Η παρατεταμένη ανάκαμψη των κρατήσεων το 2ο εξάμηνο του 2016 και η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν φέτος για πρώτη χρονιά είχαν ως αποτέλεσμα να συμπαρασυρθούν σε θετικό έδαφος οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων για το σύνολο της χρονιάς.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία της εταιρεία ξενοδοχειακών αναλύσεων GBR Consulting, τα οποία αναφέρονται στις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Σύμφωνα με την GBR, στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, τα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν αύξηση των εσόδων τους ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) κατά 16% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι αντίστοιχες μονάδες της Θεσ/νίκης σημείωσαν μικρή άνοδο εσόδων 2,3%, ενώ τα ξενοδοχεία στην υπόλοιπη χώρα ξεπέρασαν ακόμα και τις επιδόσεις της Αθήνας, φθάνοντας σε εντυπωσιακή αύξηση εσόδων 18,9% στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς που έφυγε.
Η ολική ανάκαμψη κρατήσεων του 2ου εξαμήνου είχε ως αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εμφανίσουν αύξηση εσόδων ανά δωμάτιο 6,4% στην Αθήνα, 5,4% στη Θεσ/νίκη και 9,6% στις άλλες περιοχές της χώρας για το σύνολο του 2016.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της GBR οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι πολύ αισιόδοξοι για το 2017. Η πλειοψηφία των ξενοδόχων (60%) αναμένει τόσο αύξηση στην πληρότητα όσο και στις τιμές σε σχέση με πέρυσι.
Οι ξενοδόχοι ξενοδοχείων πόλης αναμένουν να συνεχιστεί η θετική τάση του 2016. Για την αγορά συνολικά το 47% αναμένει βελτίωση τουλάχιστον 2% από πλευράς πληρότητας, ενώ 56% αναμένει αυτά τα επίπεδα ανάπτυξης για τις τιμές. Για τα παραθεριστικά ξενοδοχεία οι ξενοδόχοι είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι με 68% και 60% να αναμένει τουλάχιστον 2% αύξηση της πληρότητας και των τιμών αντίστοιχα.
Στις κατηγορίες 3 – 5 αστέρων η πλειοψηφία των ξενοδόχων αναμένει αύξηση της τάξης του 2% και άνω σε όλα τα επίπεδα γενικά. Οι ξενοδόχοι ξενοδοχείων 5 αστέρων είναι οι πιο αισιόδοξοι από όλους. Οι ξενοδόχοι ξενοδοχείων 2 αστέρων είναι επίσης αισιόδοξοι όσον αφορά την αύξηση της πληρότητας, όμως εκτιμούν ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα του 2016.