Του Γ. Σηφάκη (Σιμισακογιώργη)
Ο Δημήτριος Πετροπουλάκης γεννήθηκε το 1800 στο Γύθειο Λακωνίας, υπήρξε αγωνιστής στην επανάσταση του 1821 και διακρίθηκε στις μάχες κυρίως κατά του Ιμπραήμ. Μετά την απελευθέρωση υπήρξε υποστηρικτής του Ιωάννη Καποδίστρια και του βασιλιά Όθωνα, υπηρέτησε δε ως αντισυνταγματάρχης στην βασιλική φάλαγγα.
Το 1850 εξελέγη βουλευτής στη Μάνη, παράλληλα όμως με την πολιτική του ιδιότητα ακολούθησε και στρατιωτική σταδιοδρομία εκείνη την πολυτάραχη περίοδο που το Ελληνικό κράτος προσπαθούσε να εδραιωθεί και να στηρίξει τα υπόδουλα τμήματα του ένα εκ των οποίων ήταν και η Κρήτη. Το 1854 ο Δημήτριος Πετροπουλάκης έλαβε μέρος στη Θεσσαλική επανάσταση ως επικεφαλής σώματος εθελοντών , τραυματίστηκε δε στις 10 Μαΐου στην Καλαμπάκα.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 1866 μετά την θυσία του Αρκαδίου η οποία είχε προκαλέσει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, ο Πετροπουλάκης καταφτάνει στην Κρήτη επικεφαλής 350 Μανιατών κυρίως εθελοντών στις τάξεις τω οποίων υπήρχαν και αρκετοί Ευρωπαίοι φιλέλληνες και ενώνεται με τα σώματα των Κρητών οπλαρχηγών, με τους οποίους πολέμησε τον πολυάριθμο τούρκικο στρατό μέχρι που η επανάσταση εξασθένησε λόγω της έλλειψης τροφής και πολεμικών εφοδίων και ο Πετροπουλάκης με το σώμα αποχώρησε. Τον Ιούλιο του 1868 υπογράφεται από την Γενική Συνέλευση Κρητών ψήφισμα προς την βασίλισσα Βικτωρία με αίτημα την στήριξη της για την πραγματοποίηση του εθνικού πόθου δηλαδή την ένωση με την Ελλάδα. Η βασίλισσα επέδειξε αδιαφορία στο ψήφισμα και μέσω του πρόξενου ενημέρωσε τους επαναστάτες ότι η Αγγλία δεν αναγνωρίζει ούτε την προσωρινή κυβέρνηση, ούτε την εθνοσυνέλευση των επαναστατών.
Στις 25 Νοεμβρίου του 1868 αποστέλλεται ο Δημήτριος Πετροπουλάκης με τον γιό του Λεωνίδα ως επικεφαλής 1000 εθελοντών που αποβιβάστηκαν στον όρμο Καλά χωράφια στον Μυλοπόταμο. Στις 8 Δεκεμβρίου ενώ το σώμα προχωρούσε προς τα Σφακιά περικυκλώθηκε από τους Τούρκους στις Βρύσες Αποκορώνου όπου έγινε φονική μάχη με αποτέλεσμα να χαθούν πολλοί εθελοντές και αρκετοί από αυτούς να διαφύγουν μαζί με τον συνταγματάρχη και να φτάσουν μετά από ολονύχτια πορεία στα Ασηγωνιώτικα όρη κοντά στον Καλλικράτη Σφακίων. Εκεί στη θέση “αγριμοκέρατο” δόθηκε η τελευταία μάχη με θύματα πολλούς Τούρκους, αλλά και ηρωικούς Μανιάτες. Αυτό το γεγονός ξεχάστηκε με την πάροδο των χρόνων μέχρι που ο Γιάννης Φατσέας από το Νεροκούρου (μανιάτικης καταγωγής) το έφερε στην επιφάνεια και σε συνεργασία με τους κάτοικους του επαναστατικού χωριού της Ασηγωνιάς αλλά και του πολιτιστικού συλλόγου Αρεόπολης Μάνης, μετά από ανασκαφές ανακαλύφθηκαν οστά των ηρώων Μανιατών που συνέδραμαν αποφασιστικά τους Κρήτες στον αγώνα εναντίων των κατακτητών.
