Τις τελευταίες εβδομάδες, διάφορες διαρροές στον τύπο εμφανίζουν έτοιμες τις διαδικασίες πώλησης ενός από τους τελευταίους ελεύθερους και μη εμπορικά αξιοποιημένους χώρους στην παλιά πόλη των Χανίων.
Ο λόγος για το κτήριο που στεγάζει την κατάληψη Ρόζα Νέρα στο λόφο του Καστελίου, ακριβώς πάνω από το παλιό λιμάνι των Χανίων. Οι πληροφορίες μιλάνε για το επιχειρηματικό ενδιαφέρον “αξιοποίησης” του κτίσματος, με σκοπό την κατασκευή μίας ακόμα ξενοδοχειακής μονάδας σε μια από τις πιο κορεσμένες τουριστικές ζώνες της χώρας.
Για όσες και όσους που δεν γνωρίζουν τον συγκεκριμένο ενεργό κοινωνικό χώρο, η κατάληψη Ρόζα Νέρα (Μαύρο Ρόδο), αποτελεί ουσιαστικά την αναγέννηση ενός εγκαταλελειμμένου ιστορικού κτιρίου ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και τη μετατροπή του σε ένα ζωντανό χώρο που ανήκει στην ίδια την κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στα 13 χρόνια ύπαρξης της, η κατάληψη έχει οργανώσει και φιλοξενήσει αμέτρητες εκδηλώσεις και συζητήσεις με φυσικό επακόλουθο πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις. Έχει υπάρξει σημείο αναφοράς και συσπείρωσης της κοινωνίας που αντιμάχεται την συστημική και κρατική βία, τις φασιστικές και ρατσιστικές συμμορίες, την εργοδοτική εκμετάλλευση και ασυδοσία, την εμπορευματοποίηση, την έμφυλη βία και καταπίεση, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις ιδέες του ατομικισμού, της ανεξέλεγκτης επέλασης της αγοράς και του κέρδους, της αλλοτρίωσης και της ισοπέδωσης των κοινωνικών κατακτήσεων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου χώρου που είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε επιχειρηματική επένδυση, πόσο μάλλον όταν η τουριστική βιομηχανία καιροφυλακτεί.
Συγκεκριμένα, εδώ και καιρό στα Χανιά και τελευταία στο Ρέθυμνο, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που πρέπει αν μη τι άλλο να έχουμε όλες και όλοι ξεκάθαρο στο μυαλό μας: Η αναδιαμόρφωση των πόλεων με βάση τις ανάγκες του κέρδους της τουριστικής βιομηχανίας προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς δείχνοντάς μας ότι σκοπός είναι τα παλιά ιστορικά κέντρα στο μέλλον να είναι αποκλειστικά ζώνες τουριστικής εκμετάλλευσης και να πάψουν να έχουν τον (ήδη υποβαθμισμένο) οικιστικό χαρακτήρα τους.
Με πρόφαση την ανάπτυξη και την ευημερία, τα γραφικά στενά πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο με αντάλαγμα τι άλλο; Άρτο και θεάματα: τα ισόγεια να γίνουν μαγαζιά και χώροι εστίασης και τα σπίτια που μέχρι χθες κατοικούσαν οι πιο φτωχές κοινωνικές ομάδες ντόπιων, οικογένειες μεταναστών και φοιτητές, να γίνουν χώροι διαμονής της καλπάζουσας τουριστικής μάζας. Αυτές οι αλλαγές επιβάλλονται μέρα με τη μέρα, όχι μόνο μέσω της εξαγοράς ακινήτων, όπως στην περίπτωση της Ρόζα Νέρα, αλλά και μέσω της αύξησης στα ενοίκια των σπιτιών (που ρυθμίζονται πια βάσει των τιμών που μπορούν να ενοικιαστούν σε τουρίστες -βλέπε πολιτικές ενοικίασης τύπου airbnb) καθιστώντας τις συνθήκες μη βιώσιμες για κατοίκηση. Στο προσεχές μέλλον θα μιλάμε για πόλεις-σωλήνες, όπου το μόνο που θα κυριαρχεί θα είναι ο καταναλωτισμός και η άμεση προσκόμιση κέρδους στους επιχειρηματίες.
Για να επιτευχθεί φυσικά το συγκεκριμένο σχέδιο ανάπλασης, ενεργή συμμετοχή έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης (δημόσιος-κρατικός φορέας) που το μόνο του ενδιαφέρον είναι οι επικερδείς συμφωνίες με επιχειρήσεις ακόμη και σε βάρος ζωτικών κοινωνικών εγχειρημάτων, όπως η Ρόζα Νέρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν έχει η στάση του Πολυτεχνείου που με πρόφαση την έλλειψη πόρων ξεπουλάει την δημόσια ακίνητη περιουσία του. Μιλάμε για τον ίδιο φορέα που παράλληλα, ξεχνώντας τον κοινωνικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα της γνώσης, κάνει την επιστημονική δουλειά ενεργειακών κολοσσών, όπως είναι οι μηχανολογικές και περιβαλλοντικές μελέτες που αφορούν την Βιομηχανία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ), που απειλεί το φυσικό μας περιβάλλον, όπως και μελέτες που αφορούν τις πολεμικές μηχανές που συστηματικά φιλοξενούν τα Χανιά (ΝΑΤΟ, Πολεμικό Ναυτικό).
Ο αγώνας υπεράσπισης του κοινωνικού αναχώματος που ονομάζεται Ρόζα Νέρα αλλά και ευρύτερα της προάσπισης των κέντρων αγώνα, απλώνει τις ρίζες του στις ιδέες του κοινωνικού δημόσιου χώρου, της συντροφικότητας και της αντίστασης, της ανθρωπιάς και της κοινότητας, της ίδιας της ζωής. Οι πλευρές είναι ξεκάθαρες. Από την μία ο άνθρωπος και τα συμφέροντα της κοινωνίας και από την άλλη το κέρδος των επιχειρηματικών συμφερόντων και η μισθωτή σκλαβιά που προσφέρει η τουριστική βιομηχανία και το σύστημα στο σύνολό του. Εμείς, είμαστε ξεκάθαρα με τη Ρόζα Νέρα.
Να σταθούμε εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινωνίας εκτρώματος που σχεδιάζουν!
Να υπερασπιστούμε τους κοινωνικούς χώρους δημιουργίας και αντίστασης!
Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (α.δ.ρε)
Μάιος 2017