Κινητή ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) παρέχει όλο το εικοσιτετράωρο ιατρική περίθαλψη στο αεροδρόμιο Μπανγκουί, μετά από το ξέσπασμα βίας που σαρώνει την πρωτεύουσα από τις 5 Δεκεμβρίου. Η κλινική των MSF στο αεροδρόμιο περιθάλπει πάνω από 40.000 εκτοπισμένους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και οι άνθρωποι είναι τρομαγμένοι», δηλώνει η Rosa Crestani, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των MSF στο Μπανγκουί. «Έχοντας εγκαταλείψει τα σπίτια τους, τώρα αναζητούν καταφύγιο κάτω από τα φτερά αεροπλάνων ή όπου αλλού μπορούν να το βρουν».
Οι MSF εξετάζουν περισσότερα από 200 άτομα καθημερινά στο αεροδρόμιο, φροντίζοντας τραύματα, αποστήματα και εγκαύματα και αντιμετωπίζοντας λοιμώξεις του αναπνευστικού και ελονοσία. Παράλληλα παραπέμπουν περιστατικά με επείγουσες ιατρικές και χειρουργικές καταστάσεις σε νοσοκομεία της πόλης, όπως το Castor Maternity, to Κοινοτικό Νοσοκομείο ή το Νοσοκομείο Παίδων στο Μπανγκουί. Οι MSF έχουν επίσης βοηθήσει σε πολλούς τοκετούς.
Οι MSF αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, όπως η θεραπεία για χρόνιες ασθένειες και η φυματίωση. Αλλά το κλίμα εντός του καταυλισμού στο αεροδρόμιο παρουσιάζει συνεχώς εντάσεις εξαιτίας αναγκών που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί.
Χθες, σε μια ανοικτή επιστολή προς την Valérie Amos, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, οι MSF δήλωσαν ότι οι οργανώσεις του ΟΗΕ έχουν αποτύχει να ανταποκριθούν επαρκώς και αναλογικά με τη βαρύτητα της κατάστασης και το μέγεθος των ανθρωπιστικών αναγκών στο πεδίο. Οργανώσεις όπως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και ο Ερυθρός Σταυρός της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας έχουν αρχίσει να παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά οι ανάγκες απέχουν πολύ από την πλήρη κάλυψή τους.
«Παρόλο που οι MSF είναι σε θέση να παρέχουν ιατρική υποστήριξη, πολλές άλλες ανάγκες παραμένουν ακόμη ανεκπλήρωτες, όπως η τροφή, η στέγη και η προστασία», επισημαίνει η Crestani. «Το νερό και η αποχέτευση είναι σε ελεεινό επίπεδο και ως εκ τούτου αυξάνεται ο κίνδυνος για περαιτέρω μολύνσεις. Η κατάσταση είναι αβάσταχτη».
Κινητή ομάδα επείγουσας παρέμβασης των MSF έχει αρχίσει επίσης να στηρίζει τις ιατρικές δράσεις που αναπτύσσονται στο μοναστήρι Boy Rabe, όπου επιπλέον 10.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου – τις δύο πρώτες ημέρες των δραστηριοτήτων σε αυτή τη τοποθεσία – οι MSF εξέτασαν 231 ασθενείς και φρόντισαν 31 τραυματίες. Επιπλέον, οι MSF παρέχουν ιατρική περίθαλψη, παραπέμπουν σε νοσοκομεία και παρέχουν και εξυγιαίνουν νερό στον καταυλισμό Don Bosco, όπου διαμένουν περισσότεροι από 13.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούμαστε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 1997. Σήμερα, λειτουργούν 7 σταθερά προγράμματα στο Μπατανγκάφο, την Μπογκίλα, το Καρνό, το Καμπό, το Νντέλε, το Πάουα και το Ζεμιό, καθώς και τρία επείγοντα προγράμματα στο Μποσανγκόα, το Μπούκα και το Μπρία. Κινητή ομάδα προσφέρει περίθαλψη στο Μπάικι και το Γιαλοκέ και αναμένονται να ξεκινήσουν δράσεις στο Μπανγκασού και το Ουανγκό. Συνολικά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε περίπου 400.000 ανθρώπους στο CAR. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μέλη του διεθνούς προσωπικού της οργάνωσης καθώς και 1100 μέλη ντόπιου προσωπικού εργάζονται αυτή τη στιγμή σε επτά νοσοκομεία, δύο κέντρα υγείας και 40 ιατρικά σημεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Πέρυσι από τις “Παστίλιες για τον πόνο του άλλου” οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεσαν 60.000 ευρώ στα προγράμματα τους στην περιοχή. Δείτε το φωτογραφικό αφιέρωμα στην περιοχή. Για περισσότερες φωτογραφίες επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου της οργάνωσης.