Στη θέση εκείνη στήθηκε μνημείο και εορτάζεται η μνήμη τους κάθε χρόνο στις 3 του Νοέμβρη με επιμνημόσυνη δέηση και φιλοξενία των απόγονων τους που έρχονται συγκινημένοι να τιμήσουν τους πρόγονους τους. Αυτό αποτέλεσε και την αιτία να γίνει μια ειλικρινής σύσφιξη σχέσεων και αδελφοποίηση της Άση Γωνιάς με την Μάνη και να μεταβαίνουν οι κάτοικοι της στην Μάνη συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις πατριωτικού χαρακτήρα. Φέτος η εκδήλωση πήρε επίσημο χαρακτήρα διότι παρόντες ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης (που κατάγεται από την Μάνη και είναι εγγονός του ηρωικού συνταγματάρχη Κων. Δαβάκη) καθώς επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος.
Ο πολιτιστικός σύλλογος Ασηγωνιάς “Άγιος Γεώργιος’’ ανέλαβε να φέρει εις πέρας την διοργάνωση της εκδήλωσης χωρίς οικονομική στήριξη από υπηρεσία ή δήμο και τα κατάφερε άριστα αποσπώντας τα εύσημα από τον υφυπουργό και όλους τους παρευρισκόμενους. Μετά την δοξολογία στον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου ακολούθησαν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στην κεντρική πλατεία με τα μνημεία ηρώων όπου τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα εις μνήμη των πεσόντων Μανιατών και ακούστηκαν ριζίτικα από τον κ. Μάρκο Κουκάκη και την ομάδα Ριζίτικου του χωριού.
Στη συνέχεια οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ασηγωνιάς και Μάνης με τους επίσημους και πλήθος κόσμου μετέβησαν στην τοποθεσία Κούμαρος στα όρη σε χώρο που παραχωρήθηκε από την οικογένεια Κουνδουράκη, που υπάρχει το απέριττο αλλά επιβλητικό μνημείο που συμβολίζει την ομοψυχία και τον ηρωισμό των Ελλήνων στην προσπάθεια να αποτινάξουν τον ζυγό των κατακτητών. Εκεί έγινε πάλι κατάθεση στεφάνων και μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ακούστηκαν μοιρολόγια από ομάδα γυναικών της Μάνης και εψάλει ο εθνικός ύμνος.
Παρόντες επίσης ήταν ο τέως βουλευτής κ. Κώστας Γύπαρης, ο δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Γ. Μαρκάκης, ο εισαγγελέας Ρεθύμνου κ. Γ. Πατεράκης, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων. Τέλος παρετάθη πλουσιότατο γεύμα στη θέση ποτιστήρι (χώρο που ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με πρόεδρο σήμερα τον Σ. Νικολακάκη έχει διαμορφώσει πολύ όμορφα), και χόρεψαν με τον καταπληκτικό Πέτρο Μαρούλη και το συγκρότημα του. Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά η Νέα Τηλεόραση και η εκπομπή του κ. Γιάννη Αγιασμενάκη.
Σημαντική είναι η συνεισφορά όλων των κατοίκων του χωριού όσον αφορά το πλούσιο γεύμα και την περιποίηση των πολυάριθμων καλεσμένων. Τέτοιες εκδηλώσεις ανυψώνουν το εθνικό φρόνημα που σήμερα έχει πέσει λόγω πολλών συγκυριών, δημιουργούν δεσμούς φιλίας και εκτίμησης τιμούν δε όσους τις διοργανώνουν στη μνήμη των προγονών τους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.
Όποιος χαθεί για λευτεριά ποτέ του δεν ποθαίνει,
σαν τον αέρα δροσερή η θύμηση του μένει.