ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

Το RSS δεν θα πεθάνει. Γιατί δεν είναι της Google να το σκοτώσει

rss

Με την ανακοίνωση της Google ότι θα «σκοτώσει» από 1η Ιουλίου το Google Reader, πολλοί ανακοίνωσαν μεγαλόστομα ότι το RSS πεθαίνει. Ισχύει όμως; Θα πεθάνει; Πιστεύουμε πως όχι και εδώ θα σας πούμε τους δύο λόγους που μας κάνουν να το υποστηρίζουμε αυτό.

Ας αρχίσουμε με μία απλή εξήγηση. Τι είναι το RSS; Τα αρχικά είναι για το Real Simple Syndication  και εν συντομία, αν θέλουμε να το εξηγήσουμε, είναι ένα Internet Standard και ουσιαστικά είναι ο μηχανισμός που ενημερώνει για τις νέες καταχωρήσεις σε ένα site ή blog. Η πρώτη του εκδοχή δημιουργήθηκε από τους Dan Libby και Ramanathan V. Guha στον πάλαι ποτέ Netscape. Η πρώτη του «κυκλοφορία» πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1999 και ήταν τοRSS 0.9. Από τότε, αρκετοί άλλοι μπήκαν στο παιχνίδι της ανάπτυξης του RSS και θα αναφέρουμε εδώ τον Dave Winer που πρόσφατα μίλησε για το γεγονός ότι το κλείσιμο του Google Readerμόνο καλό μπορεί να είναι. Γιατί;

Το γεγονός ότι ένας κολοσσός σαν τη Google αποφάσισε να σταματήσει να ασχολείται με ένα προϊόν που ενσωματώνει βασικές λειτουργίες του RSS και να το αναπτύσσει, ήδη σημαίνει πως πολλοί χρήστες απευθύνονται σε άλλες υπηρεσίες για να καλύψουν την ανάγκη τους. Και ήδη σημαίνει πως υπάρχει μία ολόκληρη αγορά γι αυτό που θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτός Google. Το RSS είναι δωρεάν και είναι για όλους. Δεν ανήκει σε κανέναν όπως τα περισσότερα βασικά πράγματα που αφορούν το διαδίκτυο. Έτσι, δυνητικά, ο οποιοσδήποτε θα μπορέσει να αναπτύξει την επόμενη RSS εφαρμογή που θα αγαπήσουν οι αναγνώστες.

Το news aggregation που έχετε συνηθίσει να βλέπετε, είτε μέσω του Google Reader είτε διαβάζοντας πολλά από τα δημοφιλέστερα blogs στην Ελληνική επικράτεια, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί κάθε ιστοσελίδα. Σε αυτό βασίζεται η ροή ειδήσεων και δημοσιεύσεων που βλέπετε σε όλες σχεδόν τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε στις συσκευές σας και παρακολουθείτε την ειδησεογραφία, σε αυτό βασίζονται και ένα σωρό extensions για τους browser σας. Δυστυχώς βέβαια, (και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελληνική επικράτεια) αυτό χρησιμοποιούν και διάφοραblogs που διαβάζετε και νομίζετε ότι δημιουργούν γρήγορα ειδήσεις. Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά απλά χρησιμοποιούν το RSS για να δημοσιεύουν άμεσα τα post άλλων sites και αυτό καλό θα ήταν να το κοιτάξετε αν δεν το έχετε πάρει είδηση. Σε αντίθεση με τα αμιγώς ειδησεογραφικά sites που βγάζουν ειδήσεις.

Και για το γεγονός λοιπόν ότι το RSS είναι ένα Internet Standard, αλλά και για το γεγονός ότι ακόμα, πολλοί το έχουν ανάγκη, το RSS δεν πεθαίνει. Ούτε θα αντικατασταθεί από το Twitter. Το Twitter είναι ένα microblogging site που αναπτύχθηκε και ανήκει σε ιδιώτες. Υπηρεσίες όπως τοFeedly ή το Flipboard, μπορεί να παίρνουν πράγματα από Facebook, Twitter και άλλα, μόνο και μόνο επειδή τα παραπάνω τους «επιτρέπουν» να τα πάρουν. Το RSS όμως, είναι ένας μηχανισμός που αναπτύσσεται μέσα στα πλαίσια του ανοιχτού διαδικτύου. Δεν το αγοράζετε από κάπου, αλλά απολαμβάνετε την εξέλιξή του από εκείνον που κατά καιρούς το κάνει καλύτερο. So… καμία Google δεν μπορεί να το σκοτώσει. Ζήτω το RSS!

Νίκη Λυμπέρη