Οι Κρητικοί ζουν περισσότερο. Γνωστό και αποδεδειγμένο. Πέραν των ασφαλών παραδειγμάτων που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, έρχεται κι άλλη μια έρευνα να επιβεβαιώσει την επιστημονική ανάλυση.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Wellcome Trust Sanger Institute στο Cambridge της Μ. Βρετανίας, οι κάτοικοι των Ανωγείων, αλλά και των γύρω περιοχών, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων , παρά μια διατροφή τους που είναι πλούσια σε ζωικά λίπη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών έχουν ένα σπάνιο γονίδιο που τους προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα και την αύξηση του σωματικού βάρους . Αυτό το γονίδιο είναι 40 φορές πιο συχνό σε αυτό το μικρό ελληνικό πληθυσμό από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη .
Το γονίδιο που είναι γνωστό ως R19X . Βρέθηκε για πρώτη φορά στον πληθυσμό το 2008. Αυτό που κάνει είναι να μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει εκείνα των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, γνωστά ως « καλή χοληστερόλη » κάτι που μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα με την Ελευθερία Ζεγκίνι, καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης , οι κάτοικοι των Ανωγείων ” έχουν το ίδιο ποσοστό του διαβήτη, όπως ο γενικός ελληνικός πληθυσμός, αλλά δεν πάσχουν από επιπλοκές της νόσου”. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος της ζωής αυτών των ανθρώπων. Ζουν σε ορεινά χωριά της Κρήτης και ασκούνται πολύ, κάτι που τους βοηθά να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή , παρά την υψηλή, σε λιπαρά, διατροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία τους .
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και τις στρατηγικές πρόληψης κατά των καρδιακών παθήσεων , εγκεφαλικού επεισοδίου και μεταβολικές διαταραχές .