Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10.04.2013 στο ξενοδοχείο “Porto Rethymno” ημερίδα με θέμα: «Νόσος των Λεγεωναρίων: Πρόληψη – Αντιμετώπιση». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης και τον Σύλλογο Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης.
Την ημερίδα άνοιξαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ.Μαίρη Λιονή, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας και Κοιν. Μέριμνας κ. Καββάλου Μαρία, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνης κ .Στεφανάκης Γιώργος, ο Δ/ντής Δημ. Υγείας & Κοιν. Μέριμνας Χανίων κ. Νικολακάκης Δημήτρης και ο εκπρόσωπος της αντίστοιχης Δ/νσης ΠΕ Ηρακλείου κ. Παπαδάκης Αντώνης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης κος Τσακαλάκης Εμμανουήλ, ο οποίος τόνισε τη σοβαρότητα τού νοσήματος που απασχολεί όλες τις χώρες και περιοχές, που δέχονται τουρίστες. Αναφέρθηκε στην απαραίτητη εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη της ανάπτυξης του βακτηρίου της λεγεωνέλλας στα δίκτυα ύδρευσης των κτηρίων και στα συστήματα.
Τέλος, ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη κα Λιονή και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνης για την άριστη συνεργασία που έχoυν με το Σύλλογο Ξενοδόχων σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, τους εκλεκτούς ομιλητές για τις γνώσεις που προθυμοποιήθηκαν να μεταδώσουν και το ξενοδοχείο Porto Rethymno για την παραχώρηση της αίθουσας.
Μετά τους χαιρετισμούς ξεκίνησε η ενημέρωση από την κ. Α. Ψαρουδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία αναφέρθηκε στην επιδημιολογική επιτήρηση σε ταξιδιώτες και τη διαδικασία αναζήτησης της πηγής του κρούσματος.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δ. Χοχλάκης Κλινικός Βιολόγος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης ο οποίος παρέθεσε τα στοιχεία τριετούς μελέτης της νόσου στην Κρήτη. Οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας Π.Ε Ρεθύμνης κ. κ. Β. Βουμβουράκη και Ν. Βουμμβουράκης αναφέρθηκαν στην ισχύουσα νομοθεσία, την αναζήτηση της πηγής του κρούσματος, την επιδημιολογική επιτήρηση των ξενοδοχείων (παθητική και ενεργητική), την εκτίμηση του κινδύνου, τη διαδικασία δειγματοληψίας, τα συστήματα που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα για την ανάπτυξη του βακτηριδίου της legionella όπως για παράδειγμα οι πύργοι ψύξης, το δίκτυο ύδρευσης, τα θεάματα με νερό κ.α.
Τέλος από τον κ. Χ. Πανούλη Κτηνίατρο και τον κ. Β. Σανδαλάκη Μοριακό Βιολόγο, αναπτύχθηκαν τα πλάνα ασφάλειας και υγιεινής ύδατος (water safety plans) σε δίκτυα ύδρευσης ξενοδοχείων και η ελλιπής εφαρμογή μέτρων πρόληψης αλλά και η αντοχή του βακτηριδίου στα αντιβιοτικά.
Από το σύνολο των ομιλητών επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα πρέπει οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς να είναι πολύ προσεκτικοί και σε συνεχή επαγρύπνηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μειωθεί στο μέτρο του δυνατού η εμφάνιση κρουσμάτων από το συγκεκριμένο βακτήριο.