ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση Ανδρέα Ξανθού με καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης που τίθενται σε διαθεσιμότητα

ανδρέας ξανθόςΣυνάντηση με αντιπροσωπεία καθηγητών Τεχνικής Εκπαίδευσης των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Ρεθύμνου που οι ειδικότητες τους καταργούνται και τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας, είχε την Τρίτη 6/8/2013 ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, καταργούνται επί της ουσίας οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών βρεφονηπιοκόμων, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών, διακοσμητών, γραφιστών, κομμωτών και αισθητικών. Περίπου 450 μαθητές κάθε χρόνο φοιτούσαν σε αυτές τις ειδικότητες στο Νομό Ρεθύμνου και μάλιστα οι καθηγητές που εργαζόταν σε αυτούς τους τομείς, οι οποίοι ήταν όλοι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν ήταν υπεράριθμοι αλλά υπήρχαν και πολλές κενές οργανικές θέσεις.

Η κυβέρνηση με τη στάση της αυτή καταργεί σημαντικούς τομείς και ειδικότητες από την δημόσια τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, καταδικάζει χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες τους στην ανεργία και στην εξαθλίωση και ταυτόχρονα οδηγεί 21.000 μαθητές που φοιτούσαν σ’ αυτά τα τμήματα να εγκαταλείψουν ουσιαστικά το σχολείο, αφού η ολοκλήρωση των σπουδών τους είναι «στον αέρα».

Είναι προφανές ότι επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι ο εξορθολογισμός και η αναβάθμιση της Παιδείας, αλλά η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για συρρίκνωση του Δημόσιου τομέα και χιλιάδες αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, η διάλυση της Δημόσιας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και το άνοιγμα της αγοράς των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε στους καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει σε καμιά περίπτωση αυτές τις παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες της κυβέρνησης, ότι δεν θα αποδεχθεί διαθεσιμότητες και απολύσεις καθηγητών και ότι θα στηρίξει τους αγώνες των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που έχουν στοχοποιηθεί αυτή την περίοδο (ΟΤΑ, δημόσια νοσοκομεία) για ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της μνημονιακής βαρβαρότητας.