ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

«ΑΓΝΟΦΥΣΗ»: Η οικογενειακή επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων Πενθερουδακη

Η ζωή τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει και αυτό οφείλεται στους γρήγορους ρυθμούς, στις συνθήκες εργασίας και στις αυξημένες ανάγκες της οικογένειας που αναγκάζουν να εργάζεται την γυναίκα εκτός του άνδρα ώστε να καλύπτουν τα έξοδα. Η παραδοσιακή ζωή που υπήρχε παλαιότερα έχει αναγκαστικά περάσει εκτός ελαχίστων περιπτώσεων σε απομακρυσμένα χωριά.

Τα τρόφιμα δεν παράγονται με κόπο από την οικογένεια αλλά αγοράζονται από τα καταστήματα τροφίμων. Αυτό δεν είναι κακό αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορεί πλέον ο άνθρωπος να ελέγχει το τι τρώει όσο και αν τα περιτυλίγματα των προϊόντων τα περιγράφουν ως φυσικά, υγιεινά και θρεπτικά, γνωρίζουμε ότι μέσα περιέχουν πολλές ουσίες μη χρήσιμες έως και βλαβερές. Η φύση που αιώνες μας παρείχε τα αγνά προϊόντα έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη παρέμβαση του ανθρώπου ώστε να αυξήσει την παραγωγή με σκοπό το κέρδος αλλά και την κάλυψη των αναγκών διατροφής δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Τελευταία πολλοίκατάλαβαν ότι η συνεχόμενη υποβάθμιση της τροφής μας είναι η πηγή των ασθενειών και προσπαθούν ώστε να επιστρέψουν σε κάποιο βαθμό στην παραγωγή των γνήσιων προϊόντων που προσφέρουν τα υγιεινά αυτά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας. Εκτός από την παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας προχώρησαν και στην παραγωγή για εμπορικούς λόγους ώστε να αυξήσουν το οικογενειακό εισόδημα και βρήκαν ανταπόκριση.

Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις ξεκίνησαν να παράγουν προϊόντα και να τα προωθούν στην αγορά η οποία πλέον δεν περιορίζεται στα στενά πλαίσια της περιοχής τους αλλά απλώνεται σε όλο τον πλανήτη με την βοήθεια της τεχνολογίας δηλαδή του διαδικτύου. Βέβαια η νέα γενιά παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την προώθηση διότι έχει μεγάλη ευχέρεια στην χρήση του διαδικτύου αλλά και οι σπουδές βοηθούν ώστε να γίνει ευκολότερη η πώληση. 

Οι Κούμοι είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό σχετικά κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου και σε αντίθεση με άλλα χωριά που φθίνουν πληθυσμιακά, έχουν αύξηση λόγω της εγκατάστασης νέων που αγαπούν το χωριό ενώ παράλληλα μπορούν να εργάζονται στην πόλη. Εκεί υπάρχουν αγρότες που παράλληλα έχουν και ζώα που παράγουν παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας  όπως τα τυροκομικά της οικογένειας Γασπαράκη που είναι πλέον γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η οικογένεια αλλά συνεχίζουν και άλλες όπως η οικογένεια Πενθερουδάκη με τον Γιώργο και την σύζυγο του Σταματία αλλά και τα τρία παιδιά τους έχουν συστήσει την οικογενειακή επιχείρηση ΑΓΝΟΦΥΣΗ.

Παράγουν αγνά προϊόντα που έχουν βάση το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα, και τα βότανα τα επεξεργάζονται τα συσκευάζουν και τα προωθούν σε αγορές όλου του κόσμου. 

Η κ. Σταματία όπως μου είπε έχει αφιερώσει ατέλειωτες ώρες εργασίας ώστε να καταφέρει να φτάσει σε σημείο να αναγνωριστεί η παραγωγή της, νιώθει δε υπερήφανη γι αυτό και για το ότι οι κεραλοιφές της έχουν αξιολογηθεί και βραβευτεί ανάμεσα στις καλύτερες 10 της Ελλάδας όπως αναφέρεται στο άρθρο του ATHENSWEEKLY.

Βρέθηκα πριν λίγες μέρες στο εργαστήριο παρασκευής αυτών των προϊόντων και εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα, την ποικιλία, την γεύση, την καθαριότητα αλλά και την αγάπη με την οποία κάνουν αυτό το σπουδαίο έργο. Ο καθένας έχει τον ρόλο του, ώστε το αποτέλεσμα να βγει τέλειο στην αγορά με προϊόντα όπως αγκινάρες τουρσί, σκορδουλάκους (βολβοί), ελιές διαφόρων ειδών, σπιτικά γλυκά, μαρμελάδες, κεραλοιφές, βότανα, αρωματικά έλαια, χαρουπόμελο, πετιμέζι, ξυνόχοντρο και άλλα.

Αυτά τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς και να αγοράσει στον χώρο παραγωγής που είναι το πιστοποιημένο εργαστήριο της οικογένειας Πενθερουδάκη στο χωριό Κούμοι Ρεθύμνου. Κάποια από τα προϊόντα βρίσκονται στο κατάστημα ξηρών καρπών και βιολογικών προϊόντων ΜΠΑΧΑΡ στο κέντρο της πόλης, σε καταστήματα κρητικών προϊόντων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά μπορεί κανείς από όπου και να βρίσκεται να μπει στην σελίδα www.agnofisi.gr να δει όλη την γκάμα που διατίθεται σε λογικές και να τα παραγγείλει.

Μπορεί να τα παραγγείλει επίσης από το την σελίδα agnofisi.gr/shop. Τελειώνω με μια μαντινάδα μου αφού δώσω συγχαρητήρια στην οικογένεια Πενθερουδάκη για αυτή την προσπάθεια που μας δίνει την ευκαιρία να γευόμαστε αγνά προϊόντα της Κρητικής φύσης  και τους ευχηθώ να έχουν υγεία και δύναμη να συνεχίζουν.

Όποιο κι αν πάρεις προϊόν από την ΑΓΝΟΦΥΣΗ
γεύση παραδοσιακή, αγνή θα σου θυμίσει.

Γ. Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)
Στιχουργός – Ραδιοφωνικός παραγωγός