο πάνω στο διαδίκτυο, εμποδίστηκε από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα και άλλες βασικές δυτικές, αλλά και Αφρικανικές χώρες. Στο τέλος του WCIT 2012, του συνεδρίου της ITU στο Dubai, οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών δήλωσαν πως «δεν μπορούν να υπογράψουν την συνθήκη στην παρούσα μορφή».
Η πρόταση της συνθήκης που προέκυψε μετά από 2 εβδομάδες διαβουλεύσεων κατά την διάρκεια του συνεδρίου WCIT 2012 που διοργάνωσε η International Telecommunications Union, θα έδινε σε μεμονωμένες κυβερνήσεις την δυνατότητα να ασκήσουν περισσότερη επιρροή στις διεθνείς κλήσεις αλλά και την κυκλοφορία της πληροφορίας. Καθώς για να υιοθετηθεί μία τέτοια συνθήκη θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα από τα 193 κράτη – μέλη της ITU και όχι κατά πλειοψηφία, η συνθήκη αυτή ναυαγεί.
Η μη – ισχύ της συνθήκης διατηρεί τον ρόλο του παγκόσμιου διαδικτύου ως μία διεθνή υπηρεσία που δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις και άμεση παρεμβολή από εθνικές κυβερνήσεις. Η κοινότητα του Internet στήριξε τους εκπροσώπους των χωρών που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συνθήκη αυτή. Η Google, η Microsoft, η Verizon, η ομάδα του Ανοιχτού Internet, τοAccess Now, χαιρέτησαν την απόφαση των 33 κρατών να μην υπογράψουν και νομιμοποιήσουν τη συνθήκη.
«Το internet έδωσε στον κόσμο οικονομικά και κοινωνικά οφέλη πέρα από κάθε φαντασία, τα τελευταία 24 χρόνια. Χωρίς καμία ρύθμιση από τα Ηνωμένη Έθνη. Δεν μπορούμε με τίποτα να στηρίξουμε μία συνθήκη της ITU που θα ήταν ασυνεπής με το πολυμετοχικό μοντέλο στο οποίο βασίζεται το διαδίκτυο» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην ITU.
Αναμένοντας και την τελευταία συνέντευξη τύπου στα πλαίσια του συνεδρίου WCIT, αναζητούμε την Ελληνίδα εκπρόσωπο στην ITU προκειμένου να σας ενημερώσουμε για το σκεπτικό της Ελληνικής αντιπροσωπείας να υποστηρίξει την μη υπογραφή του τελικού κειμένου της συνθήκης. Θα σας κρατήσουμε ενήμερους.
της Νίκης Λυμπέρη