Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και κάθε πόλη αυτού του πλανήτη από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη έχει τις δικές της συνήθειες για τις εορταστικές ημέρες.
Το φλουρί, το σπάσιμο του ροδιού,η γαλοπούλα, το φιλί στην αυγή του νέου έτους είναι μερικά από τα έθιμα, που έχουν μείνει την περίοδο αυτή.
Πέρα, όμως, από αυτά οι κάτοικοι χωρών του κόσμου έχουν δικές τους παραδόσεις. Αλλες ασυνήθιστες, άλλες ρομαντικές, άλλες συγκινητικές, όλες μα όλες, όμως, ξεχωριστές και μοναδικές.
Η Μαρί Μουράβσκι εικονογράφησε τα έθιμα και μας τα παρουσιάζει:
Ο ανθός της κερασιάς – Αυστρία
Στις 4 Δεκεμβρίου τα σπίτια της Αυστρίας γεμίζουν με ένα κλωνάρι κερασιάς. Αν μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων ανθίσει, τότε θα έρθουν τύχη και γάμος στο σπίτι.
Η επιλογή του κόκορα – Λευκορωσία
Στη Λευκορωσία ένας κόκορας προβλέπει πια θα είναι η επόμενη κοπέλα, που θα βάλει στεφάνι. Μπροστά σε ανύπαντρες κοπέλες τοποθετείται καλαμπόκι. Η επιλογή του κόκκορα αποκαλύπτει πια από αυτές θα είναι η επόμενη, που θα παντρευτεί.
Εφυγαν μα ξεχάστηκαν – Πορτογαλία
Ένα συγκινητικό έθιμο της Πορτογαλίας, θυμίζει πως τις ημέρες των εορτών οφείλουμε να φέρνουμε στο νου και αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας. Κατά τη διάρκεια της Cosoda, του πρωινού των Χριστουγέννων, στο γιορτινό τραπέζι τοποθετείται μια επιπλέον καρέκλα. Εκεί, θα μπορούν να καθίσουν όσοι έφυγαν από τη ζωή.
Η κρυμμένη αράχνη – Ουκρανία
Μέσα στο θρήνο της χηρείας, μια γυναίκα δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να διακοσμήσει το χριστουγεννιάτικο της δένδρο. Αράχνες λέγεται πως ύφαναν τον ιστό τους γύρω από αυτό. Σήμερα μια κρυμμένη αράχνη σε έναν δένδρο είναι δείγμα καλής τύχης.
Το ρυζόγαλο του γάμου – Σουηδία
Ενα ακόμη έθιμο γύρω από τον γάμο υπάρχει στη Σουηδία. Οποιος βρει το αμύγδαλο μέσα στο ρυζόγαλο, θα είναι αυτός που θα παντρευτεί μέσα στο έτος. Οι χαρούμενοι singles θα πρέπει να επιλέξουν με προσοχή το πιάτο τους.
Ενα φιλί κάτω από το γκι – Αγγλία
Σύμβολο της γονιμότητας θεωρείτο το φιλί κάτω από το γκι, έθιμο που έγινε δημοφιλές κατά των 18ο αιώνα. Η μαγεία του συνεχίζει να υπάρχει σε όλο τον κόσμο.
διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr