Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας με θέμα ‘Φαγητό, Μνήμη και Ταυτότητα στην Ελλάδα και στην Ελληνική Διασπορά’ το οποίο έγινε στο Νευς Αμάρι Ρεθύμνου, στις 20 και 21 Ιουλίου, και διοργανώθηκε από τη Μαριάνα Καβρουλάκη (Ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής & Γαστρονομίας) και την Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης.
Η προσέγγιση του κεντρικού θέματος του Συμποσίου έγινε μέσα από διαφορετικές και συνάμα αλληλένδετες σκοπιές:
- τα χαρακτηριστικά, τις συνέχειες και τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες της αρχαιότητας
- τις τοπικές ιδιαιτερότητες και διατροφικές επιλογές, τους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία γαστρονομικής μνήμης και ατομικής, ομαδικής ή εθνικής ταυτότητας, τις επινοημένες παραδόσεις που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα και την –ακραία πολλές φορές- αναγκαιότητα για μια ισχυρή εθνική ταυτότητα
- τη συμβολή των κουζινών της Ελλάδας στις γεύσεις των κουζινών των τόπων υποδοχής Ελλήνων μεταναστών, το φαγητό ως σύμβολο αλλά και ως πολιτιστικό στοιχείο, όπως καταγράφεται στα πολιτισμικά προϊόντα των Ελλήνων της διασποράς
- το φαγητό ως επίμονο στοιχείο που προσδιορίζει την ιδιότητα του “διαφορετικού’ ’(βλ. ανταλλαγέντες Μουσουλμάνους Κρήτης)
- τις επιπτώσεις που δέχεται η ταυτότητα μέσω των αλλαγών που υφίσταται η κουζίνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Το Συμπόσιο είχε την ιδιαιτερότητα να γίνεται όχι μόνο στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας αλλά και σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για την ανατολική Μεσόγειο. Οι ομιλητές από την Τουρκία και την Αίγυπτο δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, ωστόσο η φωνή τους ακούστηκε μέσα από τις ομιλίες που έστειλαν.
Οι διοργανωτές ευχαριστούμε θερμά τους διακεκριμένους ομιλητές, παρουσιαστές αναρτημένων ανακοινώσεων, καλλιτέχνες που ταξίδεψαν από όλη την Ελλλάδα και το εξωτερικό αλλά και όλους όσους συνέβαλαν με εθελοντική εργασία και χορηγίες στην υλοποίηση του Συμποσίου. Η πρόθυμη ανταπόκρισή τους, σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, θα μας μείνει αξέχαστη.
Ευχαριστούμε την ΑΝΕΚ για τη χορηγία του 40% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των συνέδρων και τους χορηγούς εξαιρετικών τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών: το οινοποιείο Δουλουφάκη, το φούρνο Δρανδάκη, το EatCrete, την Πυλιακή γη – Χειροποίητα Παραδοσιακά Εδέσματα, την Avli Kriti, την Creta Carob, την Biolea, την Dinapoja, την Τυροκομική Αμαρίου, το Εργαστήριο ‘Κουκλινός’, την Psillakis Estate, την Fisika, την Φάρμα Αλεξανδράκη ‘Κρητικό Κουνέλι’, το Caravel Spices and teas, την Αnea, το Alexander Hotel Gerakari, την ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ, τα Greek Foodblogs.
Ευχαριστούμε ξεχωριστά αυτούς που ενεπλάκησαν στο συμπόσιο περισσότερο από κάθε άλλον και με κάθε τρόπο:
– Την ομάδα των εθελοντών στην οποία οφείλουμε μέρος της προετοιμασίας του Συμποσίου αλλά και την εύρυθμη διεξαγωγή του.
– Την Ιωάννα Παντελάκη, σεφ (τμήμα κρητικής κουζίνας Caldera Cretan Paradise), τον Κώστα Κατσανεβάκη (Louis Hotel/ Chania) τον Θεόδωρο Μαρτσάκλη (Caldera Cretan Paradise) και την Κούλα Βαριδάκη Χανιαλάκη για τις επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών συνταγών.
– Τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Σάμιτος” Οψιγιά Αμαρίου.
– Όλους τους κατοίκους του χωριού και ιδιαίτερα την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Νευς Αμαρίου • η επιτυχία του Συμποσίου οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στον ενθουσιασμό τους και την ακούραστη εργασία τους. Η φιλοξενία και η ευγένειά τους άγγιξαν τις απαράμιλλες νοστιμιές με τις οποίες έκλεινε το Συμπόσιο και τα δυο βράδια.