ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αιγοπροβατοτροφία – Γαλακτοκομία – Τυροκομία: Κατάρτιση και υποστήριξη νέων παραγωγών στο Ρέθυμνο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την επιστημονική καθοδήγηση πλειάδας έμπειρων καθηγητών του Πανεπιστημίου, επικεφαλής των οποίων είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Παπαδομιχελάκης Γεώργιος.

Το πρόγραμμα κατάρτισης «Αιγοπροβατοτροφία & Γαλακτοκομία-Τυροκομία», θα παρέχει εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση των ποιμνίων, την διατροφή, την παραγωγή και επεξεργασία του γάλακτος, καθώς και με οικονομικά θέματα, σε 30 νέους, οι οποίοι θα ενημερωθούν για όλες τις εξελίξεις του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, ώστε να καταστούν ηγέτες στο επάγγελμα και να υποστηρίξουν την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί 32 ώρες, εκ των οποίων οι 24 ώρες είναι θεωρία και οι 8 ώρες είναι πρακτική άσκηση σε ειδικές εφαρμογές ελέγχου της διατροφής (κατάρτιση προγράμματος διατροφής και έλεγχος κόστους διατροφής) και των δαπανών παραγωγής.

Το πρόγραμμα κατάρτισης «Αιγοπροβατοτροφία & Γαλακτοκομία-Τυροκομία» θα διερευνήσει επιπλέον τις επιχειρηματικές και άλλες ανάγκες των εκπαιδευόμενων. Θα επιλέξει 6 αιγοπροβατοτρόφους και θα τους οργανώσει σε ένα πιλοτικό σχήμα, με σκοπό την εκπόνηση στοχευμένων επιχειρηματικών σχεδίων και παρεμβάσεων στην κτηνοτροφική τους μονάδα και την πλήρη καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη στην εφαρμογή αυτών των σχεδίων, από το επιστημονικό προσωπικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο τέλος του προγράμματος δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Αίτηση Συμμετοχής

Σκοπός Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία σε νέους κτηνοτρόφους να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας & Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων, που θα μπορούν είτε να φέρουν πίσω στο αγρόκτημα ή τη μονάδα γαλακτοκομικών προϊόντων που εργάζονται, είτε να χρησιμοποιήσουν για να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση. Ταυτόχρονα, στόχο έχει να υποστηρίξει την ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων της αιγοπροβατοτροφίας τόσο στην εγχώρια αγορά αλλά και διεθνώς.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Νέους κτηνοτρόφους, άνεργους και υποαπασχολούμενους στον τομέα με λίγη ή καθόλου εμπειρία στην αιγοπροβατοτροφία, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν πρακτική και θεωρητική γνώση προκειμένου να ειδικευθούν στον συγκεκριμένο τομέα.
  • Νέους κτηνοτρόφους, οι οποίοι χρειάζονται επαγγελματική και εξειδικευμένη εκπαίδευση.
  • Πεπειραμένους κτηνοτρόφους, που χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη σχετικά με τις πλέον σύγχρονες πρακτικές της αιγοπροβατοτροφίας και οι οποίοι μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο καθοδήγησης θα μπορέσουν να διερευνήσουν θέματα που εκτείνονται από τη διαχείριση των ποιμνίων και την παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ως την οικονομική διαχείριση της επιχείρησής τους.
  • Περιορισμοί: Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι πρόθυμοι να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα κατάρτισης (τουλάχιστον 90% παρουσία). 

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ενδεικτικά:

  • Στοιχεία εκτροφής προβάτων και αιγών
  • Εφαρμοσμένη διατροφή προβάτων και αιγών
  • Τεχνολογία γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Οικονομικά και νομοθετικά ζητήματα
  • Κατά περίπτωση, σύνταξη επιχειρηματικών σχεδίων & συμβουλευτική υποστήριξη ανάλογα με το προϊόν ή την υπηρεσία που θα παραχθεί από ειδικούς επιστήμονες

Περιοχή δράσης εκπαιδευτικού κύκλου 2021-2022

  • Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου

Διάρκεια δράσης

Έως 60 μέρες/2 μήνες.

Η παρουσία είναι υποχρεωτική.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 4 με 5 ημέρες κάθε μήνα με διάρκεια 2 έως 4 ώρες/ημέρα (κατά προσέγγιση).

Η συμβουλευτική υποστήριξη θα διαρκέσει περίπου 10 μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες

Γεώργιος Παπαδομιχελάκης

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

τηλ: 6947267346

email: gpapad@aua.gr

Καλλιόπη Καραμποΐκη, Capacity Building Associate

Νέα Γεωργία Νέα Γενιά

τηλ: 2106917986

email: kalliopi@generationag.org