ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ακρίβεια: «Τα δύσκολα είναι μπροστά»!

“Τα δύσκολα είναι μπροστά. Ακόμη δεν έχουμε δει όλο το έργο στο μέτωπο της ακρίβειας και της επίπτωσής της στη ζήτηση”. Αυτό τονίζουν έμφαση παράγοντες της αγοράς καυσίμων αναφερόμενοι στην εικόνα των καταναλώσεων, αλλά και φωτογραφίζοντας τις μελλοντικές εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών.

Όπως τονίζουν, παρά μια πρώτη εικόνα για πτώση στις πωλήσεις το Μάρτιο, οι καταναλωτές λόγω και της υφής των προϊόντων καυσίμων, που αποτελούν βασικά για την πορεία της οικονομίας δε φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά. Έτσι, από ένα θετικό δίμηνο με ποσοστά αύξησης πωλήσεων π.χ, στις βενζίνες κατά 26,2% σε σχέση με το 2021, οπότε υπήρχε βέβαια και lock down, ακολούθησε ένα Μάρτης με αυξομειώσεις, που όμως ακόμη δεν παραπέμπει σε “ανώμαλη” προσγείωση. Βαρόμετρο βέβαια για τις εξελίξεις, όπως τονίζουν, θα αποτελέσει η διάρκεια της κρίσης και εκφράζουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις.

Νέες αυξήσεις ante portas στα τρόφιμα

Σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό των τροφίμων, και πάλι, όπως αναφέρεται, η “ανηφόρα” για τους καταναλωτές είναι μπροστά καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες λόγω του πολέμου, τώρα αρχίζουν και περνούν στη λιανική. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί βλέπουν ένα “καυτό” δίμηνο στον πληθωρισμό (Μάρτιος – Απρίλιος). Τονίζουν, βέβαια ότι όλα συναρτώνται από τη διάρκεια της κρίσης και του πολέμου. Μάλιστα, δε λείπουν εκτιμήσεις για ποσοστά πληθωρισμού πάνω από το 8% ή και κοντά στο 10%, από το 7,2%, του Φεβρουαρίου.

Το ψωμί

‘Ηδη, π,χ. σε αρκετές περιπτώσεις το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα “τσιμπούν” προς τα πάνω, με άνοδο ακόμη και 20%, με τη χωριάτικη φρατζόλα να “ακουμπάει” και τιμές ακόμη και 1,10 ευρώ από 0,70 – 0,80 που ήταν πριν λίγους μήνες, αλλά και 0,90 πριν ένα μήνα. Ήδη, οι παραλαβές σε άλευρα το τελευταίο διάστημα από τους, αρτοποιούς, είναι σε τιμές αυξημένες κατά 70% σε σχέση με πριν 15 μέρες. Ούτως λόγος βέβαια για τη ζάχαρη, τα έλαια, όπου π.χ. στα σπορέλαια, οι τιμές από το Σεπτέμβριο έχουν διπλασιαστεί, αν και αφορούν υφιστάμενα αποθέματα τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να καταγράφονται με την επικείμενη έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης.

Ερώτημα η Πασχαλινή αγορά

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι αυτήν την ώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές αλλά και βέβαια η ζήτηση, εν όψει και του Πάσχα. Πάντως τα αμνοερίφια φτάνουν σε συνοικιακά κρεοπωλεία σήμερα ακόμη και σε τιμές στα 14 ευρώ με τα σούπερ μάρκετ να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 2-3 ευρώ. Είναι, όμως, “άγνωστο” πού θα κλειδώσουν οι τιμές, με το κόστος παραγωγής στους κτηνοτρόφους να είναι στα ύψη. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και στα λαχανικά με τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα αλλά ακόμη δεν έχουν ενσωματώσει, σε κάποιες περιπτώσεις, την άνοδο του κόστους παραγωγής, καθώς αφορούν σοδειες προ πολέμου. Πάντως σε κηπευτικά που παράγονται σε θερμοκήπια, τομάτες και αγγούρια, αλλά και σε μαρούλια, οι τιμές είναι ανοδικές σε διψήφια ποσοστά και βέβαια αγωνία όλων κορυφώνεται για το “πού” θα κάτσει η μπίλια εν όψει εορτών.

Θα έχουμε ανάπτυξη λέει η κυβέρνηση (!)

Την εκτίμηση, πάντως, ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας και δημητριακών, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. “Δεν θα έχουμε ύφεση. Θα έχουμε ανάπτυξη. Λίγο χαμηλότερη, αλλά ανάπτυξη. Με εξαίρεση, το να έχουμε μια πολύ χειρότερη εικόνα στην υπόθεση του πολέμου από ότι σήμερα” είπε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, για την ανάγκη λήψης μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, σε σχέση με το 2019, έχουμε τεράστια αύξηση (εξαπλασιασμό) των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, μια σοβαρή αύξηση στο πετρέλαιο, και σοβαρές αυξήσεις στα δημητριακά, οι οποίες δεν ξέρουμε ακόμα πως θα εξελιχθούν στο μέλλον, διότι (αυτό) έχει να κάνει με το τι θα συμβεί στις παραγωγικές και εξαγωγικές δυνατότητες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Σημείωσε μάλιστα ότι, τα παραπάνω, προστίθενται στις αυξήσεις λόγω πανδημίας, τις οποίες αναμέναμε να υποχωρήσουν καθώς υποχωρούσε (και η πανδημία). “Ο πόλεμος συνδυάζεται με την πανδημία με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Εξηγώντας τι συμβαίνει με τις αυξήσεις σε προϊόντα που δεν παράγουμε (φυσικό αέριο) ή έχουμε μικρή παραγωγή (σιτάρι) είπε ότι “η χώρα γίνεται φτωχότερη καθώς πληρώνουμε περισσότερα για να καταναλώσουμε όσα καταναλώναμε στο παρελθόν. Παθαίνουμε ζημιά, η οποία θα έχει επίπτωση και στο ΑΕΠ. Θα παραμείνουμε σε ανάπτυξη αλλά θα έχουμε επίπτωση στο ΑΕΠ. Πόσο; Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου” επανέλαβε ο κ. Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό “θα έχει επίπτωση και στα φορολογικά έσοδα”. Όπως επισήμανε, στο πρώτο δίμηνο, παρά την αύξηση στα καύσιμα, είχαμε λιγότερα έσοδα από φόρους, διότι η αύξηση στον ΦΠΑ, αντισταθμίστηκε από τη μείωση στον ΕΦΚ.Mute

Η Αντιπολίτευση δίνει έμφαση στη μείωση έμμεσων φόρων

Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου είπε ότι είναι άλλο τα εξωγενή αίτια και άλλο ο “καλπασμός” αυξήσεων παντού. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, και ειδικότερα στο πετρέλαιο, η οποία επηρεάζει το κόστος λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, το κόστος παραγωγής άρα και το κόστος ζωής. Τόνισε επίσης την ανάγκη βελτίωσης της αναλογίας άμεσων-έμμεσων φόρων, που – όπως είπε- το 2014 ήταν στο 1,15, επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο 1,45 και με τη ΝΔ ανέβηκε ακόμα παραπάνω, στο 1,55. “Υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την αδικία αυτή” είπε χαρακτηριστικά. Να δείτε πως θα μειώσετε τους συντελεστές που επηρεάζουν το κόστος για τα πάντα, διότι, εκτός από την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης ύφεσης, η οποία, μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πρόβλημα, όσο χρήμα και να δώσετε μετά”, είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Πάντως, «όχι» στην οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ σε καύσιμα και τρόφιμα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ειδικότερα, μια μείωση σε κάποιον ΕΦΚ, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, θα στερούσε πολύτιμα έσοδα και θα διεύρυνε τη βοήθεια σε αυτούς που δεν το έχουν περισσότερο ανάγκη και συνεπώς δε βρίσκεται στο τραπέζι. Πάντως, ο ίδιος επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ως πιο επείγον το πλαφόν στις χονδρικές τιμές αερίου, πρόταση που κατέθεσε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά επιλέγει την ακρίβεια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας, χθες, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM». «Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα». «Τη στιγμή λοιπόν που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, η κυβέρνηση προστατεύει την αισχροκέρδεια», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι «όταν και εφόσον κάποια στιγμή το Μάιο δούμε μια αύξηση στον κατώτατο μισθό, πιθανότατα θα την έχει ήδη καλύψει ο πληθωρισμός». «Μόνο για το Γενάρη, όποιος ήταν στο βασικό μισθό, έχει χάσει από τον πληθωρισμό το 14% της αγοραστικής του δύναμης», σημείωσε και τόνισε: «μέσα σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι μέρος της λύσης».